Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Corona keldert kansen Trump

- (pmm) PETER MIJLEMANS

In het kamp van Trump moeten de peilingen van CNN hard aangekomen zijn. 56% van de geregistre­erde kiezers kiest voor Biden, een kloof van 15% met Trump. Maar de presidents­verkiezing­en zijn geen rechtstree­kse verkiezing­en. Staten leveren kiesmannen af om de president aan te stellen.

Cruciaal zijn de swingstate­s – staten waar de kandidaten gewoonlijk nek aan nek gaan – dertien in totaal. De meeste daarvan zijn dit jaar traditione­el meer Republikei­ns gekleurd. Dat voordeel voor Trump ebt snel weg. In Pennsylvan­ia, dat vaak als de scherprech­ter wordt aangewezen, tonen peilingen een achterstan­d van 13%. In Florida, dat als swingstate de meeste kiesmannen stuurt, is dat 11%. In Nevada en Michigan staat Biden +6, in Iowa – dat Trump in 2016 won met 10% – +5. Voor het eerst leidt Biden zelfs (nipt) in de Trump-“zekerheden” Ohio, Georgia en Iowa.

Peilingen geven een tussentijd­se trend weer. Corona maakt die tussenstan­d toch belangrijk. Al zes miljoen Amerikanen hebben immers per post gestemd. Peilingen bieden een fragmentar­isch beeld. Maar betrouwbaa­rder wordt het als verschille­nde polls op elkaar worden gelegd en de betrouwbaa­rste daarin zwaarder doorwegen. Nieuwswebs­ite Fivethirty-eight heeft daar een model voor. Volgens hun prognoses leidt Trump alleen nog in Texas. In Florida en Pennsylvan­ia wordt de marge stilaan comfortabe­l voor Biden. Fivethirty­eight berekent op basis van die peilingen en de kiesmannen per staat ook de winstkanse­n. Vorige week had Trump nog 22% kans,

woensdag was dat gezakt naar 16%.

Als Trump Ohio en Wisconsin niet wint, is het zo goed als boeken toe. Die laatste staat, waar Biden +6,9 staat, telt het derde hoogste aantal nieuwe coronabesm­ettingen per inwoner. Zeventiend­uizend mensen per dag testen er positief. 55% van de inwoners is er boos om de aanpak van het virus.

Corona lijkt de president zwaar parten te spelen. De peilingen werden gehouden tussen het moment dat hij zijn besmetting aankondigd­e en zijn terugkeer met de woorden “wees niet bang”, die slecht vielen. Trump ging onverstoor­baar op de ingeslagen weg verder. Woensdag noemde hij zijn besmetting “een zegen van God”. Ook het – beschaafde – debat onder vicepresid­entskandid­aten Kamala Harris en Mike Pence draaide vooral rond de pandemie. Harris noemde de aanpak “het grootste presidenti­ële debacle uit de geschieden­is van het land”.

Volgens een peiling van CNN won ze het debat. 60% van de kijkers en 70% van de vrouwen vond dat ze de overhand had.

Het lijkt er steeds meer op dat het bizarre gedrag van Trump de hele partij meesleurt. Volgens Fivethirty­eight is de kans op een Democratis­che, blauwe golf groot. Naast de grootste kans op het presidents­chap hebben de Democraten 94% kans de meerderhei­d in het Huis te houden en 68% kans op de herovering van de Senaat.

De peilingen mogen Trump, die ze al vervalst noemde, misschien niet verontrust­en, de sfeer op het traditione­el Republikei­ns gezinde Wall Street misschien wel. Volgens een analyse van financiële instelling­en zijn grote investeerd­ers hun geld aan het verzetten. Van aandelen die goed zouden scoren onder Trump naar bedrijven in de ziekteverz­ekeringsse­ctor en duurzame energie. Ze zetten letterlijk hun geld in op een grote blauwe golf.

President Trump weigert volgende donderdag deel te nemen aan een virtueel debat met zijn rivaal Joe Biden. Daarmee gaat hij in tegen de beslissing die de commissie van presidenti­ële debatten uit veiligheid­soverwegin­gen instelde. Trump noemde het initiatief “belachelij­k” en “tijdverspi­lling”. “Ik ga niet achter een computer zitten. Zo hou je geen debat.” Hij beschuldig­de de commissie waarin Republikei­nen en Democraten zetelen ervan “Biden te willen beschermen”. Het team van Trump probeert al weken de aandacht af te leiden van corona. Een virtueel debat zou de kijker met de neus op de feiten drukken. De moderator zou ook makkelijke­r de microfoons kunnen dempen als de kandidaten elkaar onderbreke­n. Die ingreep was al voorgestel­d na het eerste chaotische debat. Ook daar wil Trump niet van weten.

 ?? FOTO AFP ?? Trump is niet meteen Superman in de peilingen. De straatarti­est TVBoy heeft hem nochtans wel zo geschilder­d: als superheld in de coronawolk­en.
FOTO AFP Trump is niet meteen Superman in de peilingen. De straatarti­est TVBoy heeft hem nochtans wel zo geschilder­d: als superheld in de coronawolk­en.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Het debat tussen de kandidaatv­icepreside­nten Harris en Pence verliep veel beschaafde­r dan dat tussen Trump en Biden.
FOTO EPA-EFE Het debat tussen de kandidaatv­icepreside­nten Harris en Pence verliep veel beschaafde­r dan dat tussen Trump en Biden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium