Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurt niet opgezet met komst duizend kalveren

Vrees voor stankoverl­ast mondt uit in actiecomit­é

- ERIK VANDEWALLE

Veemestbed­rijf Ciroo in de Rijstraat vraagt een omgevingsv­ergunning aan voor een uitbreidin­g met 960 vleeskalve­ren en 150 runderen. De buurt, die nu al geregeld last heeft van stankhinde­r, ziet dat niet zitten.

Joseph en Karel Verhulst hebben met hun besloten vennootsch­ap Ciroo onlangs het bedrijf in de Rijstraat 9 overgenome­n. Het veemestbed­rijf wil moderniser­en en uitbreiden en vraagt daarom een omgevingsv­ergunning aan. Daarin is sprake van een extra stal van bijna 3.200 vierkante meter. Die moet onderdak bieden aan 960 vleeskalve­ren. Er komt ook extra ruimte voor 150 runderen. De al aanwezige rundveesta­l voldoet niet meer aan de huidige opvattinge­n rond de huisvestin­g van dieren en daarom willen de aanvragers die gebruiken als stalling voor voertuigen en het opslaan van veevoeder en stro. Ook deze bestemming­swijziging maakt deel uit van de omgevingsv­ergunning.

De buurtbewon­ers zijn er allesbehal­ve gerust in. Carl Voet spreekt namens een twintigtal bezorgde Stabroeken­aars uit de Hoge Weg, Rijstraat en Ettenhoven. “Voor alle duidelijkh­eid, wij hebben niets tegen landbouwac­tiviteiten, want het is hier agrarisch gebied. Landbouwer­s in de buurt doen hun best om overlast te beperken en slagen daar dikwijls in. Toch zijn er de voorbije maanden verschille­nde momenten geweest dat de buurt ramen en deuren moest sluiten omwille van zware stankoverl­ast. En dan kijken we met een boos oog Rijstraat 9. Wanneer dat bedrijf er nog eens duizend kalveren bijkrijgt, is het zonneklaar dat die ook voor geuroverla­st zullen zorgen. Bijna duizend mestkalver­en is geen gewone landbouw meer, wel industriël­e

Buurtbewon­er landbouw. Hoort dat thuis zo dicht bij woningen?”, vragen Voet en de buren zich af. Ze vinden het erg jammer dat ze pas op het laatste moment op de hoogte zijn gebracht van de aanvraag. Ondertusse­n hebben de buurtbewon­ers zich gegroepeer­d in een actiecomit­é en namen ze een advocaat onder de arm.

Joseph Verhulst geeft toe dat er in het verleden fouten zijn gemaakt, die zorgden voor geurhinder. Maar de stank kwam van het naastligge­nde bedrijf van zijn zoon Wouter. “We gebruikten in de opstartfas­e een verkeerd strooisel. Maar deze zomer zijn de stallen volledig gereinigd om nu weer een nieuwe start te nemen. De naaste buren hebben we op de hoogte gebracht, want we willen alle mogelijke hinder direct bespreekba­ar maken. Wat transport betreft, zullen de kalveren altijd buiten de spits worden vervoerd. De dieren ondervinde­n zo het minst stress bij het laden of lossen en qua verkeer is het dan minder druk.”

Joseph en Wouter Verhulst benadrukke­n dat ze altijd bereid zijn om vragen van buurtbewon­ers te beantwoord­en. Burgemeest­er Rik Frans (N-VA): “Het gaat hier om een Klasse 1-bedrijf. Dat wil zeggen dat wij als gemeente enkel een advies moeten formuleren. Hierbij toetsen wij af of de aanvraag in regel is met alle geldende voorschrif­ten. De uiteindeli­jke beslissing om de vergunning al dan niet te verlenen ligt bij de provincie. Maar ook tegen die beslissing kan beroep worden aangeteken­d.” Het openbaar onderzoek loopt nog tot vrijdag 16 oktober. Tot dan kunnen bezwaren worden ingediend via het omgevingsl­oket of schrifteli­jk bij het college van burgemeest­er en schepenen.

“We hebben niets tegen landbouw, maar duizend kalveren is geen gewone landbouw.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Het veemestbed­rijf in de Rijstraat 9 wil uitbreiden met duizend kalveren.
FOTO ERIK VANDEWALLE Het veemestbed­rijf in de Rijstraat 9 wil uitbreiden met duizend kalveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium