Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Warmste Week laat Vlaanderen (voorlopig) koud

Solidarite­itscampagn­e VRT klimt voorlopig niet hoger dan 200 acties

-

Hoe warm loopt Vlaanderen nog voor De Warmste Week? Sinds de opstart van de campagne – die voor het eerst niet om geld, maar om vrijwillig­erswerk draait – blijft het akelig stil rond de solidarite­itsactie van de VRT. “We schrijven een compleet nieuw verhaal. Dat vraagt tijd”, nuanceert de VRT de valse start.

De solidarite­itscampagn­e van VRT zamelt geen geld meer in, maar zet mensen aan tot vrijwillig­erswerk. Bedoeling is om de weg te wijzen naar projecten die kwetsbare mensen rechtstree­ks ondersteun­en. Denk aan praatcafés voor Kom op tegen kanker of inzameling­en voor kansarme kinderen. Een dikke maand na de oproep lijkt de trein nog niet vertrokken. Het online platform van De Warmste Week, dat alle initiatiev­en bundelt, telt momenteel 192 ingeschrev­en initiatiev­en. Een habbekrats vergeleken met vorig jaar, toen er meer dan 13.500 acties waren voor 2.000 goede doelen. Ook qua ruchtbaarh­eid blijft het stiller dan voorbije jaren.

Megafoon bovenhalen

“Je moet die cijfers niet naast elkaar leggen”, vindt Warmste Week-coördinato­r Floris Nieuwdorp. “We schrijven een compleet nieuw verhaal, dat vraagt tijd. Bovendien is jezelf inzetten voor iemand anders een grotere drempel dan geld geven. Maar wij voelen dat het al leeft. In korte tijd merk ik veel enthousias­me bij mensen en vzw’s.” Die vzw’s waren nochtans niet te spreken over de ommezwaai. Voor velen betekent het een fors inkomensve­rlies, voor sommigen zelfs het compleet wegvallen van hun jaarbudget. Toch heeft de VRT nooit overwogen om terug te grijpen naar de klassieke geldinzame­ling. “We gaan ons verhaal moeten uitleggen, en vaak. Daar zijn we ons van bewust”, begrijpt woordvoerd­er Hans Van Goethem de trage start. “Maar onze opbouw naar eind december zit goed. Wees maar zeker: we gaan de megafoon nog bovenhalen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium