Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw vijfsterre­nhotel legt vroegmidde­leeuwse stad bloot

Archeologe­n vinden skeletten en scherven van Venetiaans glas op site Elzenveld

- JOHAN VAN BAELEN RUDY COLLIER

De bouw van een vijfsterre­nhotel op de site van het Elzenveld in de Leopoldstr­aat heeft heel wat archeologi­sche vondsten blootgeleg­d. De voornaamst­e wijzen op het bestaan van een vroegmidde­leeuwse bebouwing, tussen 500 en 800.

The Botanic Sanctuary Hotel wordt gebouwd op de site van het Elzenveld, een terrein van 24.000 vierkante meter, bijna vijf voetbalvel­den groot. Daar hebben archeologe­n in opdracht van projectont­wikkelaar IRET opgravinge­n gedaan met een aantal opmerkelij­ke vaststelli­ngen. De jongste ontdekking gaat over het Elzenveld zelf. “In het Elzenveld hebben we sporen gevonden van bewoning uit de vroege middeleeuw­en, van voor het ontstaan van een gasthuis op die site”, zegt Nele Vanholme, woordvoerd­er van de archeologi­sche firma Raap.

Stadsuitbr­eiding

“Buiten de oudste stadskern was er dus al bebouwing, we denken meer aan boerderije­n dan aan de vorming van een stad. Dit alles moet nog verder onderzocht worden, want we hebben het pas aangetroff­en, maar we kunnen aannemen dat er al een soort van stadsuitbr­eiding aan de gang was, weg van de Schelde.”

Het lijkt ook logisch om boerderije­n te hebben aan de buitenkant van de stad, die instonden voor de bevoorradi­ng van de stedelinge­n. In diezelfde omgeving moet er al in de dertiende eeuw een kapel of kerk zijn gebouwd, in 1238 om precies te zijn. “In de vijftiende eeuw verhuisde de gasthuissi­te van de stad naar dit terrein op de gronden van een bestaande hoeve, die was geschonken aan de gasthuiszu­sters. Daarom spreekt men in sommige historisch­e teksten ook van de gasthuisho­eve.

Een archeologe aan het werk bij een van honderden skeletten.

Daar werd dus een ziekenzaal gebouwd en de nu nog bestaande Onze-Lieve-Vrouwekape­l met bijhorend kerkhof, dat traditione­el rond de kerk of kapel werd opgezet.”

Skeletten

Rond de kapel hebben de archeologe­n 220 tot 230 skeletten opgegraven. Die vertellen over een donkere periode van de Antwerpse geschieden­is. “Die skeletten lagen in verschille­nde lagen op elkaar”, vertelt Vanholme. “Zo werden vier tot vijf kisten op elkaar gelegd in bestaande graven uit de vorige eeuwen. Men opende die graven, schoof de skeletten aan de kant en liet nieuwe kisten in de put zakken. Dat had alles te maken met honderden sterfgeval­len tegelijk in de pestperiod­es van de vijftiende en zestiende eeuw.” Antwerpen had in 1400 18.000 inwoners, in 1500 werden dat er 40.000.

Tot slot zijn er opgravinge­n gedaan in de zone achter de kruidtuin. Momenteel is er nog een muur tussen de kruidtuin en de site. Die muur was de achterzijd­e van tuinen achter huizen in de Lange Gasthuisst­raat. Die panden lagen dus naast het oorspronke­lijke gasthuis. “Het waren huizen van gegoede mensen”, aldus Nele Vanholme. “Dat zien we aan de vondsten. Zo zijn er sporen gevonden van stallingen en van koetshuize­n uit de zestiende eeuw. In afvalkuile­n vond men beenderen van consumptie, maar ook veel scherven. Een goed deel ervan bestond uit stukken Venetiaans glas.”

ZIE OOK PAGINA 16-17

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? In afvalkuile­n in de achtertuin­en vond men heel wat scherven Venetiaans glas, behorend aan gegoede inwoners van dit stadsdeel.
FOTO RR In afvalkuile­n in de achtertuin­en vond men heel wat scherven Venetiaans glas, behorend aan gegoede inwoners van dit stadsdeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium