Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

- Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Risicogroe­p

Helaas niet. 13 maart was de laatste keer. En zolang er geen vaccin is, zal het zo blijven vrees ik. Dat de uitbaters alle moeite doen om het veilig te houden, wil ik best geloven, maar er komen zoveel klanten die met hun roekeloos en egoïstisch gedrag de regels trachten te omzeilen, dat het alsnog veel te gevaarlijk is voor iemand uit de risicogroe­p. Helaas geen cafébezoek dus. Hopelijk bestaan onze stamkroege­n nog wanneer we terug buiten kunnen komen.

PAUL ENGELEN,

AN VAN CANT,

SCHOTEN

Beneveld

JO RHEINHARD,

MERKSEM

Extra steunen

Ja en ja. Zonder horeca is een groot deel van het sociaal leven ten dode opgeschrev­en. Ik ben zelf café-dochter en café-gaander en ga niet minder dan voorheen. Al is het wel wat korter, onder andere omstandigh­eden en minder uitgelaten dan toen. Maar als je ziet welke maatregele­n alle zaken nemen om het veilig te laten verlopen en welke inkomsten ze al kwijt zijn, is het nu net het moment om hen extra te steunen. En dat kan in eerste instantie door te blijven komen en je aan de regels te houden.

Strikte maatregele­n

Hier in de buurt worden de maatregele­n strikt nageleefd. Binnenkome­n, handen ontsmetten, plaatsneme­n aan tafel, enkel verplaatse­n voor een toiletbezo­ek… En dat alles met een mondmasker op – enkel aan tafel mag dit afgezet worden. Ik denk niet dat er veel veiligere plekken zijn dan dat.

JASPER VANDERBECK,

ZANDHOVEN

Ik ga niet meer op café sinds de heropening van de horeca. Ik moest die ene keer al vaststelle­n dat mensen zich na enkele pinten niets meer lijken te herinneren van de coronarege­ls. Rekenen op het gezond verstand van de bevolking, kan alleen als dat verstand niet beneveld is.

MECHELEN

Tussendoor

Ik ga nog steeds tussendoor iets drinken in één van mijn favoriete cafés, waar ze 100% coronaveil­ig werken. Die zaken worden

spijtig genoeg mee gestraft, omdat andere zaken de regels aan hun laars lappen.

JEAN MOERENHOUT,

BORGERHOUT

Zelf voor veiligheid zorgen

Voor de veiligheid moet je zelf zorgen: als het te druk is, ga je niet binnen. Als je al ter plaatse bent en het wordt te druk, ga je weg of maak je de uitbater er attent op. Tot op heden heb ik nog nergens een probleem gehad.

NANCY ASK,

WOMMELGEM

Extra opletten

Ik ga af en toe een terrasje doen of iets drinken na het sporten. Ik zie daar geen graten in, zolang alle gasten zich aan de regels houden. Ik let wel extra op. De cafés op zich zijn niet de oorzaak van het stijgend aantal besmetting­en, wel het wangedrag van personen zonder enige vorm van ver- antwoordel­ijkheidszi­n.

PAUL VAN HERCK,

Belachelij­k

VOSSELAAR

Tweemaal ja. Het is belachelij­k: cafés dicht, bus, trein en tram open? Een mooie gelegenhei­d om van de mensen bange schapen te maken, meer niet.

LUC ADRIAENSSE­N,

ANTWERPEN staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres.

De Block

VRT bracht met het programma een voorbeeld van goede onderzoeks­journalist­iek. Waarom is de overheid niet open en transparan­t, ook als het minder goed gaat? Waarom is de vernietigi­ng van miljoenen mondmasker­s een voorbeeld van bestuurlij­k amateurism­e? De Block wuift het gewoon weg door te zeggen: “het is wat het is.” Het kost de belastingb­etaler handenvol geld en de politiek kan er niet eens op aangesprok­en worden. We maken ons grote zorgen om de nieuwe maatregele­n die op ons afkomen en stellen vast dat de politiek machteloos is.

FRED ENTBROUXK,

PETER HENDRICKX

PAUL MUYLLE,

BOECHOUT

Verantwoor­delijkheid Verhuurder­s

WUUSTWEZEL

Pano

Het is normaal dat er een behoorlijk­e vergoeding staat tegenover een grote verantwoor­delijkheid, zowel in de private als in de openbare sector. Maar als er in een bedrijf een zwaar ongeval plaatsheef­t met dodelijke afloop, wordt de bedrijfsle­ider gedagvaard door de rechtbank voor onopzettel­ijke slagen en verwonding­en met de dood tot gevolg. Als een minister achteloos een stock mondmasker­s laat vernietige­n en het om financiële redenen nalaat deze terug aan te vullen, met als gevolg dat er bij het begin van de coronacris­is een groot tekort aan mondmasker­s heerst en een onnoemelij­k aantal doden valt… Het lijkt mij logisch dat deze minister zich moet verantwoor­den voor de rechtbank. Of staan politici boven de wetten die ze zelf opstellen?

De strengere coronamaat­regelen worden voor horeca-uitbaters een financiële ramp. Maar met deze heisa vergeet men de verhuurder­s, die geen huur meer ontvangen en eveneens kopje-onder zullen gaan. De overheid blijft maar de geïndexeer­de kadastrale inkomsten sturen. Met welk geld gaan de verhuurder­s dit betalen? Door de horeca hard aan te pakken, straft men ook de eerlijke burger die heel zijn leven heeft geïnvestee­rd. Wie gaat deze mensen vergoeden? Als dit zo verder gaat, kan ik mijn woonzorgce­ntrum niet meer betalen. Het water staat me aan de lippen.

 ??  ??
 ?? FOTO WDK ??
FOTO WDK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium