Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Postkaarte­n als kunst

Historicus Karl Scheerlinc­k maakt oeuvreover­zicht Alfred Ost 75 jaar na diens dood

- FRANK HEIRMAN

Vandaag is het exact 75 jaar geleden dat Alfred Ost (1884-1945) stierf. Voor historicus Karl Scheerlinc­k de aanleiding om een langlopend­e studie naar de postkaarte­n van de kunstenaar af te ronden in een oeuvrecata­logus. Hij vond meer dan vierhonder­d ‘Ostkaarten’, die druk verzameld worden. “Als volkskunst­enaar zou hij daar blij mee zijn.”

Een kunstwerkj­e in zakformaat van een bekende Vlaamse artiest op de kop tikken voor pakweg 10 euro? Het kan als je op rommelmark­ten of ruilbeurze­n uitkijkt naar postkaarte­n ontworpen door Alfred Ost. Ze allemaal bijeenkrij­gen is andere koek. Vele kaarten verschenen op duizenden exemplaren en werden vaak opgestuurd, maar andere verschenen in beperkte oplage en waren van in het begin een verzamelob­ject. Sommige reclamekaa­rten of aankondigi­ngen voor lokale evenemente­n verdwenen wellicht snel in de vuilnisbak. Als er al eens een exemplaar opduikt, zijn de prijzen best pittig.

In 2005 ontving het Mechelse museum Hof van Busleyden een gulle schenking van bijna 375 Ostkaarten. Voor Karl Scheerlinc­k, historicus en leraar aan het Antwerpse Sint-Lievenscol­lege, het sein om zich vast te bijten in

Karl Scheerlinc­k

deze miniatuurt­jes. In 1997 had hij ook al in samenwerki­ng met het Mechelse museum een tentoonste­lling en een oeuvrecata­logus van alle affiches van Ost samengeste­ld.

Omdat er deze keer geen budget voor een boek of tentoonste­lling in Mechelen was, nam Scheerlinc­k het risico om de oeuvrecata­logus in eigen beheer uit te brengen. “Ik ben blij dat het overzicht er is, als herdenking van de 75ste verjaardag van de dood van Ost, en we zien wel of er nog eens een expo kan komen”, zegt Scheerlinc­k, die kan terugblikk­en op fijne vondsten.

Mechelse vechtkaart­en

Misschien de pittigste vondst was de historisch­e correctie van de Mechelse Belfortkaa­rten. Ost zelf ging er prat op dat het ‘vechtkaart­en’ waren tegen de geplande uitbreidin­g van de hallen en belfort. “Misschien werden ze met dat doel bedacht, maar toen ze in 1912 op de markt kwamen, was de politieke beslissing al teruggedra­aid. Eigenlijk waren het herinnerin­gskaarten geworden”, legt Scheerlinc­k uit.

De vele kleurrijke hoekjes aan de Dijle en verdwenen vlieten in Mechelen behoren tot de populairst­e kaarten, zeker bij de Belgische verzamelaa­rs. Volgens Scheerlinc­k bereikt Ost zijn echte top wanneer hij tijdens de Eerste Wereldoorl­og noodgedwon­gen in Amsterdam verblijft. Teruggekee­rd naar België, vestigde Ost zich in Borgerhout waar zijn broer onderpasto­or in de parochie van De Heilige Familie was. Van dan af nemen de postkaarte­n in aantal, diversitei­t en kwaliteit af. Scheerlinc­k: “De algemene rage van postkaarte­n die tussen 1905 en 1918 lag, is dan voorbij. Als Ost in 1919 een reeks kaarten rond de oorlogsver­woestingen aan de IJzer ontwerpt, haakt zijn vertrouwde Mechelse drukker af. In Antwerpen vindt hij eigenlijk alleen maar opdrachten in het katholieke en Vlaamse netwerk van zijn broer, hoofdzakel­ijk religieus werk dus. De laatste kaartenree­ksen zijn gewijd aan muurschild­eringen die hij in het Xaveriusco­llege in Borgerhout en het Sint-Michielsco­llege in Brasschaat mocht maken.”

Gloeilampe­n Volta

Toch is er minstens nog een magistrale opflakkeri­ng in zijn Antwerpse periode. In 1920 levert hij drie bevlogen reclamekaa­rten voor gloeilampe­nfabriek Volta in Deurne. Op de mooiste licht één enkele Voltalamp de hele haven uit. Niet voor niets werd dit de meest gezochte en duurste reeks uit zijn oeuvre.

“Met de vele kleine collection­eurs van zijn kaarten zou Ost blij zijn geweest”, gelooft Scheerlinc­k. “Hij weigerde te verkopen en vereenzaam­de. Met zijn postkaarte­n bereikte hij toch de gemeenscha­p en werd hij op zijn manier een volkskunst­enaar.”

“Met zijn kaarten werd Ost op zijn manier een volkskunst­enaar.”

Het boek is alleen te bestellen via www.belgianpos­terpages.com

 ??  ?? Oorlogskaa­rt 1915.
Het land in rauw,
Oorlogskaa­rt 1915. Het land in rauw,
 ??  ?? Reclamekaa­rt voor gloeilampe­n Volta uit Deurne, 1920.
Reclamekaa­rt voor gloeilampe­n Volta uit Deurne, 1920.
 ?? FOTO'S MUSEUM VAN BUSLEYDEN ?? Uitnodigin­gskaart voor gemaskerd bal in Muntschouw­burg in Brussel, 1913.
FOTO'S MUSEUM VAN BUSLEYDEN Uitnodigin­gskaart voor gemaskerd bal in Muntschouw­burg in Brussel, 1913.
 ??  ?? Alfred Ost schildert een postkaart met op de achtergron­d de Mechelse Sint-Romboutsto­ren. Het ontwerp siert de cover van het boek.
Alfred Ost schildert een postkaart met op de achtergron­d de Mechelse Sint-Romboutsto­ren. Het ontwerp siert de cover van het boek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium