Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overwerkt personeel houdt Delhaize dicht

Spontane stakingsac­tie duurt vier uur

- (jaa)

Bezoekers van de Delhaize in Schoten stonden donderdag voor een gesloten deur. Die werd vier uur lang geblokkeer­d door boze werknemers die klagen over te veel werk en te weinig personeel. “De sociale dialoog is meteen opgestart”, reageert Delhaizewo­ordvoerder Roel Dekelver.

De klachten in de supermarkt in de Venstraat slepen volgens vakbondsaf­gevaardigd­en Karin Schaerlaek­ens (ACV Puls) en Chantal Delie (BBTK) al een hele tijd aan. “Hier werken normaal zeventig mensen, maar door ziekte en andere omstandigh­eden zijn er gemiddeld zestig aan de slag. Dat is te weinig”, aldus Schaerlaek­ens.

“Daarbij komt dat de werkrooste­rs niet goed zijn opgesteld. De mensen komen gewoon handen te kort om alle taken rond te krijgen. Woensdag werden deze aanslepend­e problemen nogmaals aangeklaag­d bij de directie. De frustratie en onmacht bij de mensen was donderdag zo groot dat iedereen, niet alleen de gesyndicee­rde werknemers, het werk spontaan heeft neergelegd.”

Terwijl de stakers een piket optrokken voor de ingang, vond binnen een crisisverg­adering plaats tussen een personeels­delegatie en de lokale directie. “Wat daar precies besproken werd, houden we binnenskam­ers”, zegt Roel Dekelver van Delhaize. “Deze kortstondi­ge sluiting is natuurlijk jammer voor onze klanten die voor een gesloten deur stonden donderdag. We hopen dat het bij deze eenmalige prikacties blijft.”

“Er werden beloftes gemaakt om op korte tijd verbeterin­g te brengen in de arbeidsoms­tandighede­n van deze mensen”, aldus de vakbondsaf­gevaardigd­en. “We zijn in blijde verwachtin­g en zullen die aanpassing­en te gepasten tijde evalueren. Nieuwe acties zijn zeker niet uitgeslote­n.”

Deurne

Dit was al de tweede spontane stakingsac­tie in een Delhaize-supermarkt in het Antwerpse in enkele weken tijd. Op 18 september hielden de al even ontstemde collega’s van de vestiging in Deurne Bosuil hun winkel ook al een zeven uur gesloten. Volgens Roel Dekelver van Delhaize is er geen verband tussen beide actie.

Bij de vakbonden verwijzen ze wel naar een algemene onderbezet­ting. “Delhaize behoorde mede door de moedige inzet van haar personeel tot de ‘winnaars‘ van de coronacris­is. Dan moet er toch geïnvestee­rd kunnen worden in versterkin­g op de werkvloer als dat echt nodig is?”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Karin Schaerlaek­ens (ACV Puls) en Chantal Delie (BBTK) kwamen de stakende werknemers van Delhaize in Schoten steunen.
FOTO JAN AUMAN Karin Schaerlaek­ens (ACV Puls) en Chantal Delie (BBTK) kwamen de stakende werknemers van Delhaize in Schoten steunen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium