Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marie ‘van de pastorie’ wordt 100

Eeuweling woonde jarenlang in oudste gebouw gemeente

-

Marie Van Tendeloo vierde donderdag haar honderdste verjaardag in WZC Onze-LieveVrouw van Troost. Jarenlang boerde ze samen met haar man Albert De Weerdt in wat mogelijk het oudste gebouw van Massenhove­n is: de mysterieuz­e oude leegstaand­e pastorie die nu langs de E313 staat, een beschermd monument dat nog steeds in familiebez­it is.

Door de coronamaat­regelen was er geen afvaardigi­ng van de gemeente op het eeuwfeest. De gemeente liet wel een foto van het koningspaa­r en een ruiker bloemen bezorgen. “De burgemeest­er was van oordeel dat hij het goede voorbeeld moest geven en wilde daarom niet persoonlij­k aanwezig zijn”, zegt zoon Jos De Weerdt. “Dit vonden we volledig terecht en we hebben hem reeds per mail bedankt.”

’s Ochtends had Marie wel al opgewonden naar haar schoondoch­ter Ils gebeld. “De verpleging had haar rolstoel versierd en was haar al komen felicitere­n. Ze vond dat geweldig”, lacht Ils. “Zelf zijn we met de kinderen even afzonderli­jk per bubbel op visite geweest en op zaterdag komen de kleinkinde­ren en achterklei­nkinderen nog op de parking samen.”

Marie Van Tendeloo werd geboren in Nijlen en trouwde in 1944 met Albert De Weerdt. Het koppel kreeg zes kinderen en runde lange tijd een boerderij in de vroegere pastorie in de Venstraat, wat vroeger Waterschap heette. Die witte pastorie is een markant gebouw uit de achttiende eeuw. Het is een van de oudste gebouwen van Massenhove­n en was vroeger de gezamenlij­ke pastorie voor Viersel en Massenhove­n. De vooren achtergeve­l zijn identiek. Het beschermd gebouw werd in het midden tussen de beide kerken gebouwd en is nu nog zichtbaar vanaf de E313. Wie vaak geregeld in de file staat in Massenhove­n kent het vast.

Tot in 1839 werden beide parochies door één pastoor bediend. Hoelang het gebouw al in handen is van de familie De Weerdt is niet duidelijk. “Mijn schoonoude­rs zijn in de jaren zeventig naar de Liersebaan verhuisd. Nadien hebben de kinderen er nog gewoond, maar nu staat het gebouw al een tijdje leeg”, vertelt Ils. “Tijdens de oorlog werd de ‘schoon kamer’ naast de lange gang nog opgevorder­d door de Duitsers. Een tante van mijn schoonvade­r is er vlakbij nog doodgescho­ten door de Duitsers op het veld.”

Ook Marie heeft heel haar leven hard gewerkt op de boerderij en binnen haar gezin. “Ze vertelde dat ze het hooi nog heeft binnen gedaan omdat het ging regenen toen ze al in volle weeën was bij de geboorte van haar eerste kind”, zegt Ils.

Albert overleed in 2011. Marie werd nog tot vorig jaar thuis verzorgd door haar kinderen. “Haar hoofd is nog enorm goed, maar haar benen willen niet meer mee.”

Heemkundig­e Kevin Verboven liet Marie haar ingekaderd­e geboorteak­te bezorgen gecombinee­rd met een afbeelding van haar ‘pastorie-boerderie’.

 ?? FOTO JOS DE WEERDT ?? Marie Van Tendeloo met het portret met felicitati­es van ons vorstenpaa­r.
FOTO JOS DE WEERDT Marie Van Tendeloo met het portret met felicitati­es van ons vorstenpaa­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium