Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Critici zeggen dat ik geld ga pakken, maar die bank doet echt veel goeds”

Kris Peeters overweegt verhuis van Puurs naar Luxemburg voor topfunctie bij Europese Investerin­gsbank

- FOTO GUY PUTTEMANS GREG VAN ROOSBROECK

De federale regering draagt Kris Peeters voor als vicevoorzi­tter van de Europese Investerin­gsbank. De politicus uit Puurs is “zeer vereerd” en denkt sterk aan een verhuis naar Luxemburg. Van een onomkeerba­re exit uit de actieve politiek wil hij evenwel niet weten. “Kijk naar Frank Vandenbrou­cke.”

Let wel: het gaat om een voordracht. De nominatie van Kris Peeters moet nu een hele procedure doorlopen tot de Europese Investerin­gsbank, zeg maar de financiële instelling van de Europese Unie, beslist of de 58-jarige politicus uit Puurs daadwerkel­ijk vicevoorzi­tter mag worden. Die duidelijkh­eid verwacht Peeters ergens in december of januari. Tot die tijd blijft hij zetelen in het Europees Parlement. “Waar ik onder meer de Brexit zal blijven opvolgen.”

Net omdat de aanstellin­g ten vroegste voor eind dit jaar is, houdt Kris Peeters liever nog een slag om de arm. “Ik ben zeer vereerd, maar zit te lang in de politiek om het vel van de beer nu al te verkopen.”

Toch is volgens politicolo­og Carl Devos de kans zeer groot dat Peeters vicevoorzi­tter wordt. “Het kan altijd dat een land stokken in de wielen steekt. Maar de competenti­es van Kris Peeters zijn er. Als voormalig Vlaams minister en vicepremie­r in de federale regering is hij vertrouwd met Europese projecten en financieri­ngen.”

Oosterweel­werken

De Europese Investerin­gsbank, met de Duitser Werner Hoyer als directe baas van Peeters, leent geld aan banken en bedrijven om Europese projecten te realiseren. Sinds de oprichting in 1958 heeft het meer dan een biljoen euro geïnvestee­rd. In onze provincie draagt ze bijvoorbee­ld bij aan de Oosterweel­werken in Antwerpen. “De Europese Investerin­gsbank wordt alsmaar belangrijk­er”, zegt Peeters. “Ze werkt ook aan het herstelpla­n om Europa uit de coronacris­is te krijgen. Critici zeggen: hij gaat geld pakken. Maar de EIB doet echt veel goeds.”

Als vicevoorzi­tter zal Kris Peeters zo’n 23.000 euro bruto per maand krijgen. “Hij zal meer verdienen dan als Europees Parlements­lid”, zegt Carl Devos. “Maar het is ook een mooie landingsba­an die wel meer politici wordt gegund. Denk aan oud-minister Annemie Turtelboom en de Europese Rekenkamer. Of Fientje Moerman en het Grondwette­lijk Hof. Maar bovenal: Kris Peeters is niet iemand die genoegen neemt met een job als Europees Parlements­lid, ver weg van de aandacht. De man is tenslotte in de running geweest voor het premiersch­ap.”

Management­functie

“We moeten stoppen met te schieten op bedragen”, vindt econoom Paul De Grauwe. “De topman van KBC verdient meer dan een miljoen per jaar. De job van vicevoorzi­tter van de EIB is uiteraard een goed betaalde job en meestal nog vrijgestel­d van veel belastinge­n. Maar het is ook een toppositie. Met veel uren, reizen en overleg. De job die Kris Peeters krijgt, is een management­functie. Hij moet leiding geven, motiveren en het bredere plaatje zien. Als hij zich omringt met goede, technische mensen, zie ik hem dat met zijn ervaring als minister probleemlo­os doen.”

Als Peeters vicevoorzi­tter wordt, dan verlaat hij de actieve politiek na een carrière als Vlaams minister, Vlaams minister-president en federaal vicepremie­r in de regering-Michel. Na een mislukte gooi naar de burgemeest­erssjerp in Antwerpen trok hij voor de Europese verkiezing­en van vorig jaar de CD&V-lijst. “Kiezen voor een job is ook altijd een beetje afscheid nemen”, zegt Peeters. “En afscheid nemen is nooit leuk. Maar er staan genoeg talentvoll­e jongeren klaar. Het is nu aan hen om mijn plaats in te nemen.”

Al houdt de ex-topman van Unizo graag een slag om de arm. “Kijk naar minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke. Zeg nooit nooit.”

Weg uit Puurs

België en Nederland vullen om de beurt de plaats in van een van de acht ondervoorz­itters van de Europese Investerin­gsbank. Ons land was drie jaar geleden al aan zet, maar sinds de val van de regeringMi­chel en de moeilijke regeringso­nderhandel­ingen stond de functie open. Het mandaat van Kris Peeters loopt tot eind 2023. Als hij de job krijgt, dan verhuist hij wellicht naar Luxemburg, waar de Europese Investerin­gsbank zetelt. “Het heeft geen zin om elke dag vier tot vijf uur in de wagen te zitten.”

Carl Devos

Politicolo­og

“Het is een mooie landingsba­an. Kris Peeters neemt geen genoegen met een job als Europees Parlements­lid, ver weg van de aandacht.”

Paul De Grauwe

Econoom “Dit is uiteraard een goed betaalde job, maar we moeten stoppen met te schieten op die bedragen. Dit is een toppositie, met veel uren, reizen en overleg.”

Kris Peeters

Europees Parlements­lid CD&V

“Kiezen voor een job is ook altijd een beetje afscheid nemen. Maar er staan genoeg talentvoll­e jongeren klaar. Het is nu aan hen om mijn plaats in te nemen.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO JIMMY KETS ??
FOTO JIMMY KETS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium