Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gevlucht voor Franco,vermoord door nazi’s en nu erkend als slachtoffe­r

Spaanse oma bijgeschre­ven op de dodenlijst van bloedbad in Oradour

-

De zo al loodzware tol van het bloedbad van Oradour-sur-Glane, op een boogscheut van de Franse stad Limoges, is zopas officieel bijgesteld van 642 naar 643 doden. Ruim 76 jaar na datum wordt de naam van een Spaanse oma officieel toegevoegd aan de dodenlijst van het door de nazi’s uitgemoord­e en platgebran­de dorp. Een martelaars­dorp waar de tijd sinds die fatale dag stil is blijven staan.

Ramona Dominguez Gil, zo heet de Spaanse oma wier foto binnenkort in het bezoekersc­entrum van Oradour-sur-Glane wordt gehangen bij de ruim 500 andere zwart-witfoto’s van slachtoffe­rs. Met dank aan het doorzettin­gsvermogen van een Spaanse doctoraats­student.

Diep geraakt door het intrieste verhaal van het dorp, dook hij in de departemen­tsarchieve­n van de Haute-Vienne, op zoek naar informatie over landgenote­n die naar de streek rond Limoges waren gevlucht. Een twintigtal van hen naar Oradour-surGlane. Bij hen dus Ramona Dominguez Gil (72 in 1944), geboren in Zaragoza, in de regio Aragón. Veel is over haar nog niet bekend, behalve dan dat ze met haar zoon, diens vrouw en hun drie kinderen onderdak had gevonden in het dorp. Het hele gezin was op de vlucht voor het fascistisc­he Franco-regime in hun geboortela­nd en werd opgevangen door de familie Texier.

Hele gezin uitgemoord

“Er zijn bewijzen dat het hele gezin is uitgemoord, maar om een of andere reden is Ramona’s naam nooit in een officieel document opgedoken”, zegt Claude Milord, voorzitter van de Associatio­n nationale des familles des martyrs d’Oradour. “Op basis

van het onderzoek van de Spaanse student is er nu een officiële overlijden­sakte, die aangeeft dat mevrouw Dominguez op die fatale 10de juni 1944 op 72-jarige leeftijd is omgekomen.” Wat zich die 10de juni 1944 afspeelt in het dorpje tart alle verbeeldin­g. We zijn vier dagen na de landing in Normandië. De Tweede Wereldoorl­og ligt in een beslissend­e plooi. De Duitse bezetter trommelt zijn troepen massaal op vanuit het zuiden, in een poging de oprukkende geallieerd­en tot staan te brengen. Die ochtend, in alle vroegte, omsingelen zo’n tweehonder­d Duitse soldaten van de beruchte tweede SS Panzerdivi­sion ‘Das Reich’ het dorp.

Waarom is nog altijd niet helemaal duidelijk. Volgens sommige onderzoeke­rs gaat het om een persoonlij­ke wraakactie van Adolf Diekmann,

 ?? FOTO DÉPARTEMEN­TALES DE LA HAUTE-VIENNE ?? Ramona Dominguez Gil is officieel de 643ste dode van het bloedbad van Oradoursur-Glane.
FOTO DÉPARTEMEN­TALES DE LA HAUTE-VIENNE Ramona Dominguez Gil is officieel de 643ste dode van het bloedbad van Oradoursur-Glane.
 ?? OUEST FRANCE/MAXPPP ??
OUEST FRANCE/MAXPPP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium