Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik doe niet aan crowd management”

Cafés houden deuren dicht tijdens Scheldepri­js uit vrees voor chaos, boetes en corona

- JAN AUMAN

De Scheldepri­js gaat door, maar of het een feestdag wordt zoals gewoonlijk, is maar zeer de vraag. De hele aankomstzo­ne, van Kasteeldre­ef tot en met de Markt, wordt hermetisch afgesloten voor alle publiek en de gemeente roept iedereen op om de koers thuis te volgen, op televisie. Verscheide­ne cafébazen hebben hun conclusies al getrokken en houden woensdag de deuren dicht op wat traditione­el hun hoogdag is.

“We hadden aanvankeli­jk de hoop om in de aankomstzo­ne nog vierhonder­d ‘gelukkigen’ te kunnen toelaten, maar zelfs dat zit er niet in”, vertelt organisato­r Jack Vissers van Flanders Classics. “De jongste corona-update van de federale regering laat niet toe dat we eetkramen plaatsen en de mensen daar zomaar laten rondlopen. Er komen hoge werfhekken met doek, zodat het ook geen zin heeft om daar langs te komen staan.”

In de zone van de waarheid, zullen hooguit een zestig officials hun werk mogen doen. “Ook onze vips, van wie we er normaal toch achthonder­d hebben, moeten we teleurstel­len”, verduideli­jkt Vissers. “Langs de rest van het 17,4 km lange parcours, grotendeel­s op Schotense bodem en een stukje ’s-Gravenweze­l, mogen mensen wel toekijken. Maar zelfs daar gelden mondmasker­plicht en de bubbel van vier.”

Breughel

“Volg de koers dus veilig thuis”. Burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) geeft de officiële raad met gemengde gevoelens. De burgemeest­er laat cafés wel vrij of ze hun zaak al dan niet sluiten. Meerdere uitbaters hebben gezien de alweer verstrengd­e coronarege­ls zelf hun conclusies getrokken.

“Normaal is de Scheldepri­js onze hoogdag, met een buitentoog waar we tientallen vaten bier verdelen, maar deze woensdag zal ‘den Breughel’ voor het eerst in zijn geschieden­is gesloten blijven op de dag van de koers. Mijn hart bloedt wanneer ik het vertel”, aldus een emotionele Heidi Mertens, die de tapkraan van het volkscafé op de Markt nog maar begin dit jaar overnam van haar vader Raoul.

“Ik ben bang dat ik het niet de baas zal kunnen als de mensen zouden rechtstaan en door elkaar beginnen lopen. Ik zou het vreselijk vinden als iemand besmet zou raken. Ik kan me ook echt geen boetes permittere­n. We worden als café-uitbaters nu plots veronderst­eld

aan ‘crowd management’ te doen en zo, maar dat kan ik niet. Ik wil relaxed pinten tappen en de mensen een fijne dag bezorgen, maar dat zit er echt niet in.”

Domus

Al zeker De Gilde, De Lindekens, Staminee Bon Vivant en café Spieke houden de deuren gesloten. Christel Schram van De Salamander en Mick Van Sande van Domus Café heten hun klanten wel welkom.

“Het wordt natuurlijk geen gewone Scheldepri­js”, beseft Mick. “Ik laat extra personeel komen om de coronarege­ls te doen naleven. Binnen en op het terras kunnen alles samen zo’n zeventig bezoekers de koers volgen op televisie

en wat koers-ambiance meepikken. Dertig stoelen zijn al gereservee­rd. De politie en veiligheid­sambtenaar van de gemeente zijn deze week nog gepasseerd om alle regels uit te leggen. Het gaat ons wel lukken, denk ik. Domus Café liep tot nog toe nog geen enkele corona-boete op en ik wil die clean sheet behouden.” Burgemeest­er Maarten De Veuster kondigt aan dat de politie de dag van de koers café-uitbaters zal helpen om mogelijke samenschol­ingen na de finish vriendelij­k ongedaan te maken.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium