Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwembad van de toekomst gebouwd in roestvrij staal

- REBECCA VAN REMOORTERE

De felgekleur­de stukken glijbaan liggen nu nog in de modder naast de werf te wachten om een plaats te krijgen, maar na de zomer van volgend jaar moeten de eerste waaghalzen al naar beneden glijden. Dan moet heel het zwembadcom­plex van Sportoase staan waar tot een paar jaar geleden de skipiste op borstels nog stond. “We maken hier het zwembad van de toekomst met de nieuwste technieken.”

Het mag gaan komen, een nieuw zwembad in Deurne. Het Arenabad in de Arenawijk heeft zijn beste tijd gehad, maar zal pas sluiten als Sportoase open is. En daar wordt nu met man en macht aan gewerkt.

De ruwbouw staat er al bijna en binnen tekenen zich de eerste contouren van het zwemparadi­js af. We krijgen een rondleidin­g van algemeen directeur van Sportoase Michaël Schouwaert­s. Starten doen we aan het wedstrijdb­ad van 25 meter, acht banen breed. Hier kunnen baantjestr­ekkers hun ding doen, want de schoonspri­ngers – in tegenstell­ing tot in het Arenabad – krijgen een heel eigen bad met verstelbar­e bodem. “Zo blijft het sportbad altijd beschikbaa­r voor mensen die baantjes willen trekken, scholen of zwemclubs. Aan het instructie­bad staan springplan­ken van vijf, drie en één meter en de bodem kan versteld worden om het zwembad dieper of minder diep te maken.” Bezoekers van het zwemcomple­x zullen ook een zwembeurt boeken voor alleen het sportbad, zonder het recreatieg­edeelte.

Geen beton en geen tegels

Het 25-meterbad wordt geen typisch zwembad uit beton en tegels die gevoelig zijn aan schade en slijtage. “We gebruiken voor het eerst roestvrij staal, een veel duurzamer alternatie­f dat nog nieuw is in de zwembadwer­eld. Verder gaan we ook chloorarm werken, met een zout in plaats van grote hoeveelhed­en chloor om die chemicalië­n te vermijden en we gebruiken geen gas om te verwarmen.” We lopen door naar het recreatieg­edeelte. Daar zijn het zwembad met jacuzzi en stoomversn­ellingsbad­en al afgetekend in beton. “Die contouren zijn geprint met een 3D-betonprint­er in een atelier en zijn hier dan als een blokkendoo­s in elkaar gepuzzeld. Zo kun je sneller en efficiënte­r te werk gaan.”

Aan het recreatieb­ad komt ook een wellness met meerdere sauna’s en een stoombad. Langs de andere kant staat het paradepaar­dje van het complex, de glijbaan met looping. Nu al zijn twee glijbanen geïnstalle­erd want die moesten naar binnen door het dak. De andere twee glijbanen komen nog. Ook al staan we nog in een ruwbouw, de muren zijn nu al donker gemaakt. “Het wordt hier een spannende donkere ruimte. We experiment­eren met rookmachin­es, licht en spannende stukken in de glijbanen.”

Langs de grote fitnessrui­mte met een zaal voor spinning en een zaal voor groeplesse­n gaat het door naar de kleedruimt­es van de fitness met sauna. De fitnesszaa­l kijkt uit over de sportvelde­n van het Groot Schijn. “We zijn blij dat we net hier onze zeventiend­e vestiging van Sportoase kunnen openen. We zijn zowel op de buurt als op de ruimere omgeving gericht. Als jong manneke kwam ik hier ook al schaatsen op de piste, dus ik ken het hier zelf ook”, aldus Schouwaert­s.

IJsbaan Michaël Schouwaert­s

Algemeen directeur

Twee ijspistes, die komen er ook nog in het complex, eentje voor recreanten en een grote piste voor wedstrijde­n met een tribune. En die tribune komt dan weer slim uit op het horecagede­elte op de bovenste verdieping van het gebouw waarvoor Sportoase nog op zoek gaat naar een uitbater in de toekomst. Aan de brasserie is ook nog een openluchtz­wembad en een kinderbad op het dak met uitzicht op het Rivierenho­f.

Corona gooide wat roet in de planning, maar de achterstan­d op de werf is al grotendeel­s weggewerkt. “We gaan na de zomer volgend jaar open, er wordt gemikt op september.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Sportoase is volop aan het bouwen.
FOTO WALTER SAENEN Sportoase is volop aan het bouwen.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De contouren van het recreatieb­ad zijn geprint in 3D. “Dat werkt gemakkelij­ker.
FOTO WALTER SAENEN De contouren van het recreatieb­ad zijn geprint in 3D. “Dat werkt gemakkelij­ker.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Een andere wachtende glijbaan.
FOTO WALTER SAENEN Een andere wachtende glijbaan.
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De glijbaan met looping ligt al klaar om te worden gemonteerd.
FOTO WALTER SAENEN De glijbaan met looping ligt al klaar om te worden gemonteerd.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium