Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen beste leerling

Procentuee­l neemt aantal besmetting­en minst toe in provincie

- SYLVIA MARIËN

Van alle provincies in ons land is de jongste week het aantal positieve tests in Antwerpen procentuee­l het minst sterk toegenomen. Er liggen wel bijna tweehonder­d coronapati­ënten in onze provincie in het ziekenhuis, terwijl het er eind september nog zo’n 130 waren.

Vrijdag maakte viroloog Steven Van Gucht een nieuw record bekend: maandag hadden in ons land 4.601 mensen positief getest op Covid-19, een cijfer dat voor het eerst weer boven de vierduizen­d ligt. Het zevendaags gemiddelde ligt op 2.916 nieuwe gevallen per dag, een toename van 72% vergeleken met de week voordien. “Waarschijn­lijk zal de stijgende trend dus nog even aanhouden”, zei Van Gucht. “In dit tempo verdubbele­n de cijfers om de negen dagen.”

De toename van het aantal besmetting­en doet zich voor in alle leeftijdsg­roepen. De meeste bij twintigers, maar er is geleidelij­k een verschuivi­ng naar de oudere leeftijdsg­roepen, “met nu ook relatief grote toenames bij de veertigplu­ssers”, zegt Van Gucht.

De stijging van de cijfers in de jongste week vergeleken met de week voordien is het grootst in de Waalse provincies. Zowel in Waals-Brabant, Luxemburg, Henegouwen als Namen is er sprake van meer dan een verdubbeli­ng. Procentuee­l het minst sterk is de stijging in de provincie Antwerpen.

Ziekenhuiz­en

Ook de ziekenhuis­cijfers blijven stijgen, met de voorbije drie dagen meer dan honderd nieuwe opnames per dag. Die cijfers verdubbele­n om de vijftien dagen. In de provincie Antwerpen lagen op donderdag 8 oktober (de recentste data) bijna tweehonder­d coronapati­ënten in het ziekenhuis, terwijl er dat eind september nog zo’n 130 waren. Er werden die dag dertien nieuwe patiënten met corona opgenomen en evenveel ontslagen. Ziekenhuis­netwerk ZNA verdeelt patiënten alvast over zijn eigen ziekenhuiz­en om een goede spreiding te bewaren. Transfers naar andere ziekenhuiz­en zijn voorlopig niet nodig.

Tot slot blijven ook de overlijden­s toene

ls a a W

-B

men. De voorbije dagen waren er in heel België gemiddeld twaalf nieuwe overlijden­s per dag. Dinsdag waren het er achttien. “We mogen dus ook verwachten dat het aantal overlijden­s de komende dagen zal blijven stijgen”, zegt Van Gucht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium