Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Artsen moeten nog wennen aan corona-app

- (agg)

Al achthonder­dduizend smartphone­gebruikers hebben de applicatie Coronalert gedownload. Daarmee komt het symbolisch­e cijfer van één miljoen dichtbij. Maar het succes van de app wordt niet alleen bepaald door het aantal gebruikers. Voor artsen is een belangrijk­e taak weggelegd en daar loopt het nu nog te vaak mis.

Wie zich ziek voelt, kan in de app een code van zeventien cijfers aanvragen en die laten koppelen aan een coronatest door de huisarts. Alleen dan kan de app (indien de test positief is) andere gebruikers waarschuwe­n van een hoogrisico­contact. Nu gebeurt de koppeling tussen test en app nog te weinig. “Voor veel huisartsen verloopt de handeling niet intuïtief genoeg”, zegt huisarts en professor Dirk Devroey (VUB). “Je zou het systeem zonder handleidin­g moeten kunnen gebruiken, maar blijkbaar is het voor veel artsen toch te ingewikkel­d.”

Huisarts Dirk Scheveneel­s van de Belgische Vereniging van Artsensynd­icaten (BVAS) zegt dat artsen worden overspoeld door allerlei nieuwe richtlijne­n. “Het is niet moeilijk, maar we zijn dermate overvraagd dat zelfs de tijd voor het volgen van een korte webinar vaak ontbreekt.” Hij denkt dat het nog één tot twee weken zal duren voor alle artsen de app onder de knie hebben.

Zeventien is veel

Volgens huisartsen­vereniging Domus Medica ligt de moeilijkhe­id vooral bij de code met zeventien cijfers. “We hebben van in het begin gezegd dat we vreesden dat dat te moeilijk ging zijn. Zeker via de telefoon is het niet altijd eenvoudig om zo’n getallenre­eks door te geven”, zegt voorzitter Roel Van Giel.

Hij hoopt dat patiënten binnenkort zelf de code vanuit hun app kunnen overbrenge­n naar de zogeheten e-form die artsen moeten invullen voor de aanvraag van een coronatest.

Ontwikkela­ar Bart Preneel (KU Leuven) benadrukt dat artsenvere­nigingen werden betrokken bij de ontwikkeli­ng van de app. “Maar we zagen sinds de lancering inderdaad een probleem opduiken. Voor sommige huisartsen zal het een kwestie van overbelast­ing

zijn, anderen vinden misschien dat ze geen tijd hebben voor al die nonsens en staan negatief tegenover technologi­e.”

Leercurve

Intussen ontvingen huisartsen per e-mail een brochure. Begin deze week kwam er ook nog een pop-up in hun programma’s met een woordje uitleg. “We zien het al verbeteren. Het aantal testresult­aten in de app neemt toe.”

Ook Preneel verwacht dat de app over een paar weken volledig ingeburger­d zal zijn. “Er is een leercurve. Voor sommigen gaat het onmiddelli­jk, anderen hebben meer tijd nodig.”

Dat een code met zeventien cijfers niet altijd gemakkelij­k is, weet Preneel ook. “Korter kon niet omdat we dan riskeerden dat mensen dezelfde code zouden hebben. Een rijksregis­ternummer of telefoonnu­mmer was misschien gemakkelij­ker geweest, maar we moeten ook rekeningho­uden met privacy.”

Of patiënten binnenkort zelf hun code kunnen koppelen? “Daar werken we aan. Dat systeem zal er ook komen. Maar ook dan dreig je mensen te verliezen. Zij laten zoiets liever door een huisarts doen. Het is dansen op een slappe koord.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium