Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De conclusies

-

Gent is de Vlaamse stad met de meeste startende technologi­ebedrijfje­s. In de voorbije decennia zijn er in Gent 311 start-ups opgericht. Dat zijn er acht meer dan in Antwer- pen. “In Gent is er veel eerder een ecosysteem voor start- ups van de grond gekomen. Dat komt omdat in die stad in 2006 het sociale netwerk Net- log is opgericht”, zegt Omar Mohout. “Door de concurren- tie met Facebook bestaat dat bedrijf vandaag niet meer. Maar uit Netlog zijn meer dan veertig nieuwe technologi- sche bedrijfjes ontstaan. Daardoor heeft Gent een his- torische voorsprong op Antwerpen. Maar Antwerpen heeft een deel van die achterstan­d ingehaald, onder meer door de opening van The Beacon, een plaats waar technologi­sche start-ups samenkomen en samenwerke­n.”

28,6% van de Antwerpse start-ups groeit na vijf à zes jaar door tot een zogenaamde ‘scale-up’, met gemiddeld vijf- tien medewerker­s. In Meche- len en in Turnhout groeit 30% van de start-ups na vijf à zes jaar door tot een goed draai- ende kmo.

Sinds 2015 hebben Gentse technologi­ebedrijfje­s ruim 600 miljoen euro opgehaald. Antwerpen komt niet eens aan 200 miljoen euro. “Maar de laatste tijd zijn er ook opvallende Antwerpse succesverh­alen”, zegt Omar Mohout. “Unifly, een bedrijf uit Deurne dat het luchtverke­er van drones in goede banen leidt, heeft meer dan 15 miljoen euro opgehaald bij de Duitse luchtverke­ersleider en de Belgische overheid.”

Ruim 16% van de oprichters of chefs van technologi­sche starters in Turnhout is een vrouw. Maar in Turnhout zijn er niet zo veel starters. In Antwerpen, waar meer dan driehonder­d start-ups zijn, is slechts 11% van de oprichters of chefs een vrouw. “Start-ups worden in heel Europa gedomineer­d door mannen”, zegt Omar Mohout. “Er zijn nu eenmaal weinig vrouwen die computerwe­tenschappe­n of voor ingenieur studeren.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium