Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo nodigt u het virus niet mee uit aan tafel

Steven Van Gucht geeft tips: gasten bij u thuis ontvangen verschilt enorm met vroeger

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Vanaf vandaag mag u maximaal

vier gasten bij u thuis uitnodigen. Maar hoe doet u dat

veilig? Het wetenschap­pelijk instituut Sciensano geeft tips.

Zet de muziek stil, label de glazen met een kleurtje, laat uw

gasten niet meehelpen bij het afruimen ... Elk detail maakt het

verschil, volgens viroloog Steven Van Gucht. “We doen 90% van de tijd alles goed, maar in de resterende 10%

maken we fouten. Het coronaviru­s heeft niet meer dan die 10% nodig om toe te slaan.”

VOORAF

“Maak vooraf goede afspraken en vermeld de huisregels op uw uitnodigin­g. Een cruciale: breng zeker uw mondmasker mee. Herinner uw gasten eraan dat ze niet mogen komen als ze zich verkouden of grieperig voelen. En zeker ook niet als ze een hoogrisico­contact hebben gehad en eigenlijk in quarantain­e zouden moeten zitten. Ik hoor nog te vaak verhalen van mensen die de regels aan hun laars lappen. Het verraderli­jke aan dit virus is dat u altijd potentieel besmet bent en zo moet u zich ernaar gedragen. U mag u dan wel perfect gezond voelen, u kunt het virus in uw neus of mond dragen en overzetten op een ander.”

BEGROETING

“Begroet elkaar vanop afstand. Anderhalve meter blijft de norm, zowel binnen als buiten. Geef geen hand, knuffel of kus, wel een knik, elleboog of voet. Een buiging kan ook heel elegant zijn.”

JASSEN

“Iedereen doet best zijn eigen jas uit. Het kledingstu­k op zich is niet gevaarlijk. Het risico zit in de handeling: als u een jas wilt aannemen of uw gast wilt helpen om die uit te trekken, staat u fysiek pal naast elkaar. Wilt u uw sukkelende grootmoede­r toch assisteren, zet dan een mondmasker op.”

MONDMASKER

“Iedereen draagt een mondmasker bij ontvangst, vaak in een nauwe gang, en als u zich verplaatst naar de tafel, het toilet of de keuken. Bij de bediening gebruiken de gastheer en -vrouw ook het best een mondkapje, zoals een ober op restaurant. Dat klinkt overdreven. Maar besef: het is onze menselijke natuur om wie we goed kennen en vertrouwen als veilig te beschouwen. Maar net dat zijn de meest riskante contacten, omdat we minder op onze hoede zijn en minder consistent in ons gedrag.”

ETEN

“Bied beter geen eten in buffetvorm aan. Iedereen troept dan samen en raakt bij het opscheppen dezelfde lepels aan, wat een bron van besmetting kan zijn. Bedien uw gasten liever apart, zodat ze ook blijven zitten. Als het toch niet anders kan: was uw handen voor u naar het buffet gaat en doe dat opnieuw als u neerzit. Draag intussen een mondmasker.”

TOILET

“Zet uw mondmasker weer op als u naar de wc moet gaan. Laat het deksel naar beneden bij het doorspoele­n. Zorg ervoor dat uw gasten hun handen kunnen wassen of ontsmetten na het toiletgebr­uik. Check dus vooraf of er genoeg zeep of handgel is. Verlucht de ruimte voldoende.”

RAMEN

“Het is nog altijd veiliger om familie en vrienden buiten te ontvangen, maar met dit herfstweer wordt dat minder evident. Daarom is het belangrijk om de binnenruim­tes goed en voortduren­d te verluchten: voor aankomst van uw gasten, maar zeker tijdens hun bezoek. Zet twee ramen op kipstand. Idealiter staan die tegenoverg­esteld van elkaar in de woonkamer. Uw verwarming­skosten stijgen wel, een beetje luchtcircu­latie is belangrijk. Dat doet snel virusdeelt­jes uitwaaiere­n en verdunnen, zodat ze niet schadelijk zijn. Vermijd weliswaar tocht, want het is niet de bedoeling om verkouden te worden.”

SERVETTEN

“Voorzie wegwerpser­vetten. Gebruikt u toch stoffen doekjes, was die daarna op minimaal zestig graden.”

MUZIEK

“Beperk het omgevingsg­eluid, zodat uw gasten hun stem niet hoeven te verheffen en dichter bij elkaar moeten kruipen om elkaar te verstaan. Want dat zijn twee dingen die het risico op besmetting verhogen. We produceren meer druppels wanneer we luid praten, roepen of zingen. Als u muziek speelt, zet die dan zacht.”

WIJN, WATER EN … HANDGEL

“Ontsmet uw handen als u uw masker hebt afgenomen. In essentie komt het erop neer dat er naast een fles wijn en een fles water ook een flesje handgel op tafel moet staan. Zet ook busjes in de inkomhal en in het toilet.”

GLAZEN

“Twijfelt u welk glas het we is, neem dan een ander. Zo niet, riskeert u het speeksel van uw buur binnen te krijgen. Deel nooit voorwerpen, zeker niet wat u aan uw lippen zet. Een handigheid: plak gekleurde labels op de glazen, zodat iedereen het zijne kan herkennen.”

CHIPS EN OLIJVEN

“Serveer chips, olijven, kaasblokje­s of andere snacks níét in een gemeenscha­ppelijke schotel. Met zijn allen in dezelfde pot graaien: het is vragen om problemen. Zet beter voor elke gast een apart potje of bord klaar.”

ENVELOP/DOOS

“Zet uw mondmasker pas af als u neerzit. Stop het dan weg in een envelop of persoonlij­ke doos. Laat uw masker zeker niet rondslinge­ren op tafel. Er is altijd kans op kruisconta­minatie, op de mogelijkhe­id dat u uw masker gaat besmetten met de kiemen van uw buur.”

AFWAS

“Het is niet gevaarlijk om borden, bestek en glazen af te ruimen die net daarvoor nog gebruikt zijn door anderen. Er mag virus aan uw handen plakken, zolang u maar niet in uw gezicht wrijft. En was ze direct na het afruimen met water en zeep of met alcoholgel – de twee zijn gelijkwaar­dig.”

NOTITIEBLO­K

“Houd de namen van uw gasten en hun contactgeg­evens bij. Indien nodig kunt u die doorgeven voor contact tracing.”

STOELEN

“Geef iedereen een vaste zitplaats in de zetel of aan tafel. Hou anderhalve meter tussen de bezoekers, tenzij die uit hetzelfde huishouden komen of tot dezelfde bubbel van dichte contacten behoren. Als gast blijft u het best zo veel mogelijk op uw plaats zitten. Het is misschien niet zo sociaal, maar help niet mee bij het afruimen. Zodra we bewegen, kruisen we elkaar en vergeten we mogelijk de sociale afstand.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Zo gaat het dus best niet meer en het zal nog een tijdje duren voor we weer allemaal in hetzelfde kommetje kunnen dippen.
FOTO GETTY IMAGES Zo gaat het dus best niet meer en het zal nog een tijdje duren voor we weer allemaal in hetzelfde kommetje kunnen dippen.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Steven Van Gucht.
FOTO PHOTO NEWS Steven Van Gucht.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium