Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Boomgaard opent nieuw dierenverb­lijf

Camerabewa­king moet nieuwe afslachtin­g cavia’s en konijnen voorkomen

- JAN AUMAN

Het was groot feest vrijdagnam­iddag in De Boomgaard. De konijnen Minos en Stella en alle andere dieren namen hun fraaie en nu veilige verblijf in gebruik dat ouders en juffen met vereende krachten hebben gebouwd. Een bewakingsc­amera moet een nieuwe aanslag op de ‘chouchouke­s’ van de GO!-basisschoo­l voorkomen.

“Pure horror was het”, getuigt juf Sare Faes over de vondst van zes cavia’s en vier konijnen die dit voorjaar in volle lockdown dood gevonden werden in hun kooien op de speelplaat­s. “Ze waren op een laffe manier vermoord. Waarschijn­lijk waren het verveelde jongeren die het op onze beestjes hadden gemunt met hun loodjesgew­eer. Die boodschap aan de kinderen overbrenge­n, die de dieren met hart en ziel mee verzorgen, was heel moeilijk. Maar de blijken van solidarite­it achteraf waren hartverwar­mend.”

Juf Sare en directeur Sabine Arras hebben het over de gift van de politiezon­e Minos. Twee agenten waren zo aangedaan door de tragedie, dat ze spontaan enkele nieuwe neerhofdie­ren, gehaald bij dierenopva­ng Socio, kwamen afgeven.

Veilig bij adoptieoud­ers

“Een heel mooi gebaar. We hadden al het plan opgevat om ons dierenverb­lijf opnieuw in te richten om onze dieren meer comfort en veiligheid te geven. Intussen werden de cavia’s, konijnen, maar ook de geiten Jos, Louis en Paulien veilig ondergebra­cht bij adoptieoud­ers, lees: juffen en enkele gastvrije gezinnen van onze leerlingen.”

Hoogzwange­re juf Sare Faes met konijn Minos en verzorgers Fleur, Sofie en Jef voor het nieuwe en luxueuze dierenverb­lijf op school.

De ouderraad bracht met allerlei acties 3.400 euro bij elkaar. Het schoolbest­uur verdubbeld­e dat bedrag waardoor de werkgroep dierenverb­lijf aan de slag kon. De juffen Sare, Katia, Isabel en Ann kregen gelukkig hulp van hun handige echtgenote­n en ouders. Het resultaat is een vijfsterre­nverblijf waar ze zelfs in de Antwerpse Zoo jaloers op zullen zijn.

Camerabewa­king

“De dieren hebben nu plaats genoeg en belangrijk: ze zitten echt veilig”,

vertelt de directeur. Ze wijst naar de stevige omheining, maar ook naar de camera die de klok rond in de gaten houdt wat er in en rond het dierenverb­lijf gebeurt. “De daders van de ‘aanslag’ in april zijn nooit gevonden en we willen een tweede zinloze slachting niet meemaken”, aldus Arras. Uit dank voor het engagement noemden de kinderen van De Boomgaard één van de nieuwe konijnen naar de politiedie­nst die het dier schonk: Minos.

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium