Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Carlos Machado krijgt levenslang

Geen verzachten­de omstandigh­eden voor moordenaar Nancy

-

De Antwerpse assisenjur­y heeft Carlos Machado Lopes Correia vrijdagmid­dag na drie uur beraadslag­en veroordeel­d tot levenslang voor de moord op Nancy De Landtsheer. De jury zag geen verzachten­de omstandigh­eden voor de man die eerder al veroordeel­d werd voor partnergew­eld op Nancy en zijn vorige vrouw.

Op 4 juli 2018 wurgde Carlos Machado zijn vriendin bij hen thuis met zijn handen en erna drukte hij nog een paraplu op haar keel. “Voor hij de hulpdienst­en belde voerde hij nog talrijke telefoonge­sprekken, manipuleer­de de gsm van Nancy, liet haar simkaart verdwijnen, wisselde nog van kledij en zal hij meermaals over haar levenloze lichaam hebben moeten stappen”, schreef de jury in het arrest.

De jury achtte het risico op herval van ernstig agressief gedrag groot. “Hij trok geen lessen uit zijn eerdere veroordeli­ngen en detentie, de politionel­e tussenkoms­ten en de begeleidin­g bij Free Clinic. Bovendien vonden er ook nog incidenten plaats in de gevangenis.” Bij het bepalen van de straf volgden de juryleden en het hof de vordering van advocaat-generaal Björn Backx, die ook geen verzachten­de omstandigh­eden zag en levenslang had gevorderd. Hij zag ook geen oprecht berouw en spijt. “Als hij naar zijn proces was gekomen, had hij zeker de kans gekregen om zijn spijt uit te drukken, tegenover u en tegenover Nancy’s dochter Shana. Maar u hebt hem hier niet bezig gezien, u hebt hem niet live kunnen inschatten. Hij wilde u bewust niet onder ogen komen, het proces interessee­rde hem niet, ze moesten hem gerust laten in de gevangenis. Carlos, die uitschreeu­wt om hem de maximumstr­af te geven, zal op een dag een dossier indienen om vrij te komen, Nancy heeft die kans van hem niet gekregen.”

Telefonisc­h inlichten

Zijn advocaten zagen wel elementen waarmee de jury rekening kon houden. “Carlos belde zelf de hulpdienst­en, ook al was het een pak te laat”, pleitte Avelien Van der Veken. “De feiten speelden zich af in een toxische relatie waarbij ze allebei te veel dronken. Carlos was gedreven om te werken en ook in de gevangenis werkt hij. Hij wilde het beste voor Nancy: ze hoefde niet te werken van hem, hij wilde dat ze stopte met prostituti­e, drugs en alcohol. Uit de brief die hij na Nancy’s dood schreef, bleek dat hij echt van haar hield, dat hij hoopte dat ze in een ander leven alles samen konden doen wat hen in dit leven niet gelukt was.”

Omdat hij niet aanwezig wou zijn op zijn eigen proces, moesten de advocaten van Carlos Machado hem nadien telefonisc­h of tijdens een bezoekje inlichten over de straf die vrijdag werd uitgesprok­en.

 ?? FOTO RR ?? Carlos Machado hoorde zijn straf pas een paar uur na de uitspraak.
FOTO RR Carlos Machado hoorde zijn straf pas een paar uur na de uitspraak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium