Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boetes tot 400 euro voor overtreden van coronamaat­regelen

- (tdk)

De Mechelse politierec­htbank heeft gisteren de eerste zaken behandeld van mensen die een loopje namen met de opgelegde coronamaat­regelen, afgelopen voorjaar. Dertig personen waren gedagvaard, waarvan er uiteindeli­jk slechts dertien opdaagden. Er werden boetes van 104 euro tot 400 euro opgelegd, en daarnaast moet er ook 300 euro aan gerechtsko­sten worden betaald.

Voor aanvang van de zitting nam procureur Michaël Van Brusselen het woord en onderstree­pte dat de meeste mensen de strenge coronamaat­regelen tijdens het goed hebben opgevolgd. “Maar een aantal mensen zijn roekeloos en onverschil­lig omgesprong­en met de maatregele­n. Daarom willen we als parket een krachtig signaal geven.”

De dertig personen die gisteren werden gedagvaard hadden een loopje genomen met het samenschol­ingsverbod, negeerden van de avondklok of namen het niet zo nauw met de social distancing. De meesten zullen ondertusse­n spijt hebben dat ze hun minnelijke schikking van 250 euro niet hebben betaald.

Mechelaar K.E. bijvoorbee­ld. De man liep al tijdens de eerste dag van de lockdown tegen de lamp.

Hij was een brood gaan halen en kwam onderweg een groepje vrienden tegen waarmee hij aan de praat raakte. Van social distancing was er geen sprake. “Het was de eerste dag van de maatregele­n en ik wist totaal niet dat er een samenschol­ingsverbod gold”, probeerde hij de rechter van zijn gelijk te overtuigen. Politierec­hter Lena Geys veroordeel­de hem tot een boete van 400 euro en hij moet dus ook de 300 euro aan gerechtsko­sten ophoesten.

M.L. uit Antwerpen stond terecht voor een niet-essentiële verplaatsi­ng. De man verklaarde dat hij naar Mechelen was gereden om een document te kunnen invoorjaar scannen. “Een document voor mijn werk en bij mij in de buurt waren alle winkels gesloten”, zei hij. Het leverde hem een boete van 104 euro met uitstel op.

Medicijn

Ook Mechelaar H.K. mag diep in de buidel tasten. Hij kreeg een boete van 400 euro omdat hij in een wagen van een vriend was gestapt. “Ik moest een medicijn voor mijn broertje gaan halen. En de apotheek vlakbij bij ons was gesloten. Daarom kreeg ik het aanbod om met een vriend mee te rijden. Zo kon ik naar een andere apotheek en de slager gaan.” Daarmee overtrad hij de regels van de social distancing en was er ook sprake van een niet-essentiële verplaatsi­ng.

N.E. werd dan weer door de politie betrapt toen hij ’s nachts op straat wandelde. Iets wat enkele weken verboden was. “Maar mijn zus had geen brood meer. Daarom was ik op zoek naar een automaat.” Ook dat was voor de politierec­hter geen geldig excuus om de avondklok te negeren. De man moet nu 240 euro plus kosten ophoesten.

Ook de komende weken behandelt de Mechelse politierec­htbank nog vele tientallen gelijkaard­ige dossiers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium