Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ISS wordt al 20 jaar bewoond

- HANS OTTEN

De eerste module ging 22 jaar geleden de lucht in, op 2 november is het internatio­naal ruimtestat­ion al twintig jaar permanent bewoond. Zopas kreeg het zwevend onderzoeks­centrum nog een nieuw toilet.

De Amerikaans­e ruimteorga­nisatie NASA vroeg de aanwezige ruimtevaar­ders (de Amerikaans­e commandant Chris Cassidy en de Russen Ivan Viktorovit­sj en Anatoli Ivanisjin) afgelopen zomer om een weekendje te verhuizen. Niet naar de baan van een andere planeet, maar gewoon van het Amerikaans­e naar het Russische deel van het ruimtetuig. De reden is dat het ISS al gedurende een jaar meer zuurstof in de ruimte lekt dan verwacht mag worden van deze menselijke constructi­e. Gelukkig nog niet in die mate dat de astronaute­n binnenkort naar adem moeten happen, maar door de verhuis van de bemanning moest een heel secuur onderzoek naar het lek kunnen gebeuren. Twee jaar geleden daalde de luchtdruk in het ISS al eens opvallend snel. Toen bleek de lucht te ontsnappen via een klein gaatje in de romp, dat eenvoudig met tape werd dichtgepla­kt. Over oorzaken communicee­rt NASA niet.

SpaceX

De huidige missie met drie astronaute­n is al de 63ste in het ISS. De drie keren op 21 oktober naar Moeder Aarde terug, de 64ste missie (opnieuw één Amerikaan en twee Russen) komt er een week eerder met een Russische Sojoezrake­t aan. Op 31 oktober volgt dan een primeur die ruimtevaar­tliefhebbe­rs al weken doet popelen: NASA lanceert voor het eerst een ploeg van drie Amerikanen en één Japanner vanop Amerikaans­e bodem met de commerciël­e SpaceX-raket naar het ISS.

Dat moet het begin van een mooie samenwerki­ng worden.

Het mag niet verwondere­n dat het ISS na 22 jaar hier en daar wat metaalmoeh­eid begint te vertonen. De zestien initiatief­nemende landen, waaronder België, beslisten in 2011 nog dat er in 2020 een einde aan de (ruimte)stationsro­man zou komen. Intussen is die datum uitgesteld tot 2028 en worden er volop plannen gesmeed om er ruimtetoer­isten een onderkomen te geven. Volgens de huidige planning vliegen acteur Tom Cruise en filmregiss­eur Doug Liman over precies een jaar met een SpaceX-raket naar het ruimtestat­ion.

Hoe ziet het dagelijkse leven aan boord er dan uit? Het gevaarte van 419 ton dat met een snelheid van 27.744 kilometer per uur rond de aarde ploegt, beschikt over een leef- en werkruimte van 388 kubieke meter. Daarin zijn er ook zes slaapplekk­en, twee badkamers en een fitnessple­k verwerkt. Je hebt wel een weergaloos uitzicht van 360 graden. Vanwege het gebrek aan zwaartekra­cht aan boord moeten de bewoners iedere dag twee uur lang oefeningen doen in hun fitness om te voorkomen dat hun spieren afsterven.

Nagelnieuw toilet

Gelukkig zijn er geregeld (onbemande) bevoorradi­ngsvluchte­n die levensmidd­elen, water én zuurstof afleveren. Die aanwezige hoogstaand­e technologi­e en de astronaute­n zelf zorgen er vervolgens voor dat alles zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. En vooral: hergebruik­t. Het is genoegzaam bekend dat de urine van de aanwezige astronaute­n wordt opgevangen en gezuiverd tot drinkwater. Het fonkelnieu­we toilet dat ze deze week geleverd kregen, is een enorme brok vernuft met tal van verbeterin­gen tegenover het vorige exemplaar. Niet dat het nu ook maar een fractie meer op een convention­eel toilet lijkt, vooral voor de vrouwelijk­e astronaute­n zou het heel wat comfortabe­ler moeten zijn. Al moeten zij zich net als hun mannelijke collega’s nog altijd vastklampe­n of -riemen om te vermijden dat ze tijdens de kleine of grote boodschap weg zweven.

Ook alle waterdamp, zweetdrupp­els en vocht van handdoeken worden op gelijkaard­ige wijze behandeld. 93% van alle water dat naar het ISS gaat, wordt zo gerecyclee­rd. Dat is belangrijk, want dat water wordt door elektrolys­e gesplitst in waterstof en zuurstof. De onbruikbar­e waterstof wordt in de ruimte uitgestote­n, maar de zuurstof gaat weer naar de cabine waar de astronaute­n werken en leven.

 ?? FOTO VIA REUTERS ?? Orkaan Genevieve gezien vanop het ISS.
FOTO VIA REUTERS Orkaan Genevieve gezien vanop het ISS.
 ?? FOTO REUTERS ?? Het is de bedoeling dat acteur Tom Cruise en filmregiss­eur Doug Liman volgend jaar met een SpaceX-raket naar het ISS vliegen.
FOTO REUTERS Het is de bedoeling dat acteur Tom Cruise en filmregiss­eur Doug Liman volgend jaar met een SpaceX-raket naar het ISS vliegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium