Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meters en peters kopen 10.000 m² extra ruimte

Arboretum mikt op crowdfundi­ng voor uitbreidin­g

-

Onder het motto ‘word meter of peter van een vierkante meter’ moedigt het Arboretum mensen aan om mee te stappen in het financieri­ngsmodel voor de aankoop van 10.000 vierkante meter extra ruimte. Het Arboretum en de provincie kregen de kans om een aanpalende tuin met villa te kopen.

“Het is de eerste keer in onze geschieden­is dat we via een meteren peterschap een beroep doen op financiële steun van het publiek. Het komt niet vaak voor dat een botanische tuin kan uitbreiden en zeker niet met 10.000 m². Zo’n buitenkans konden we niet laten liggen. Via deze wervingsac­tie doen we een beroep op al wie de natuur en in het bijzonder het Arboretum goed gezind is. Door een vierkante meter te kopen groeit meteen een betrokkenh­eid bij het uitbouwen”, zegt gedeputeer­de Jan De Haes. Conservato­r-directeur Abraham Rammeloo: “Het nieuwe stuk grond vormt een schakel tussen het bestaande arboretum en het Grenspark Kalmthouts­e Heide. De hectare ligt achter de rode tuin en dichtbij de Gloriëtte. In die tuin staan al imposante bomen, zoals een rode beuk met takken tot aan de grond en een Japanse notenboom van meer dan 70 jaar oud. Ook nieuwe bomen en planten gaan er een plek krijgen. Er is nog veel ruimte om kersverse collecties aan te planten. Onze meters en peters spelen hierbij dus een belangrijk­e rol.”

De Koning Boudewijns­tichting steunt het initiatief. Bij een gift vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest dat goed is voor een belastingv­oordeel van 60%.

Zone 30 breidt uit

In Merksem worden drie zones 30 uitgebreid. Het gedeelte Laaglandla­an, tussen de Korte Bremstraat en het einde van de bebouwde kom, wordt zone 30 omdat er in de straat een school en een speeltuin liggen. Ook de bestaande zone 30 tussen de Groenendaa­llaan, de Ingenieur Menneslaan en de Vaartkaai wordt uitgebreid met de Campiniast­raat. En tot slot wordt ook De Frans de L’Arbrelaan opgenomen in de bestaande zone 30. “De stad wil de verkeersve­iligheid en leefbaarhe­id van woonwijken vergroten”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Gedeputeer­de Jan De Haes en directeur Abraham Rammeloo geven het goede voorbeeld.
FOTO ERIK VANDEWALLE Gedeputeer­de Jan De Haes en directeur Abraham Rammeloo geven het goede voorbeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium