Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er wordt meer over ons dan met ons gesproken”

De Droomhut opent vandaag op Spoor Oost

-

De Droomhut, zo heet de boomhut op Spoor Oost die het werk is van verschille­nde Antwerpse jongerenor­ganisaties. Het wordt een plek waar ze in dialoog kunnen gaan met elkaar en met beleidsmak­ers.

In 2016 werd de J100 opgericht, een platform waarmee (oorspronke­lijk) honderd Antwerpse jongeren hun stem naar buiten willen brengen. Samen met 23 Antwerpse jongerenor­ganisaties geven ze zaterdag de feestelijk­e aftrap van De Droomhut. Al is die nog niet helemaal klaar. Voor de afwerking van het dak en voor de inrichting van de opvallende bouwwerk op Spoor Oost, loopt op dit ogenblik nog een crowdfundi­ng.

Een van de drijvende krachten achter De Droomhut is Mohamed Tehmaoui (18). “Ik woon op de Luchtbal en zit in mijn laatste jaar biotechnis­che wetenschap­pen”, vertelt hij. “Volgend jaar hoop ik dierengene­eskunde te gaan studeren.” Twee jaar geleden kwam hij bij de J100 terecht. “Omdat ik graag het gesprek wil aangaan in

Mohamed Tehmaoui (18) is een van de drijvende krachten achter De Droomhut.

plaats van enkel naar het nieuws te luisteren. Ik wil een rol spelen en praten met politici. Bijvoorbee­ld over onderwijs, over het klimaat, over de relatie tussen politie en jongeren. Wij, jongeren, krijgen vandaag nog te weinig een stem. Er wordt meer over ons

gesproken dan met ons. En dan is het makkelijk om een eigen plek te hebben van waaruit die dialoog kan worden opgestart. Voordien moesten we altijd op zoek naar andere locaties.”

In De Droomhut zullen jongeren uit alle Antwerpse districten dus in gesprek kunnen gaan met elkaar en met de rest van de stad: verschille­nde bevolkings­groepen, politici, kunstenaar­s, buurtbewon­ers, ondernemer­s. “Ze moeten er hun dromen kunnen uitdrukken, maar ook kunnen samenzitte­n met mensen die hen op weg helpen om die dromen te realiseren. Er zal worden gesproken over thema’s als racisme, discrimina­tie, samenwerke­n met de politie, klimaat, jeugdwerk”, aldus coördinato­r Filip Balthau. “We vonden het belangrijk om het openingsfe­est te laten plaatsvind­en, want we moeten onze jongeren perspectie­ven bieden. Zeker nu.” Op het feest kunnen de jongeren al een eerste keer in gesprek gaan met schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a).

Crowdfundi­ng: growfundin­g.be/ droomhut

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium