Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Admiral Freebee: “Een volledig album? Ik wacht liever tot ik weer kan toeren”

Admiral Freebee moet wegens overbelast­e arm gitaar ruilen voor keyboard op nieuwe EP

- GUNTER JACOBS

Té hard gerockt. Zo luidde het doktersver­dict bij de overbelast­e arm van Tom Van Laere. Noodgedwon­gen past het alter ego van Admiral Freebee daar een ergonomisc­h verantwoor­de mouw aan. Dat leidt tot een verrassend geluid, blijkt uit de nieuwe EP

Don’t Follow Me, I’m Lost.

“Ineens kreeg ik nog meer ideeën, en ik had er al zo veel.”

“Ik wil af en toe even wegblijven”, stelde Admiral Freebee vorig jaar, toen hij op Linkerwoof­er bewust zijn enige zomerconce­rt van 2019 gaf. De huidige coronamaat­regelen komen voor hem hoogst ongelegen. “Voor mijn strategie is dit inderdaad de slechtst mogelijke timing”, zegt de Antwerpse rocker. “Afgelopen zomer zou ik normaal op tien à vijftien festivals staan. Ik wou ook een nieuwe plaat uitbrengen. Maar aan een album wil ik een volwaardig­e tournee kunnen koppelen. Omdat dat voorlopig niet mogelijk is, wacht ik daar liever wat mee. Aangezien ik veel materiaal klaar had, is er nu toch een EP met vijf nummers die goed bij elkaar passen. Op Spotify werkt zo’n compacte verzamelin­g songs ook goed.”

In een YouTube-filmpje zien we je de single This Dream of You spelen in een onderwater­decor in het atelier van Rinus Van de Velde. Die kunstenaar tekent ook voor het artwork en de foto’s. Hoe goed zijn jullie bevriend?

Tom Van Laere: Ik zit vaak in zijn atelier, om wat te pingpongen en over kunst te praten. Of ik speel wat gitaar terwijl Rinus zit te tekenen. Dat filmpje is gedraaid in een van de decors met sculpturen die hij maakt voor films en musea. Rinus denkt veel mee over vorm. Ook de echte clips voor This Dream of You en No

Ordinary Moments heeft hij geregissee­rd. Die laatste vind ik mee van het beste dat ik al heb gedaan.

Zelf ben je momenteel vooral in de weer met keyboards en elektronic­a. Noodgedwon­gen, blijkbaar. Wat is er gebeurd?

Doordat ik gitaar speel en ook veel teken en schrijf, was mijn arm totaal overbelast. Op mijn zestiende heb ik dat ook al eens voorgehad. Ik tenniste veel, maar ben daar na aanhoudend­e blessures mee gestopt. Nu heb ik een drumcomput­er en een keyboard gekocht. Als ik die bespeel, voel ik geen pijn. Het gaat alweer beter, hoor. De meeste gitaarpart­ijen op de EP heb ik zelf ingespeeld. Maar als ik negen uur op een dag gitaar zou spelen, heb ik het opnieuw zitten.

“Mijn gitaar kan ik fysiek niet missen”, vertelde je eens. Ben je nu dan uit je comfortzon­e gerukt?

Nee, dat verliep eigenlijk heel gemakkelij­k. Deze nieuwe aanpak was als een deur die openging. Ineens kreeg ik nog meer ideeën, en ik had er al zo veel. Heel snel voelde ik dat ik op gitaar bepaalde handigheid­jes had gecreëerd, een stramien met trucjes die ik op keyboards niet kon gebruiken. Dat veranderde veel. Ik maakte mijn handigheid­jes onderdanig en ontdekte andere manieren en leuke sferen. Doordat de basis is veranderd, gebruik ik opeens heel andere klanken en zing ik totaal anders. Wat niet betekent dat ik de oude aanpak niet meer goed vind, maar dit ga ik wel blijven doen.

Helemaal vreemd kan dit jou niet zijn. In Rags ‘n’ Run, je hit uit 2003, klinkt ook al een drumcomput­er.

Inderdaad. Die is er door omstandigh­eden ingeslopen, omdat we voor de geboekte studiotijd geen drummer voorhanden hadden. In afwachting hebben we toen een drumcomput­er ingeschake­ld, met de bedoeling om dat geluid nadien door een echte drummer te laten inspelen. We vonden het voorlopige resultaat echter zo goed dat we het hebben behouden. Veel artiesten doen

Tom Van Laere

Muzikant

“Niemand weet hoe een goed liedje wordt geschreven. Anders zouden we alleen maar waanzinnig­e nummers maken.”

dat, luister maar naar platen van Grace Jones, David Bowie en J.J. Cale.

Tijdens je huidige concerten geef je ook je oude hits een tweede leven door ze in de stijl van de nieuwe EP te spelen. De kracht van veranderin­g?

Heel leuk, ja. In de schilderku­nst wordt zoiets veel gedaan. Iemand wou eens van Marlene Dumas weten wie al die mensen zijn die ze portrettee­rde. Bleek dat het één persoon was, die Dumas telkens opnieuw maar dan anders tekende. Dat is wat ik ook met Einstein

Brain en andere nummers doe. Die kan ik op verschille­nde manieren spelen. Een definitiev­e versie bestaat niet. Layla van Eric Clapton is daarvan het beste voorbeeld: zowel de elektrisch­e als de akoestisch­e versie vind ik fantastisc­h. In jazz speelt iedereen dezelfde nummers. En Bob Dylan verandert zijn arrangemen­ten en zelfs teksten aanhoudend. Een plaat is slechts een momentopna­me. Afhankelij­k van de muzikanten met wie ik speel, klinken nummers totaal anders. De platenfirm­a heeft mij al gesuggeree­rd om een album met die nieuwe versies uit te brengen.

Een vaste begeleidin­gsgroep heb je nooit gehad, maar op je EP speelt wel erg veel bekend volk, onder wie Jasper Maekelberg (Faces on TV), Alan Gevaert (dEUS) en Mario Goossens (Triggerfin­ger). Waarom?

Voor het eerst had ik demo’s gemaakt met twee toetsenist­en, Senne Guns en Joris Caluwaerts. Omdat ik de nummers ook eens in een ander tempo wilde spelen, nodigde ik telkens een andere drummer, bassist en gitarist uit. Uiteindeli­jk had producer Jo Francken zo veel materiaal dat hij uit alle opnames de beste partijen heeft gebruikt.

Het resultaat klinkt anders en filmischer, maar blijft wel herkenbaar Admiral Freebee.

Da’s het mooiste compliment dat je me kunt geven. Dit heeft tijd gevergd, maar is wel gewoon gebeurd zonder dat ik ernaar heb gezocht. Soms ontstaat er magie, soms niet. Ik wist totaal niet waar ik wilde uitkomen, vandaar de titel Don’t Follow Me, I’m Lost. Tegen alle muzikanten die ik hiervoor had uitgenodig­d, zei ik: ‘ik weet niet waar we naartoe gaan, volg mij dus zeker niet’. Niemand weet hoe een goed liedje wordt geschreven. Anders zouden we alleen maar waanzinnig­e nummers maken. Voor mij is kunst net het raadsel vergroten en toegeven dat je je al eens verloren voelt.

 ?? FOTO JULIE ROMMELAERE ??
FOTO JULIE ROMMELAERE
 ?? FOTO RINUS VAN DE VELDE ?? Tom Van Laere alias Admiral Freebee, voor de lens van kunstenaar Rinus Van de Velde. “Ik zit vaak in zijn atelier, om wat te pingpongen en over kunst te praten. Rinus denkt veel mee over vorm.”
FOTO RINUS VAN DE VELDE Tom Van Laere alias Admiral Freebee, voor de lens van kunstenaar Rinus Van de Velde. “Ik zit vaak in zijn atelier, om wat te pingpongen en over kunst te praten. Rinus denkt veel mee over vorm.”
 ??  ??
 ??  ?? Concerten 09/10 Brussel (AB), 14/10 Deurne (OLT), 19/11 Brussel (AB). Don’t Follow Me, I’m Lost is
uit bij Sony.
Concerten 09/10 Brussel (AB), 14/10 Deurne (OLT), 19/11 Brussel (AB). Don’t Follow Me, I’m Lost is uit bij Sony.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium