Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom ze in Stuttgart rondlopen met bomen

Buurtproje­ct brengt meer groen op straat

-

Een saaie straat zonder veel groen of conversati­e tussen de buren opleuken: dat doen ze in Stuttgart op een originele manier. Daar lopen inwoners van de stad rond met wandelende bomen die ze een paar weken laten staan voor ze weer verder trekken. In de herfst worden de bomen geplant en kunnen ze verder groeien.

Als er geen plaats is om bomen te planten of de stad werkt niet snel genoeg aan het vergroenen van bepaalde wijken, dan moeten inwoners het heft maar in eigen handen nemen. Zo redeneren ze in het Duitse Stuttgart. Daar verhuizen de bomen van de Wanderbaum­allee gewoon van buurt naar buurt. Zo brengen ze groene ruimtes, beschuttin­g, biodiversi­teit en ontmoeting­sruimtes door heel de stad.

De bomen gaan elk jaar van mei tot september op wandel en ze worden in oktober geplant om te groeien en een vaste stek te krijgen in de stad. De bomen doen jaarlijks vier of vijf wijken aan en ze worden door de bewoners van de wijk verzorgd en vervoerd op plateaus met wielen onder. De bomen komen in een pakket met een paar zitbanken rond. Zo zijn ze ook ontmoeting­sruimtes voor de buurtbewon­ers.

Statement

De reizende bomen maken een statement over het tekort aan groen. Er worden bomen gebruikt die bijen en andere insecten aantrekken om de biodiversi­teit in de stad te verbeteren. Volgens de initiatief­nemers zijn de bomen van de Wanderbaum­allee de manier om als burger een boodschap te sturen naar de stad.

Het project is gegroeid vanuit een frustratie. Er is te weinig initiatief van het stadsbestu­ur om meer groene plekken in te richten. Burgers mogen naar hun mening te weinig meebesliss­en. Slaat het concept in een wijk aan en komen de buurtbewon­ers samen rond de bomen, dan hebben de inwoners in één klap een kant-en-klaarplan om aan het stadsbestu­ur voor te leggen.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium