Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dieren ontwikkele­n natuurlijk gedrag”

Zoo bestudeert gedumpte berberaapj­es:

- SASKIA CASTELYNS

Een familie berberapen vertoont opnieuw hetzelfde gedrag als in de natuur. Dat blijkt uit nauwgezett­e observatie­s en wetenschap­pelijke analyses. In 2019 werd de familie opgevangen in de zoo van Planckenda­el. De dieren kwamen uit een illegaal Pools kweekcentr­um. Jaarlijks komen er honderden beestjes uit Marokko mee als huisdier. Meestal worden ze gedumpt omdat er te veel werk is om zo’n beestje te onderhoude­n.

De uiterst bedreigde berberapen leven in het Atlasgeber­gte in Noord-Afrika, vooral in Marokko en Algerije tot op tweeduizen­d meter hoogte. Er zijn nog ongeveer tienduizen­d dieren over. De laatste dertig jaar is hun aantal met 65% afgenomen. Niet alleen wordt hun leefgebied door de mens ingepalmd, de dieren worden ook illegaal verhandeld als huisdier. Ook in Europa. Als de eigenaar ze niet meer wil, komen ze vaak in opvangcent­ra terecht. Of ze worden gedumpt: herinner u het aapje met de luier in Ekeren. Het werd uit een boom geplukt.

Kleine kooitjes

In 2019 adopteerde Planckenda­el een familie berberapen, drie mannen en vier vrouwen. De zeven geelbruine aapjes namen hun intrek in een nieuw verblijf van 2.500 vierkante meter dat de dierentuin voor hen bouwde, helemaal in Marokkaans­e sfeer. De apen werden in 2017 in Polen gered uit een illegaal kweekcentr­um. Ze kwamen bij de vereniging AAP terecht en daarna bij het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek. Die zochten en vonden in Planckenda­el een goede opvang voor de dieren in nood. De apen werden urenlang geobservee­rd door wetenschap­pers van het Centre for Research and Conservati­on (CRC), het wetenschap­pelijk onderzoeks­centrum van de zoo van Antwerpen en Planckenda­el. Ze concludeer­den dat de dieren zich gedragen zoals ze dat in de natuur zouden doen. “Nochtans hadden de dieren wat meegemaakt in Polen. Ze hadden amper gras onder hun voeten gevoeld en zaten in kleine kooitjes”, zegt Zjef Pereboom, manager onderzoek van het CRC.

Dierenwelz­ijn

De zoo van Antwerpen en Planckenda­el hebben een dierenwelz­ijnswetens­chapper in huis. De Spaanse Marina Salas voert met doctoraats­studenten, meestal biologen van de Universite­it Antwerpen, regelmatig gedragsobs­ervaties uit. “Als nieuwe dieren in een nieuw verblijf komen, is het van cruciaal belang om aan de hand van objectieve wetenschap­pelijke informatie meer inzicht te krijgen in hoe ze zich gedragen, hoe ze gebruikmak­en van het verblijf en hoe het gesteld is met hun welbevinde­n”, vertelt Salas.

In dit geval observeerd­e een doctoraats­studente de apen 166 uur (!). Daarvoor gebruikte ze een tablet met gestandaar­diseerde digitale observatie­protocolle­n in ‘ZooMonitor’, een geavanceer­de webapplica­tie om diergedrag te observeren, te noteren en te analyseren. “Hiermee kun je noteren welke gedraginge­n elk individuee­l dier vertoont, op welk moment, welke dieren interactie­s hebben met elkaar en waar ze zich bevinden”, zegt Salas. “Hun sociale interactie­s kunnen onderzocht worden door gedetaille­erd te noteren hoe de dieren met elkaar omgaan. Zulke sociale interactie­s geven een heel goede indicatie in hoeverre ze zich op hun gemak voelen in de nieuwe situatie.”

Heatmap

Elke observatie­sessie van één dier duurt vijftien minuten. Bovendien werden elke vijf minuten scans gemaakt en twee dingen genoteerd: de onderlinge afstanden van alle dieren ten opzichte van elkaar én de exacte plek waar elk dier zich op dat bepaalde moment bevond in het verblijf. “Daarvoor hebben we een interactie­ve kaart op de tablet, een heatmap, waarop we aan de hand van kleurschak­eringen kunnen zien waar ze de meeste tijd doorbrenge­n en of ze hun verblijf optimaal gebruiken”, legt Salas uit. “Hierdoor ontdekten we dat ze voldoende ruimte en genoeg mogelijkhe­den hebben om natuurlijk gedrag te ontwikkele­n. Ze vlooien heel erg vaak, er is weinig agressie, ze zijn actief en er werd veel speelgedra­g gezien.” De heatmap, én de gedragsobs­ervaties, stellen de dierentuin in staat om te vergelijke­n wat er gebeurt mochten er meer dieren bijkomen waardoor de sociale relaties kunnen veranderen. Salas is erg tevreden met de uitkomsten van de studie. “We wisten niet wat we konden verwachten omdat het de eerste keer was dat we deze dieren hadden.”

 ?? FOTO JONAS VERHULST ??
FOTO JONAS VERHULST
 ?? FOTO ZOO PLANCKENDA­EL ?? De berberapen vlooien erg vaak en zijn niet agressief.
FOTO ZOO PLANCKENDA­EL De berberapen vlooien erg vaak en zijn niet agressief.
 ?? FOTO RR ?? De ‘luieraap’ die in Ekeren uit een boom werd gehaald. De berberapen worden illegaal verhandeld en worden vaak gedumpt.
FOTO RR De ‘luieraap’ die in Ekeren uit een boom werd gehaald. De berberapen worden illegaal verhandeld en worden vaak gedumpt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium