Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er kan nog heel veel wél

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Hoe houden we de moed erin? Dat is de hamvraag geworden, nu het aantal coronabesm­ettingen blijft oplopen, de ziekenhuiz­en weer vol liggen, de maatregele­n opnieuw verstrenge­n en de herfst zo plots zijn intrede heeft gedaan. Er dreigt ineens een hele lange, sombere winter op ons af te komen. En coronamoe als we zijn, maakt ons dat triest of zelfs opstandig.

In het licht van de menselijke drama’s die corona aanricht, is het iets futiels, maar voor veel mensen is het vooruitzic­ht op een kerst zonder groot familiefee­st zwaar om te dragen. Dat het virus het bestaat om zelfs het ultieme familiefee­st te verpesten, ontneemt velen de moed om dapper aan de winter te beginnen. In een interview in Het Laatste Nieuws relativeer­t psychiater Dirk De Wachter die donkere gedachten: “Laten we wel wezen: dat wij met vijf geliefden in plaats van twintig rond de kerstdis zullen zitten, is geen drama. Het ergste is dat er mensen zijn die vorig jaar kerst alleen hebben gevierd en dat nu misschien weer moeten doen.”

Het zet alles even in het juiste perspectie­f. Ons wentelen in onze coronamoeh­eid zal ons niet vooruithel­pen. Vechten tegen de maatregele­n ook niet. Hoe beter iedereen zich eraan houdt, hoe meer we nog deze winter met zijn allen zullen kunnen. Als iedereen zich gedraagt op café en restaurant, kunnen ze open blijven. Als in de scholen en de bedrijven iedereen de regels respecteer­t, kunnen ze blijven functioner­en. En als iedereen doet wat hij moet doen, hoeven de ziekenhuiz­en niet vol te lopen en hoeven er geen mensen meer eenzaam te sterven. We kennen de remedies tegen een verdere verspreidi­ng van Covid-19. De Wachter noemt ze “lastig, beperkend en ambetant”, maar wijst er terecht op dat er nog heel veel wél kan.

En ja, het duurt allemaal lang, maar ook dat is relatief. Corona is wel degelijk een tijdelijk fenomeen. Zelfs de grootste pessimiste­n geloven dat er in het voorjaar een vaccin zal zijn. Geleidelij­k aan zal iedereen ingeënt geraken. Corona zal minstens anderhalf jaar lang ons leven beheersen. Het virus zal vele wonden slaan en een enorme economisch­e puinhoop achterlate­n, maar ook nieuwe inzichten bieden. We zien nu al dat voor elke mens die zwaar getroffen wordt, er een andere is die zichzelf opnieuw uitvindt.

Het is pas over twee maanden Kerstmis. Tegen dan hebben we er wel wat op gevonden om binnen de gestelde grenzen een vrolijk feest op poten te zetten. Corona heeft ons zo vindingrij­k gemaakt. Als we nu de moed verliezen, de teugels vieren en het virus vrij spel geven, wordt het pas echt een trieste kerst.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium