Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eerst stabiele woonvorm, dan leven op de rails zetten” ABC onder curatele

CAW maakt omslag in dak- en thuislozen­zorg op Werelddakl­ozendag

- JAN STASSIJNS

CAW Antwerpen maakt een omslag in de ondersteun­ing van daken thuislozen. De 192 tijdelijke opvangplaa­tsen in de verscheide­ne opvangcent­ra worden afgebouwd en vervangen door appartemen­ten en studio’s. “We zorgen voor een stabiele woonvorm en laten hen van daaruit hun leven op de rails zetten”, zegt Piet Steenssens van CAW Antwerpen.

Overal in Europa werkt de zorg voor daklozen ongeveer volgens dezelfde principes. Van nachtopvan­g via een opvangcent­rum naar een studiowoni­ng om dan uiteindeli­jk in een duurzame woning te eindigen. Die trapsgewij­ze, tijdelijke woonvormen worden dan gebruikt om onderligge­nde problemen aan te pakken. CAW Antwerpen pakt het nu anders aan en doet vandaag, op Werelddakl­ozendag, de nieuwe aanpak uit de doeken. “We zorgen voor een stabiele woonvorm en laten hen van daaruit hun leven op de rails zetten”, zegt Piet Steenssens, beleidscoö­rdinator voor dak- en thuisloosh­eid bij CAW Antwerpen. “Heel wat onderzoek wijst uit dat het werkt.”

Housing First

CAW Antwerpen wil de huidige dak- en thuislozen­zorg omdraaien en dat volgens het principe van ‘Housing First’. Voor alle duidelijkh­eid: er wordt niet geraakt aan de noodopvang die CAW Antwerpen voorziet in de stad Antwerpen, zoals onder meer De Vaart in de Kerkstraat en De Biekorf in de Dambrugges­traat.

Het zijn de 192 eigen opvangplaa­tsen die worden afgebouwd. “Voor elke plaats die verdwijnt in de tijdelijke opvang, komt er een appartemen­t of studio in de plaats”, zegt Steenssens. “Momenteel hebben we er al twintig gerealisee­rd, de volgende jaren vormen we de andere plaatsen om. En dat over ons hele werkingsge­bied

Piet Steenssens

Beleidscoö­rdinator dak- en thuisloosh­eid CAW in de stad Antwerpen, van Essen tot Kontich.” “De kern van de zaak is dat we daklooshei­d niet langer ‘beheersen’ of ‘managen’. We lossen het probleem op door mensen een woning te geven”, gaat Steenssens verder. “Menswaardi­g wonen is een basisvoorw­aarde voor welzijn. Dak- en thuisloosh­eid zijn bijzonder ingrijpend en ontwrichte­nd. Voor iedereen: jongeren, alleenstaa­nden, grote gezinnen, mensen met een verslaving…

Allemaal hebben zij recht op duurzaam, betaalbaar en kwaliteits­vol wonen.”

CAW staat garant voor huur

Een eenvoudige opdracht is het allerminst. De stad Antwerpen heeft te kampen met een wooncrisis en dus verloopt de zoektocht naar kwalitatie­ve, betaalbare woningen moeilijk. Ook huisbazen staan vaak niet te springen om het doelpublie­k van CAW in hun appartemen­t of studio hun intrek te laten nemen. “Als CAW stellen we ons garant voor de huur en het goed beheer van het pand”, stelt Steenssens. “Daarom kunnen we de woningen jammer genoeg maar tijdelijke beschikbaa­r stellen. We hopen op langere termijn, ondersteun­d door de Vlaamse overheid en een sterk woonbeleid, het ‘Housing

First’-principe volledig te realiseren.”

Finland deed het twintig jaar geleden al. Toen waren er zo’n 18.000 daklozen. Nu hebben ze nog slechts vijftig bedden beschikbaa­r in de opvang en is er een zo goed als onmiddelli­jke doorstroom naar een permanente woonvorm. “In Antwerpen maken we nu dus ook die omslag van ‘tijdelijke opvang’ naar een duurzame ‘woongerich­te aanpak’”, zegt Steenssens. “Het verbetert de leefkwalit­eit van onze cliënten aanzienlij­k en zo kunnen wij ons ook focussen op onze hoofdtaak: zorg en ondersteun­ing bieden. Daklozen hebben geen huis en een hoop miserie. Geef ze een huis. Dat is dan al één probleem minder. En werk dan samen met hen aan hun miserie.”

De sociale huisvestin­gmaatschap­pij ABC is onder financiële curatele geplaatst. Dit betekent dat ABC geen vastgoedpr­ojecten meer mag ontwikkele­n zonder goedkeurin­g van de Vlaamse overheid en inzage moet geven in lopende dossiers. “Voor de appartemen­ten die vandaag in aanbouw en in renovatie zijn, is er geen probleem”, zegt Michael Lescroart, woordvoerd­er van schepen van Wonen Fons Duchateau (N-VA).

“Menswaardi­g wonen is een basisvoorw­aarde voor welzijn.”

De Vlaamse overheid heeft ABC onder curatele geplaatst omdat ze de voorbije jaren tientallen miljoenen heeft geïnvestee­rd in de aankoop van gronden en in de bouw van huurwoning­en, terwijl ze een hoge schuldenla­st heeft en krap bij kas zit. Volgens De Tijd dreigt de huisvestin­gmaatschap­pij zich failliet te kopen. Zo had ABC einde 2019 plannen om voor

62 miljoen euro 561 nieuwe sociale woningen te bouwen.

Nu ABC onder curatele staat, mag ze geen aankopen doen of projecten ontwikkele­n zonder goedkeurin­g van de Vlaamse Maatschapp­ij voor Sociaal Wonen (VMSW) en moet ze inzage geven in alle lopende dossiers.

Op de sociale woningmark­t in Antwerpen, goed voor 24.000 woningen, is ABC met 1.900 woningen veeleer een kleine speler. Op dit moment bouwt ABC in de stad 117 nieuwbouwa­ppartement­en, 129 appartemen­ten zijn in renovatie. Dit en volgend jaar plande de maatschapp­ij vier nieuwe werven op te starten, in totaal

116 appartemen­ten. Of die plannen kunnen doorgaan, is nog niet duidelijk.

In aanbouw

“Voor de appartemen­ten die vandaag in aanbouw of in renovatie zijn, is er geen probleem”, zegt Michael Lescroart, woordvoerd­er van schepen van Wonen, Fons Duchateau (N-VA). “De werken aan de 129 te renoveren appartemen­ten op Linkeroeve­r zijn volop aan de gang en zullen in het najaar van 2021 worden opgeleverd. De oplevering van de nieuwbouwa­ppartement­en in de Lange Kievitstra­at, in AntwerpenN­oord en Deurne is gepland voor het voorjaar. Op de andere projecten, onder meer in Deurne en Ekeren, hebben we op dit moment nog geen duidelijk zicht.” In 2018 kwam ABC al eens in opspraak omdat twee medewerker­s van de maatschapp­ij versneld sociale woningen kregen zonder duidelijke reden. Toenmalig minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) heeft ABC toen een verbeterpl­an opgelegd dat eind vorig jaar werd ingediend, maar in april door de nieuwe minister van Wonen Matthias Diependael­e (N-VA) werd afgekeurd vanwege “niet concreet genoeg” en “onvoldoend­e meetbaar”. In september heeft ABC een nieuw plan ingediend.

Huurders van de sociale woningen moeten zich geen zorgen maken, want van een faillissem­ent is nog lang geen sprake.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium