Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gespeeld als een B-ploeg

Experiment­ele Rode Duivels niet verder dan 1-1 tegen Ivoorkust

-

Regen, mondmasker­s en 4.600 dappere fans. België - Ivoorkust gaat de geschieden­is in als het debuut van Zinho Vanheusden, Alexis Saelemaeke­rs, Sebastiaan Bornauw, Hendrik Van Crombrugge en Joris Kayembe, en als eerste basisplaat­sen voor Brandon Mechele en Leandro Trossard. Michy Batshuayi scoorde, een penaltyfou­t van Bornauw maakte een einde aan een reeks van twaalf zeges van de Rode Duivels.

Een feest moest het worden. De blijde terugkeer van de fans bij wedstrijde­n van de nationale ploeg. De voetbalbon­d had aanvankeli­jk op 11.000 fans-in-bubbels gerekend. Maar de kaartenver­koop liep niet als een trein en toen de federale en de Brusselse regering verscherpt­e coronamaat­regelen aankondigd­en, werd het aantal toegelaten fans teruggebra­cht naar 7.000. De bond liet weten 6.200 tickets te hebben verkocht, maar uiteindeli­jk vonden slechts 4.600 fans de weg naar het Koning Boudewijns­tadion. Het gevolg van het herfstige weer, van coronaangs­t of van een combinatie van de twee?

Blauw-zwarte schijn

De 4.600 dapperen moesten niet alleen regen, wind en een rist coronamaat­regelen trotseren, ze kregen aanvankeli­jk ook weinig waar voor hun geld. De grootste vedetten zaten op de bank of in de tribune. Roberto Martinez had de wedstrijd uitgekozen om te experiment­eren zoals hij dat nog nooit heeft gedaan in zijn vierjarige bewind als bondscoach.

De elf basisspele­rs kwamen aan 102 caps - nog geen tien gemiddeld per speler. Michy Batshuayi (30 caps) was de meest ervaren pion, Simon Mignolet (25 caps) droeg de aanvoerder­sband. Zinho Vanheusden en Alexis Saelemaeke­rs debuteerde­n, Brandon Mechele en Leandro Trossard mochten voor het eerst in de basis staan.

Met Mignolet, Mechele en ook Hans Vanaken droeg het experiment­ele Duivels-elftal een blauw-zwarte schijn. Vanaken nam zijn positie centraal in het elftal als een handschoen in. Brandon Mechele speelde comfortabe­l in het midden van een verdedigin­g met drie. Mignolet onderschei­dde zich door ver buiten de zestien met zijn achterspel­ers te combineren.

Een vierde Club-speler, Odilon Kossounou, startte op de bank bij Ivoorkust. De debuterend­e bondscoach Patrice Beaumelle begon wel met zijn beste elf. Maar net als bij België was het zoeken naar automatism­en. Dus kregen we een oefenmatch zoals oefenmatch­en vaak zijn. Laag in tempo en arm aan kansen. Jérémy Doku speelde nog eens in Brussel, maar de aanwinst van Rennes werd weinig in het spel betrokken. Naar het beeld van zijn wedstrijd tegen IJsland, die we vooral vanwege zijn doelpunt hebben onthouden.

Bij de Belgen had Leandro Trossard er het meeste zin in. Met het nummer tien van Eden Hazard op zijn rug wrong hij zich langs twee Ivorianen en bood hij Michy Batshuayi een goeie schietkans aan. De poging van ‘Batsman’ werd echter afgeblokt.

Michy Batshuayi bewees nog eens dat hij geen targetman is. Zijn kaatswerk met de rug naar doel leidde nergens toe. En zijn plotse inval om een vrije trap te nemen, knap afgedwonge­n door Trossard, was nog slechter. De aanvaller knalde hard over.

Schitteren­de save

Vanheusden en Saelemaeke­rs debuteerde­n met wisselend succes. De Milan-speler pakte uit met een dramatisch­e poging vanop afstand, Vanheusden kon een keer Hans Vanaken in het straatje sturen, maar verloor ook een paar keer sullig de bal. Het debuterend­e duo deed het wel goed in de aanloop naar het doelpunt van de Belgen. Vanheusden bediende Saelemaeke­rs, die Batshuayi voor doel afzonderde. In de box zijn er weinigen sterker dan ‘Batsman’. In twee tijden verschalkt­e hij Sylvain Gbohouo en scoorde hij zijn negentiend­e goal in zijn 31ste wedstrijd voor de Rode Duivels.

Het doelpunt zou het hoogtepunt van de avond worden. Na de obligate wissels was Ivoorkust de sterkste ploeg. En na een penaltyfou­t van Sebastiaan Bornauw wegens truitje-trek mocht Milanspele­r Franck Kessié de 1-1 scoren. Hendrik Van Crombrugge, die bij zijn eerste actie had uitgepakt met een schitteren­de save op Pépé, was geklopt. Door het gelijkspel komt een einde aan een reeks van twaalf zeges van de Duivels. Zaterdag wacht Engeland in de Nations League in een leeg Wembley.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium