Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alle kwetsbare groepen kansen geven”

-

Sinds twintig jaar organiseer­t vzw De Link het vierjarige traject ‘ervaringsd­eskundige in de armoede en sociale uitsluitin­g’. Een opleiding die mensen die opgroeiden in generatiea­rmoede begeleidt om die ervaring in te zetten en te fungeren als brug tussen personen in armoede en hulpverlen­ers en/of beleidsmak­ers. In een brief aan De Link maakte Ben Weyts bekend de subsidiëri­ng van de opleiding stop te zetten.

“Je wilt niet weten hoe hard die beslissing is aangekomen bij onze cursisten”, zegt Antwerps docent Marnic Clarys. “Voor hen is dit een herhaling van hun geschieden­is. Zij zijn het gewend om opzij gezet te worden zonder inspraak te krijgen.” De opleiding wordt in vier Vlaamse steden gegeven en begint telkens na vier jaar opnieuw met een nieuwe generatie cursisten. Zowel in Antwerpen als in Hasselt startten in september twintig cursisten aan hun eerste jaar. Van Weyts mogen zij hun opleiding niet verderzett­en. De cursisten in Kortrijk en Gent die al aan hun volgende jaar bezig zijn, mogen de opleiding wel nog afmaken.

“Constante teleurstel­ling”

“We zijn het gewend om constante teleurstel­ling te dragen”, vertelt Lizzy Haartmans (37) uit Essen. “Maar ik wil er echt voor strijden om deze vier jaar te mogen afmaken. Ik ben alleenstaa­nde moeder. Ik weet wat armoede is. Ik weet wat het is om een week lang alleen maar droog brood te kunnen eten. Ik ben het gewend om een masker op te zetten voor de buitenwere­ld en te doen alsof alles oké is terwijl je in een diep zwart gat zit. Dat gun ik niemand. Mensen in armoede durven vaak geen hulp te vragen, maar ik heb hier een extra gevoelspri­kkel voor ontwikkeld. Ik zie wanneer het niet gaat en kan dat extra duwtje in de rug geven. Ik wil helpen.”

Beslissing aanvechten

Vzw De Link trekt nu naar de Raad van State om de beslissing aan te vechten en laat de opleiding in tussentijd doorgaan. “De methodiek van ervaringsd­eskundighe­id is opgenomen in het Vlaamse regeerakko­ord en ook in het nieuwe federale akkoord wordt de methodiek ondersteun­d”, zegt Clarys. “Deze mensen kunnen een brugfuncti­e vervullen. Ze zien zaken op een andere manier dan hulpverlen­ers en beleidsmak­ers. Hun inbreng is noodzakeli­jk, maar ik heb het gevoel dat die visie niet gedeeld wordt”, zegt hij. “De opleiding dient om deze mensen de nodige communicat­ievaardigh­eden bij te brengen, om hen inzicht te geven in de sector, inzicht in zichzelf. Dat is een intens leerproces. Na een paar weken bezig te zijn, zeggen cursisten al dat ze zich sterker voelen.” Want allemaal hebben ze een ferme rugzak: armoede, partnergew­eld, seksueel misbruik. “Nu krijgen ze weer een serieuze tik.”

“Voor mij is dit ontzettend moeilijk”, vertelt Rico Smeyers (33). “Ik kom uit een problemati­sch gezin. Ging van instelling naar instelling en kon op mijn 18de in de bouw aan de slag. Ik werkte mij zonder diploma op maar op een bepaald moment ben ik in de put geraakt. Deze opleiding kunnen volgen, betekent veel voor mij. Ik wil met mijn ervaring iets kunnen betekenen in de toekomst. Want als je de dingen zelf hebt meegemaakt, kan je ook als voorbeeld dienen voor anderen.”

Minister Weyts motiveert zijn beslissing in een brief gedateerd op 18 september, nadat de opleidinge­n in Antwerpen en Hasselt dus al van start gingen. Volgens hem daalt het aantal ervaringsd­eskundigen in de armoede die een plek vinden op de arbeidsmar­kt. “De huidige manier van werken biedt blijkbaar onvoldoend­e garanties op een stabiele tewerkstel­ling.” Weyts schrijft voor een ander model te kiezen om kansarme Vlamingen te ondersteun­en en een beleid te willen voeren dat “àlle kwetsbare doelgroepe­n kansen geeft om levenslang bij te leren. Het gaat dan over mensen in armoede, maar evengoed over personen met een mentale handicap, langdurig zieke cursisten,…”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium