Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De burgerslac­htoffers van de war on drugs

Elke week gunt misdaadjou­rnalist Joris van der Aa u een blik in de Antwerpse onderwerel­d.

-

In een oorlog vallen slachtoffe­rs die niks te maken hebben met het conflict. Collateral damage, nevenschad­e, noemen we dat dan vergoelijk­end. Ook de war on drugs van politie en gerecht maakt burgerslac­htoffers.

De correction­ele rechtbank buigt zich dezer dagen over de zaak-Makreel, een onderzoek naar de grootschal­ige invoer van cocaine via de haven van Antwerpen. Voor het Openbaar Ministerie (OM) is het een symbooldos­sier geworden. De hoofdrolsp­elers in Makreel die nog in leven zijn, staan bekend als grote spelers in het drugsmilie­u. Een van hen is geliquidee­rd, een andere spoorloos verdwenen. Anderen kwamen herhaaldel­ijk in het nieuws als slachtoffe­r van drugsgewel­d, zoals Mr. Noodles. In Makreel zit de hele problemati­ek van de Antwerpse war on drugs samengebal­d. Het OM haalt daarom de ijzeren vuist boven. De bendeleide­rs, de havenarbei­ders, de loopjongen­s en de stromannen, het parket eist zonder veel onderschei­d jarenlange gevangenis­straffen. Sterker nog, het OM is in een aantal gevallen strenger voor de stroman, dan voor zijn baas achter de schermen. En de procureur neemt ook de echtgenote­n, vriendinne­n én de maîtresses van de hoofdverda­chten in het vizier. De dames zouden immers met volle teugen hebben genoten van het criminele fortuin van hun partners.

De war on drugs verhevigt, en dus krijgen ook familieled­en van verdachte havenarbei­ders steeds vaker de pletwals van politie en justitie over zich heen. In de zaakMakree­l nam gisteren een ouder echtpaar plaats in de beklaagden­bank. Het gaat om de schoonoude­rs van een straddle carriercha­uffeur, die voor de bende zou gewerkt hebben. Het koppel bezit in Portugal een bescheiden buitenverb­lijf, dat het na een leven van hard werken, goed verdienen en spaarzaam leven had gekocht. Omdat de schoonzoon verdachte was in de drugszaak, gaan politie en gerecht ervan uit dat de eigendomme­n van het koppel wel met vies drugsgeld móéten zijn aangekocht. De man, een grote, deftige heer in maatpak, stond gisteren huilend en stotterend voor de rechter. Zijn leven en dat van zijn vrouw waren sinds 2015, toen gewapende politieman­nen binnenviel­en in zijn buitenhuis in het Portugese dorpje, een hel. De inwoners van het gehucht keken hen sindsdien met de nek aan. Het huis in Portugal, waarvoor het koppel het astronomis­che bedrag van 125.000 euro neertelde, was in beslag genomen. Net als hun auto’s.

“Mevrouw de rechter, ik verdien als zelfstandi­g consultant 300.000 euro per jaar. Waarom zou ik me met drugs of witwassen inlaten? Wij hebben met die hele zaak niks te maken. En ik wil maar één ding: dat dit achter de rug is.”

Dat het OM wil onderzoeke­n of crimineel geld naar familieled­en van verdachten stroomt, is legitiem. Maar van een onderzoek mag wel worden verwacht dat het deskundig én fair wordt gevoerd. En daar wringt het schoentje in dit verhaal. Het OM poneerde niet meer dan wat verdachtma­kingen. De hardnekkig­heid waarmee de schoonoude­rs worden vervolgd, geeft de indruk dat het OM er in zijn gevecht tegen de drugssmokk­el niet om maalt om onschuldig­e slachtoffe­rs te maken. Collateral damage, zoals in elke oorlog. En dat is toch echt wel iets om van wakker te liggen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium