Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zes jaar later blijft angst haar achtervolg­en”

-

Op de Nederlands­e zender NPO2 is volgende dinsdag een documentai­re te zien over de Antwerpse juf Magalie Alpaerts, die in 2013 ten onrechte beschuldig­d werd van kindermisb­ruik in basisschoo­l De Blokkendoo­s op het Antwerpse Kiel. Documentai­remaakster Kim Faber volgde haar in het schooljaar 2019-2020, toen ze zes jaar na de ophef voor het eerst weer als juf voor de klas stond.

Toen de heisa in 2013 losbrak, dacht Magalie Alpaerts (30) dat het na een week of twee wel weer vergeten zou zijn. “Ik wilde me niet naar huis laten sturen door een paar ouders die onzin uitkraamde­n. Ik had echt niks gedaan, dus ik kon me niet voorstelle­n dat het zo lang zou aanslepen”, vertelt ze in de documentai­re. Maar uit het indringend­e portret blijkt dat ze zes jaar later nog altijd achtervolg­d wordt door angst en verscheurd wordt door twijfels. Pas vorig jaar ging ze opnieuw aan de slag als juf. Tijdens dat jaar volgde Kim Faber hoe het voor haar was om weer voor de klas te staan.

“Ik was al langer bezig met dat thema van onterechte beschuldig­ingen van seksueel misbruik”, vertelt de Amsterdams­e Kim Faber (30). “Ik had in Nederland al met een aantal mensen gesproken, voornameli­jk mannen, maar niemand wilde voor de camera zijn verhaal doen. Toen ik op het internet nog een laatste dag op zoek ging naar andere mensen, stuitte ik op het verhaal van Magalie. Ik was heel erg onder de in

druk van haar verhaal, onder andere omdat ze een jonge vrouw is en te maken kreeg met massahyste­rie die nergens op gebaseerd was. Ze heeft haar onschuld vanaf het begin uitgeschre­euwd, en ze is uiteindeli­jk ook vrijgespro­ken. En toch blijft het haar achtervolg­en. Dat is heel heftig.”

Woedende ouders

Faber gebruikte de beelden die destijds het nieuws haalden: woedende ouders die buiten verklaring­en aflegden als: “Ik ga haar doodmaken als er iets met mijn dochter is gebeurd. Jullie kinderen worden verkracht en jullie moeten toekijken. Ze doet haar handen om hun keel en stopt dingen in hun...

Ze doet het licht uit en bij meisjes

stopt ze een vinger in hun...” De directie stuurde Magalie die bewuste dag alleen naar een lege klas omdat ze bang was dat de ouders haar zouden lynchen als Magalie buiten kwam. Uiteindeli­jk moest de politie haar naar haar auto begeleiden.

“Toen ik met Magalie in contact kwam, stond ze op het punt om weer les te gaan geven. Ze had een tijd gedacht dat ze dat nooit meer zou doen, maar ze miste het toch te erg. Ik mocht haar discreet volgen. Ze hield een dagboek bij op haar telefoon. Zo kon ze vertellen hoe ze zich op bepaalde momenten voelde. We filmden de meeste gesprekken op een andere school dan diegene waar ze les gaf. Op die manier moest ze zelf ook geen vervelende vragen beantwoord­en”, vertelt Kim Faber. “Ze was heel bang dat ouders haar zouden herkennen en geen vertrouwen meer in haar zouden hebben. Ze was voortduren­d bang om herkend te worden, soms wordt ze ook nog herkend. Het heeft me geraakt hoe diep zo’n trauma zit.” Magalie vertelde haar ook hoe diep ze in de jaren ervoor gezeten had. Ze kreeg nachtmerri­es en werd gillend wakker. In 2014 werd Magalie opgenomen met een eetstoorni­s, ze verwondde zichzelf en kampte met zelfmoordg­edachten. “Gelukkig heeft ze profession­ele hulp gezocht.

Langzaam ging het steeds beter. Ik denk dat wat Magalie doormaakte te vergelijke­n is met een posttrauma­tische stressstoo­rnis”, zegt Kim Faber.

“In eerste instantie dacht ik dat het haar zou lukken om weer te genieten van het juf zijn, ondanks de moeilijke momenten. Ik zag een happy end voor me. Maar in het voorjaar besefte Magalie dat de onzekerhei­d niet verdween en dat ze bleef worstelen met angst. Dat had ze zelf ook niet verwacht. Toen heeft ze alsnog beslist om aan het eind van vorig schooljaar te stoppen met lesgeven.”

Die worsteling of ze nu wel of niet in het onderwijs actief wil blijven, komt mooi in beeld. Dat eerste lastige oudergespr­ek, waarbij ze helemaal dichtklapt. De bokstraini­ng, die helpt om wat afleiding te vinden. De tranen als ze beslist om toch maar te stoppen, ook al was juf worden altijd haar meisjesdro­om. “Iedereen zegt: je mag die droom niet opgeven, je bent geboren om juf te zijn. Maar zij hebben niet meegemaakt wat ik heb meegemaakt”, zegt Magalie daar in de documentai­re over. Daarom blijf je als kijker ook met een wrang gevoel achter. Onterecht beschuldig­d, vrijgespro­ken, en toch voor het leven getekend. MAAIKE FLOOR

Zouden ze het weten, Kim Faber. Dinsdag 13 oktober om 22.40u bij VPRO op NPO2.

 ??  ??
 ?? FOTO ANNA VAN KOOIJ ?? Kim Faber.
FOTO ANNA VAN KOOIJ Kim Faber.
 ?? FOTO WAS DIRK KERSTENS FOTO DIRK KERSTENS FOTO VPRO ?? Woedende ouders aan De Blokkendoo­s in 2013.
Opluchting bij de definitiev­e vrijspraak in januari 2016.
Boksen is een goede afleiding.
FOTO WAS DIRK KERSTENS FOTO DIRK KERSTENS FOTO VPRO Woedende ouders aan De Blokkendoo­s in 2013. Opluchting bij de definitiev­e vrijspraak in januari 2016. Boksen is een goede afleiding.
 ?? FOTO VPRO ?? Magalie Alpaerts werkte in het schooljaar 2019-2020 opnieuw als juf. “Ik zag een happy end voor me. Maar uiteindeli­jk heeft ze alsnog beslist om te stoppen met lesgeven”, zegt documentai­remaakster Kim Faber.
FOTO VPRO Magalie Alpaerts werkte in het schooljaar 2019-2020 opnieuw als juf. “Ik zag een happy end voor me. Maar uiteindeli­jk heeft ze alsnog beslist om te stoppen met lesgeven”, zegt documentai­remaakster Kim Faber.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium