Gazet van Antwerpen Stad en Rand

School maakt docu om leven van 6-jarige Hafsa te redden

Triangel in Booischot helpt ouders van leerling geschikte donor te vinden

- BERT PROVOOST

Hafsa, een 6-jarig meisje uit Booischot (Heist-op-den-Berg), heeft een levensbedr­eigende bloedziekt­e. Alleen stamceltra­nsplantati­e kan haar helpen. Haar school zet zich nu mee in door zelf een documentai­re te maken die een geschikte donor moet helpen vinden.

Hafsa heeft beta-thalassemi­e major, een levensbedr­eigende bloedziekt­e waarbij er minder hemoglobin­e aangemaakt wordt. Hierdoor kunnen de rode bloedcelle­n zich niet goed ontwikkele­n en breekt het lichaam de rode bloedcelle­n te snel af, waardoor bloedarmoe­de ontstaat. Het meisje heeft de ergste vorm van deze erfelijke ziekte.

“Alleen een stamceltra­nsplantati­e kan haar helpen. Er wordt al jaren naar een geschikte donor gezocht, maar helaas zonder resultaat. Niemand van haar familie is geschikt bevonden en ook de internatio­nale stamcelban­k heeft geen geschikte kandidaat”, zegt

Katrien van Gilse, directeur van GO! Freinetsch­ool Triangel. Mariam, de zus van Hafsa, weet als geen ander wat haar zusje meemaakt. Ze leed zelf ook aan de ziekte, maar onderging ondertusse­n een geslaagde stamceltra­nsplantati­e. Haar levensverw­achting is niet meer beperkt door de ziekte. “Ook Hafsa kan geholpen worden met een bloeddonat­ie. Alleen moeten we dan wel het juiste genetische profiel vinden. Dat is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Bovendien staat die hooiberg heel waarschijn­lijk niet in Booischot”, legt Katrien uit.

Bloedstale­n nodig

“Volgens de artsen zoeken we een donor die van oorsprong afkomstig is uit gebieden rond de Middelland­se Zee, zoals Griekenlan­d, Italië en het Midden-Oosten. Ook het bloed van donoren van Aziatische of Afrikaanse afkomst zou de kans op succes verhogen. Die doelgroepe­n bereiken vanuit onze gemeente is niet makkelijk, maar we willen het toch proberen”, klinkt het.

De school gaat daarom een documentai­re maken met Hafsa in de hoofdrol. “Daarmee willen we zo veel mogelijk mensen motiveren om een bloedstaal af te geven. Dat verhoogt de kans dat er eentje tussenzit waarmee Hafsa geholpen kan worden. Als het staal overeenkom­t met haar genetische profiel, dan is een simpele bloedafnam­e voldoende om haar te redden. We willen alles doen om die speld in de hooiberg te vinden.”

Kettingrea­ctie

De film wordt gemaakt met de hulp van een oud-leerling, die mediabedri­jf Inkfish runt. Ook de huidige leerlingen zullen mee het verhaal in beeld brengen. “Vervolgens willen we de film via zo veel mogelijk kanalen verspreide­n. We hopen dat er een kettingrea­ctie ontstaat waardoor het verhaal van Hafsa via media en sociale media in heel België en ook ver daarbuiten de ronde zal doen.” De ouders van Hafsa willen hun gezin van vier kinderen liefst niet in het middelpunt van de belangstel­ling brengen. “Zij blijven dus liever wat op de achtergron­d. Maar ze zijn heel blij met onze plannen en steunen die voluit”, geeft de directrice nog mee.

Katrien van Gilse

Directeur Freinetsch­ool Triangel “Een donor uit gebieden rond de Middelland­se Zee of van Aziatische of Afrikaanse afkomst zou de kans op succes verhogen.”

 ?? FOTO RR ?? Hafsa (rechts) met haar oudere zus Mariam, die wel al een geschikte donor vond en genas.
FOTO RR Hafsa (rechts) met haar oudere zus Mariam, die wel al een geschikte donor vond en genas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium