Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De liefhebber­s azen erop”

Gekapte platanen van Antwerpse Leien leven verder als gitaren

-

De platanen die in 2016 tegen de grond gingen voor de heraanleg van de Leien in Antwerpen leven verder. Het zijn niet alleen meubels geworden, twee Antwerpse gitaarbouw­ers zijn er nu ook mee aan de slag. Ze stellen setjes samen, op een erg speciale manier gezaagd en behandeld, om daar zeker honderd akoestisch­e gitaren mee te maken. Eén set bestaat uit hout voor de rug en de zijkanten van een gitaar.

Houtkunste­naar Sam Ponette stortte zich in 2016 als eerste op de platanen van de Antwerpse Leien. Hij richtte het initiatief Stadshout op om de platanen een tweede leven te geven en wist het met de stad Antwerpen op een akkoordje te gooien. Het resultaat van zijn werk pronkte intussen al als tafels en banken op bijvoorbee­ld de Zomerbar van Antwer

en in tal van Antwerpse woonkamers. Op elke plank stond het huisnummer dat zich ter hoogte van de oorspronke­lijke boom bevond. Hij maakte ook barkrukken, bijzettafe­ls uit plataan én een offerschaa­l voor de Sint-Jacobskerk.

Maar Ponette verkocht een deel van het hout, verzaagd in de zagerij van Natuurpunt in Ekeren, ook aan de twee Antwerpse gitaarbouw­ers Stijn Kenens en Koen Fonteyne. Stijn is gespeciali­seerd in het herstellen van gitaren en bouwt daarnaast ook ’steel strings’ – gitaren met stalen snaren – én elektrisch­e exemplaren. Terwijl Koen een klassieke gitaarbouw­er is. “Ons hout is nu in blokken verzaagd die we degelijk kunnen behandelen”, vertelt Stijn. “Het waren gigantisch­e planken uiteraard. De blokken verzagen we stelselmat­ig in setjes die dienst kunnen doen voor de ruggen en zijkanten van akoestisch­e gitaren.”

Blikfabrie­k

Van zulke sets hebben ze er nu zo’n 100 in hun atelier in de Blikpen

Gitaarbouw­er “We gokken er binnen een halfjaar aan te kunnen beginnen. We hebben al een prototype. Deze gitaar zal een combinatie worden van onze beide sterktes.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De bomenkap op de Leien.
FOTO JAN VAN DER PERRE De bomenkap op de Leien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium