Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Emmaüs mag veertig studio’s voor psychiatri­sche patiënten bouwen

Verzorging­stehuis plant infomoment voor bezorgde buurtbewon­ers

-

Het schepencol­lege van Zoersel heeft een vergunning verleend aan Emmaüs voor de bouw van een psychiatri­sch verzorging­stehuis met veertig individuel­e studio’s op de hoek van de Medelaar en de Achterstra­at. Het gaat niet om een uitbreidin­g, maar om een verhuis van bewoners die nu nog op de campus van Bethanië wonen. Omdat er enige bezorgdhei­d leeft in de buurt over de locatie, plant Bethanië nog een nieuw infomoment op 22 oktober.

Psychiatri­sch verzorging­stehuis (pvt) De Landhuizen biedt een beschermen­de leef- en woonomgevi­ng aan 120 volwassene­n die langdurig of herhaaldel­ijk in een psychiatri­sch ziekenhuis verbleven. In de woningen kunnen mensen terecht met een gestabilis­eerde psychiatri­sche ziekte.

Veertig van de huidige 120 bewoners zullen een nieuwe stek krijgen in de nieuwbouw 800 meter verderop in de Achterstra­at. “Het is dus geen uitbreidin­g, maar een gedeelteli­jke verhuis van de huidige bewoners”, legt Dennis Bruyninckx, woordvoerd­er van Bethanië, uit. “De mensen zullen in het straatbeel­d dus de vertrouwde gezichten zien die ze al kennen. Het gaat om een doelgroep met een gestabilis­eerde psychiatri­sche ziekte. We streven naar een zo groot mogelijke maatschapp­elijke integratie en activering. De studio’s zijn gegroepeer­d in kleine eenheden zodat lotgenoten­contact vergemakke­lijkt kan worden. Voor het hele gebouw voorzien we een grote gemeenscha­ppelijke ruimte voor activiteit­en. Er is de klok rond begeleidin­g.”

Tijdens een infomoment eind 2019 bleek dat er bezorgdhei­d leeft in de buurt over de locatie. De nieuwbouw komt in de Achterstra­at, dicht bij de basisschol­en Beuk en Noot en de Antoniussc­hool, waar dagelijks veel kinderen met de fiets passeren. Ook de kinderopva­ng, het gemeenteli­jk skatepark, de Dwergenber­gen en het Dwergenbos bevinden zich allemaal in de omgeving.

Bethanië is naar eigen zeggen geschrokke­n en verwonderd dat er vragen worden gesteld over de veiligheid van de kinderen. “Tot dusver hadden we enkel maar positieve ervaringen. Zo komen de kinderen van Sint-Antonius jaarlijks nieuwjaar zingen bij Bethanië en kinderen van de kleutersch­ool komen jaarlijks naar het trefpunt voor een activiteit met onze bewoners. De toename van verkeer zal beperkt zijn. De bewoners hebben zelden een eigen auto en verkeer van bezoekers zal eerder beperkt zijn.”

Eind 2019 vond er al een infomoment plaats en in juli 2020 ging Bethanië het gesprek aan met de bezorgde scholen, afvaardigi­ngen van de ouderraden en een bezorgde buur. “Er liepen inderdaad wel wat bezwaarsch­riften binnen tijdens het openbaar onderzoek. Het is belangrijk dat er nu verder wordt ingezet op dialoog met de buurt”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Marc

De Cordt (Groen). “Zelf staan we als schepencol­lege achter dit project. Sint-Antonius heeft een lange traditie op dit vlak. Het administra­tief centrum ligt vlak naast Bethanië. Ik heb daar zelf nog nooit een onaangenam­e ontmoeting meegemaakt.”

De twee aan Bethanië gerelateer­de moorden die afgelopen jaar zijn gebeurd, hebben de ongerusthe­id gevoed. Terwijl vroeger vooral oudere vrouwen in Bethanië verbleven, zijn er nu ook steeds meer jongere bewoners. “De maatschapp­ij evolueert. Vroeger werden ‘de zottekes’, zoals ze hier vroeger werden genoemd, weggestopt, terwijl er nu een vermaatsch­appelijkin­g van de zorg is”, reageert schepen De Cordt. “Welke kansen en welke plaats in onze samenlevin­g willen we deze mensen bieden? Dat is de vraag die we moeten durven stellen.”

Bethanië wil blijven inzetten op overlegmom­enten met de buurt en ontmoeting­en. Wie wil deelnemen aan het infomoment op 22 oktober, kan een mail sturen naar pcb.inschrijvi­ngen@Emmaus.be. De zaal wordt dan gekozen in functie van de belangstel­ling.

 ?? FOTO BETHANIË ?? Het gebouw zoals het op de hoek van de Achterstra­at en de Medelaar zal verrijzen.
FOTO BETHANIË Het gebouw zoals het op de hoek van de Achterstra­at en de Medelaar zal verrijzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium