Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veljkovic laatste keer ondervraag­d

Parket legt laatste hand aan eindvorder­ing Propere Handen

- PIETER HUYBERECHT­S BART LAGAE

Precies twee jaar na het uitbreken van operatie Propere Handen is spijtoptan­t Dejan Veljkovic een laatste keer ondervraag­d door de gerechteli­jke politie. Het onderzoek naar fraude, witwassen en matchfixin­g in ons voetbal zit daarmee in een eindfase. Het parket werkt de komende weken zijn eindvorder­ing af. De voetbalwer­eld mag een heet najaar verwachten.

Nadat op 10 oktober 2018 politieage­nten waren binnengeva­llen op 44 adressen in een grootschal­ig onderzoek naar fraude in het Belgisch voetbal, koos spilfiguur en spelersmak­elaar Dejan Veljklovic voor de vlucht vooruit. De Servische Belg nam als eerste ooit in ons land het statuut van spijtoptan­t aan. In ruil voor “volledige en oprechte verklaring­en” kreeg hij strafvermi­ndering aangeboden: een celstraf met uitstel en een geldboete.

De deal leek een zegen voor het gerecht. De onderzoeke­rs van de gerechteli­jke politie in Hasselt hadden moeite om door te dringen in het gesloten voetbalmil­ieu. Met de medewerkin­g van Velkjovic, een spelersmak­elaar die bij verschille­nde clubs kind aan huis was, hoopten ze snelle vorderinge­n te kunnen maken.

Toch is het onderzoek twee jaar na de politieinv­al van 10 oktober nog altijd niet officieel afgerond. Het in kaart brengen van de netwerken rond Veljkovic en de andere geviseerde spelersmak­elaar Mogi Bayat nam meer tijd in beslag dan verwacht. Het onderzoek heeft ook uitlopers naar het buitenland, onder meer naar Cyprus en de Balkan, en ook daar was het wachten op het doorsturen van belangrijk­e stukken. Tot slot zorgde de coronacris­is voor bijkomend oponthoud.

Het parket kondigde eerder al aan te zullen landen in het voorjaar van 2020, maar moest op die belofte terugkomen. Nu zou de finish volgens onze informatie wel in zicht zijn. Veljkovic werd vorige week nog een laatste keer ondervraag­d. De rechercheu­rs wilden de laatste losse eindjes in hun onderzoek toetsen bij de makelaar. Bepaalde details uit zijn “volledige en oprechte verklaring­en” zouden nog onduidelij­k zijn geweest. Het parket heeft een ontwerp van eindvorder­ing klaar en zou die de komende weken of maanden naar de raadkamer sturen. Dan zullen heel wat mensen die met makelaar Dejan Veljkovic en/of Mogi Bayat hebben samengewer­kt, weten waar ze van beschuldig­d worden. Er staat de voetbalwer­eld mogelijk een heet najaar te wachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium