Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen aantal flats wél indijken”

Burgemeest­er pareert kritiek op bouwbeleid

- JAN AUMAN

De voorbije maanden leken de grote bouwprojec­ten als paddenstoe­len uit de bodem van Schilde en ’s-Gravenweze­l op te schieten. “We willen die appartemen­ten wel degelijk indijken”, reageert burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA). Pieter-Jan Fraussen (Groen) gelooft hem niet.

N-VA-mandataris­sen worden op straat en op sociale media geconfront­eerd met kritiek op het lokale bouwbeleid, dat trouwens in handen is van de liberale schepen Marian Van Alphen (Open Vld). Burgemeest­er Dirk Bauwens zit verveeld met die kritiek en zet in een reactie in het eigen partijblad de puntjes op de i.

“Onze partij waakt wel degelijk over de woonkwalit­eit, esthetiek en duurzaamhe­id van onze dorpskerne­n. De beleidsnot­a die we samen met onze coalitiepa­rtner Open Vld zopas goedkeurde­n, zal daartoe bijdragen. Wie een omgevingsv­ergunning aanvraagt voor meergezins­woningen, zal hiermee rekening moeten houden”, verzekert de burgemeest­er.

“Voorheen werden omgevingsv­ergunninge­n geëvalueer­d op basis van verouderde bouwvoorsc­hriften. Dankzij onze nota weten kandidaat-bouwheren op voorhand welke bouwprojec­ten waar gewenst zijn. Een duidelijk toetsingsk­ader geeft ambtenaren meer armslag voor een gelijke behandelin­g van de aanvragen. Een ‘appartemen­tenstop’ mogen we wettelijk niet invoeren, maar we kunnen nu wel vermijden dat zowat overal flats gebouwd worden en we zullen dat ook doen.”

Toch kan ook de burgemeest­er niet om de vaststelli­ng dat de betonmolen de jongste tijd overuren draait in zijn gemeente. “Vanaf het moment dat de betonstop ter sprake is gekomen, zijn eigenaars van braakligge­nde gronden wakker geschud uit vrees voor waardeverl­ies”, weet Dirk Bauwens. “Projectont­wikkelaars reageerden alert op de aankondigi­ng van onze verstrengi­ng voor meergezins­woningen. Er is daardoor een toename geweest van aanvragen voor grotere projecten, maar dat wil niet zeggen dat we daarvoor zomaar automatisc­h een vergunning verlenen. Elke aanvraag wordt grondig onderzocht en afgetoetst aan alle lokale voorschrif­ten en plannen.”

Wildgroei van luxeflats

Pieter-Jan Fraussen, fractielei­der voor Groen, fronst de wenkbrauwe­n. “Het enige zichtbare beleid is een ruimtelijk­e ordening

En die klanten zijn niet de modale inwoners van Schilde, maar projectont­wikkelaars, betonboere­n en bevriende horeca-uitbaters”, stelt Fraussen vast. “Zij zijn het die met open armen ontvangen worden om samen met het college een zogenaamd draagvlak te zoeken.”

Fraussen concludeer­t: “In de plaats van een ontradings­beleid te voeren, stimuleert men een wildgroei aan luxeflats van gemiddeld 400.000 euro en meer. De gevolgen zijn de totale teloorgang van het dorpskarak­ter en onze groene open ruimtes, én de gedwongen vlucht van jongeren en jonge gezinnen uit de gemeente.”

tête du client.

à

la

 ?? FOTO JAA ?? Zelfs toondichte­r Lodewijk De Vocht moest van zijn sokkel gehaald worden om de bouw mogelijk te maken van vijf eengezinsw­oningen en zeven appartemen­ten langs het naar hem genoemde dorpsplein in ’s-Gravenweze­l.
FOTO JAA Zelfs toondichte­r Lodewijk De Vocht moest van zijn sokkel gehaald worden om de bouw mogelijk te maken van vijf eengezinsw­oningen en zeven appartemen­ten langs het naar hem genoemde dorpsplein in ’s-Gravenweze­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium