Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heibel in de Polder

-

Het Islamitisc­h Centrum ligt in de voormalige Bosschool, een begrip in de polder. Het gebouw ligt buiten de twee dorpskerne­n van Zandvliet en Berendrech­t, ten oosten van de A12 tegen het natuurgebi­ed Ruige Heide en de Nederlands­e grens. De school was in de vroege jaren dertig opgestart als educatief experiment. Platteland­skinderen kregen er onderwijs in de natuur, die hen weerbaar moest maken. Comfort was er amper. Als het vroor, waren de toiletten onbruikbaa­r en moesten de kinderen hun gevoeg doen in het bos of bij een gewillige buur.

In juli 2000 luidde voor de laatste keer de schoolbel voor de 58 kleuters en leerlingen die overbleven. Het gebouw bleef eigendom van het Katholiek Schoolcomi­té, dat het verhuurde aan vereniging­en. Een daarvan was vzw Het Gezin, een vereniging van moslims die er sociale, culturele en religieuze activiteit­en organiseer­de. Dat verliep bijna tien jaar zonder ophef. Het Gezin engageerde zich in de poldergeme­enten, werkte samen met lokale organisati­es en met het districtsb­estuur zelf, in die tijd een coalitie van alle partijen zonder het Vlaams Belang en vanaf 2013 een coalitie van N-VA en Team 2040, een kartel van de traditione­le partijen.

Verkocht

De sfeer veranderde toen het gebouw in 2015 te koop kwam en Het Gezin zich kandidaat stelde voor de overname. Uw krant schreef eind december 2015 dat Tarik Ibn Ali, een salafistis­che haatpredik­er die gelinkt werd aan Sharia4Bel­gium en de terroristi­sche aanslagen in Parijs, mee fondsen wierf voor de aankoop van de Bosschool. Dat bericht klopte niet en werd rechtgezet (zie kader). Maar de teneur bleef hangen.

Enkele dagen na de aankoop eind januari 2016 organiseer­de Vlaams Belang er een betoging tegen de islamiseri­ng van de polder.

De hetze hield aan. Vooral het gegeven dat de leden van vzw Het Gezin in het pand ook een gebedsruim­te hadden, stootte extreemrec­hts tegen de borst. “Nee tegen de moskee”, klonk het.

Na de laatste districtsr­aadsverkie­zingen in 2018 verdwenen de progressie­vere stemmen uit het bestuur. N-VA, onder leiding van burgemeest­er Carl Geeraerts, vormde een minderheid­skabinet met één CD&V-verkozene én de gedoogsteu­n van An Van Uffelen, die verkozen was op de lijst van Vlaams Belang. Van Uffelen was na de verkiezing uit de partij gestapt, maar staat nog steeds op de officiële Vlaams Belang-website als districtsr­aadslid.

Subsidies geschrapt

De subsidies die vzw Het Gezin kreeg voor het aanbieden van taallessen, huiswerkbe­geleiding en dergelijke, zijn ondertusse­n geschrapt. Het gaat alleen nog maar om het woord ‘moskee’. “Er zijn amper moslims in de polder, waarom moet hier dan een moskee komen?” vragen zowel Vlaams Belang als de N-VA- zich vandaag af.

Volgens de officiële cijfers is Berendrech­t-Zandvliet-Lillo inderdaad het ‘autochtoon­ste’ district van Antwerpen. 83,5% van de inwoners is ‘van hier’. Omdat het district op elf mensen na tienduizen­d inwoners telt, is het makkelijk om na te gaan hoeveel 16,5% is: 1.650 mensen hebben (ouders van) een andere herkomst. Noord-Afrikanen en West-Aziaten maken daar 22,6% van uit. Vzw Het Gezin schat dat het om een zestigtal moslimfami­lies gaat, voornameli­jk in de sociale woonwijken van Berendrech­t. Toen Het Gezin begon met het opknappen van het gebouw, barstte de heisa opnieuw los. Vlaams Belang stuurde Filip Dewinter naar de polder om er in een filmpje op te roepen voor een nieuwe betoging. Ondertusse­n splijt de zaak ook de autochtone bevolking in twee kampen. Aan

kanten heerst angst. Een dorpsbewon­er die geregeld samenwerkt met Het Gezin en anoniem wil blijven, is bang dat er dit weekend ongelukken gebeuren. “De mensen van Het Gezin zijn allemaal gewone, hulpvaardi­ge burgers, niet de extremisti­sche fanatici die het Vlaams Belang ervan maakt. Onze samenwerki­ng verloopt altijd vlot en gemoedelij­k. Maar ondertusse­n zijn sommige figuren zo opgehitst dat wij ons niet meer openlijk positief over hen durven te uiten. We zijn bang dat ze onze ruiten komen ingooien.”

“Altijd vriendelij­k”

Een buurman van het Islamitisc­h Centrum weet dat de leden van de vzw ook bidden in het gebouw waarin hij zelf als kind nog school liep. “Maar zij zijn altijd vriendelij­k en behulpzaam. Ze nodigen ons uit wanneer ze activiteit­en organisere­n en wanneer we gaan, worden we goed ontvangen. Ik hoop wel dat het hier, op deze rustige plek, niet te druk wordt wanneer het pand klaar is.” “Die mensen worden gesust met gastvrijhe­id”, zegt Steve Van Broeckhove­n, fractielei­der van Vlaams Belang in de districtsr­aad, die toegeeft dat hij zelf in al die jaren nog nooit contact heeft gehad met de leden van de vzw. “Een taartje, een kommeke thee, gezellig. Maar ondertusse­n vergeten die buren dat straks moslims van overal naar hier komen. Denk alleen al aan de verkeersov­erlast. Een moskee past niet in de polder. Punt. De polder is de polder. En daarom komen wij op straat.”

“Wij zijn hier voor iedereen”

Toen de leden van vzw Het Gezin het filmpje zagen waarin Filip Dewinter en Steve Van Broeckhove­n opriepen tot de betoging, wilden ze er eerst geen woorden aan vuil maken. “Maar hun aantijging­en gaan in tegen alle waarden die wij koesteren”, zegt Mounir Tazi, een van de bestuursle­den. “Dat wij een gesloten, radicale zijn, kan niet verder zijn van de waarheid. Wij doen niets in het geheim, alles bij ons is open en transparan­t. Dit is een warme buurt, we hebben goede contacten met onze buren en werken samen met lokale vereniging­en. Iedereen is welkom. Terwijl Filip Dewinter zijn filmpje aan het opnemen was voor ons centrum, zijn buren hem spontaan komen vragen wat hij van plan was. Ze vertelden hem dat ze met ons alleen maar goede relaties hadden. Maar dat zie je niet in het filmpje.” (Van Broeckhove­n bevestigt dit verhaal.)

Mounir Tazi lijst de activiteit­en op die ze in hun centrum of elders in de gemeente (mee) organisere­n. Het gaat van burenbarbe­cues en winterfees­ten, pompoenfee­sten, de lentepoets, culturele uitstappen, zaalvoetba­l, workshops, huiswerkbe­geleiding tot Nederbeide landse taallessen. “Daar kwamen ook Kroaten, Chinezen, Turken en Afghanen Nederlands leren van Vlaamse leraars. We verzorgen elk jaar de bevoorradi­ng van wielergroe­pen op veldrittoe­rtochten. Hoeveel Vlaamser kun je zijn? Tijdens de lockdown deden we voedselbed­elingen voor hulpbehoev­enden in het district, zonder onderschei­d van afkomst of religie.”

Tazi, die operator is in een chemiebedr­ijf in de haven, is oprecht verontwaar­digd over de desinforma­tie. “Dewinter zegt dat we dit pand gekocht hebben met de hulp van Tarik Ibn Ali. Daar klopt geen letter van. Zijn naam heeft inderdaad op een lijst van potentiële sprekers voor een fundraisin­g gestaan. Maar zodra we meer informatie over hem hadden, schrapten we zijn naam. Die man was geen seconde bij onze benefiet beclub

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium