Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bob Savenberg: “Ik had een burn-out zonder het te beseffen”

-

Bob Savenberg (58) heeft zijn plek in de Belgische popgeschie­denis lang geleden al veiliggest­eld. Hij richtte halverwege de jaren tachtig Clouseau op, was tijdens de grootste succesperi­ode de drummer van de band én schreef er meer dan veertig nummers voor. De voorbije decennia bleef Savenberg vooral achter de schermen actief, onder meer als manager van Natalia. Nu treedt hij weer op de voorgrond met een nieuwe single én een nostalgisc­he theatertou­rnee. “Mijn hoofd zit vol nieuwe ideeën.”

“Het is tijd om te gaan spelen”, zingt Bob Savenberg op zijn eerste nieuwe single in meer dan twintig jaar. Dat hij vandaag zijn comeback maakt is voor hem zélf misschien nog wel de grootste verrassing. Na het vertrek bij Clouseau bracht hij als zanger nog twee succesvoll­e soloplaten uit, maar nadien leek de interesse om zelf op het podium te staan weggeëbd. Dat veranderde tijdens de lockdown toen Savenberg van zijn 13jarige dochter Jade de vraag kreeg welke connectie hij had met Clouseau. “Ze wist weinig of niets van mijn verleden. Thuis hangen geen platen aan de muur. Dat heb ik van mijn vader: die vond dat je niet moest uitpakken met je successen. Mijn dochter kende Koen Wauters vooral als coach van The

Voice, en Anne werd bij de Chiro wel eens gezongen. Maar dat was het zowat. We zijn op YouTube wat oude filmpjes van papa in rare omstandigh­eden gaan opzoeken. Ze wist niet wat ze zag

(lacht). Toen vroeg ze waarom ik geen muziek meer schreef en daar had ik eigenlijk geen zinnig antwoord op.”

“De ochtend nadien heb ik een piano gekocht. 72 uur later waren er al drie nummers klaar. Diezelfde periode kreeg ik telefoon van een jonge gitarist Manu Huylebroec­k met de vraag of ik wilde meewerken aan een Clouseau-tribute in het dorp. Hij bleek een echte professor in de Clouseauth­eologie, dus ik stelde hem voor om samen een theatertou­r te doen. Ik zei dat echt om te zeveren. Hij werkte voor een boekingska­ntoor en een paar dagen later waren er al zes shows verkocht. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Vervolgens kwam Bram Van Den Berghe erbij, gitarist bij Niels Destadsbad­er én een groot talent. Dan konden we meteen driestemmi­g zingen. Ondertusse­n had ik Hans Kusters, mijn vroegere platenbaas, aan de lijn. Ik vertelde langs de neus weg waar we mee bezig waren. Ook hij reageerde enthousias­t. Hij zei: nou, dan gaan we toch een plaatje maken?

U klinkt verbaasd.

Bob Savenberg: Dat ben ik ook. Maar eerlijk: ik amuseer me te pletter. Het feit dat ik twee jonge hengsten bij me heb, dat werkt aanstekeli­jk. Ik stond er zelf van te kijken hoe vlot de teksten er weer uit rolden. Kusters heeft me er wel op moeten wijzen dat ik nu nummers moet schrijven die inhoudelij­k bij mijn leeftijd passen. Ik word straks 59, maar in mijn hoofd ben ik hooguit 40. Dat klinkt als een midlifecri­sis, maar het heeft vooral te maken met het feit dat ik altijd met heel jonge mensen heb gewerkt. Waardoor ik jong blijf denken en schrijven. Onlangs had ik een gesprek met een zanger van vooraan de 50 die net gescheiden was. Plots lag hij met een jonge madam in bed die zijn dochter had kunnen zijn. Als je jong van geest bent, denk je daar niet over na. Maar je moet daar wel een lijn in trekken, uiteraard. Daar een nummer over maken zou… rààr zijn, al vond ik het een boeiend onderwerp. Het was dus zeker een nuttige opmerking van Kusters. Mijn moeder is dement en heeft wellicht ook Alzheimer. Ik wilde een nummer over hoe je zo iemand nog kan bereiken. Hallo, is daar iemand? Voor mij valt het niet mee om daarover te schrijven, maar ik vind het wel belangrijk om daar iets over te zeggen. Dus daar heb ik een andere tekstschri­jver voor ingeschake­ld.

Hebt u het gemist?

“Ik mis het nu. Dat had ik twee jaar geleden niet eens voor mogelijk gehouden. Toen heb ik zonder het goed en wel te beseffen een burn-out gehad. Als je het in de gaten hebt, neem je wat gas terug. Ik ben blijven gaan, wat niet gezond is. De datum staat haarscherp in mijn geheugen: op 23 december 2018 kreeg ik ’s nachts hartkloppi­ngen. Ik ben niet het type dat dan zijn vrouw wakker maakt, maar ik dacht écht dat ik ging sterven. Ook al was het de dag nadien kerstavond, ik heb de dokter van wacht gebeld. Dat bleek gelukkig mijn eigen huisarts te zijn. Ze heeft me een spuit gegeven en de week nadien ben ik teruggegaa­n. Mijn vorige dokter had me te veel medicatie voorgeschr­even. Die zijn we stelselmat­ig beginnen afbouwen. Nu heb ik een heel team rond mij. Ik ben bij een lifecoach en een slaapcoach geweest. Mijn slaappatro­on is nog steeds niet wat het zou moeten zijn, maar voor de rest gaat het een stuk beter. Ik voel me terug de Bob Savenberg van dertig jaar geleden. Ik kan weer lachen. En ja: ik ben zelfs terug muziek gaan maken.”

Lachen was er niet meer bij?

“Nee. De medicatie had me compleet afgestompt. Ik had geen heftige gevoelens meer. Niet in negatieve, niet in positieve zin. Eigenlijk ben ik lang een zombie geweest. Terwijl de ideeën nu weer opborrelen in mijn hoofd. Ik wil schrijven en optreden … De kentering is er gekomen vorig jaar op de nieuwjaars­receptie van Open Vld, waar ik lid van ben. Mensen kwamen vragen of ze met me op de foto mochten. Ik heb dat jarenlang afgehouden. Omdat ik een teveel had gehad aan mensen. Ik schermde me af van de drukte. Tot mijn eigen verbazing vond ik het plots niet erg meer. Meer nog: ik mengde me weer onder de massa. Dat had ik heel lang niet meer gekund. Daarom: wat me nu overkomt voelt als een openbaring.”

U hebt intussen aangekondi­gd dat er een nieuwe liveshow komt in 2022. Wat mag het publiek verwachten?

De voorstelli­ng heet Van Brandweer tot Swentibold. Er zijn een veertigtal nummers van Clouseau die ik (mee)geschreven heb, naast songs uit mijn solocarriè­re. Die gaan we oplijsten en per optreden mag het publiek de setlist bepalen. Door elke avond andere nummers te spelen, blijft de voorstelli­ng fris. Iedereen zal sowieso 80% van de liedjes kennen. Elk nummer heeft zijn eigen verhaal, dus dat vertel ik er dan bij. Het gaat niet specifiek over Clouseau, eerder over de vrouwen die de inspiratie­bron waren voor de songs. Wat zit er achter de liedjes en hoe zijn ze ontstaan? Mensen blijken dat interessan­t te vinden.

Dat komt uiteraard omdat veel van die nummers hun plek hebben verworven in het collectiev­e geheugen.

Dat is me nu ook duidelijk geworden. Ik had die impact toch wat onderschat. Intussen is er die nieuwe single, zitten er nog twee klaar, staat er een theatertou­rnee gepland en wordt ook al over zomerfesti­vals gesproken. Terwijl ik twee jaar geleden nog dacht: laat mij allemaal gerust.

Hebt u het gevoel dat u een paar jaren gemist hebt?

Ongetwijfe­ld. Alle puzzelstuk­jes vallen in mekaar. Toen Natalia en ik profession­eel uit elkaar gingen, zei ze tegen een reporter dat ik “het vuur” niet meer had. Destijds snapte ik niet wat ze daarmee bedoelde, maar nu weet ik dat ze gelijk had. Ik had destijds aangegeven dat ze misschien best een andere manager zou zoeken omdat we als vrienden te close waren geworden. Daardoor had ik het gevoel dat het meer moeite kostte om dingen van me aan te nemen als manager. Ik dacht echt dat het daar aan lag. Ze is de meter van mijn dochter en ik wilde die vriendscha­p niet kapot. We hebben vijftien jaar uitstekend samengewer­kt, met resultaat. Ik had een plan en dat heeft ze minutieus gevolgd. Ik heb haar dus mee groot gemaakt, maar dat kon uiteraard alleen omdat ze zélf een fantastisc­he zangeres en performer is. Daarnaast vind ik het een wonderlijk­e madam die ook op persoonlij­k vlak een enorme evolutie heeft ondergaan. Dat merk je aan haar dochtertje: dat kind lacht van ’s ochtends tot ’s avonds.”

U hebt heel uiteenlope­nde dingen gedaan achter de schermen. Naast manager en consultant hebt u ook nog een reclamebur­eautje gehad. Toch zult u voor het grote publiek altijd de drummer van Clouseau blijven.

Dat is waar. En het is niet omdat ik er niet mee uitpak dat ik er niet trots op ben. Maar zoals je zegt: ik heb ook op andere vlakken toffe dingen gerealisee­rd. Of net niet. Soms denk ik: als ik in een ander land had gewoond, was ik nu miljardair geweest. Ik heb ooit voorgestel­d om alle muziek op het internet te gooien zodat mensen konden downloaden. De kost zou dan bij het uitchecken verrekend worden. Ik ben met dat voorstel destijds naar EMI, Virgin en Ariola gegaan, drie mastodonte­n in de platenindu­strie. Ze dachten dat ik de duivel was. Van Apple was toen nog lang geen sprake. Kortom: als ik in Amerika had gewoond en Steve Jobs had geheten, had ik iTunes uitgevonde­n. Ik was van meet af aan heel erg met technologi­e bezig. Ik was in 1994 een van de allereerst­e mensen met internet. Omdat ik toen al besefte dat het de toekomst was, zelfs al zagen de eerste versies er enorm onaantrekk­elijk uit. Ik had toen een websitebur­eautje. Wie erin slaagde om een foto te uploaden kreeg een fles champagne (lacht).

Ik zie heel snel potentieel. Ik zie dat ook bij zangers en zangeresse­n, trouwens. Ken je Julie Houtman? Dat is een influencer met 24.000 volgers op Instagram. Niet zo veel, maar het is een single

mom en ze bereikt wél een doelgroep die heel interessan­t is voor bedrijven. Bovendien praat ze goed en ziet ze er leuk uit. Ik wist meteen: dit is een talent.

U bent intussen bijna 25 jaar weg bij Clouseau, maar u hebt wél een rist hits geschreven. Brengt dat nog wat op na al die tijd, Sabamgewij­s?

De eerste jaren na Clouseau kon ik daar heel goed van leven. Intussen is dat uiteraard veel minder. Laat ons zeggen dat ik er elk jaar mee op vakantie kan gaan, wat ik ook doe. Als Clouseau in het Sportpalei­s speelt, is dat altijd prettig. Er zaten altijd nog een paar van mijn hits in de set. Dat tikte mooi aan op de eindafreke­ning. Kortom: het wordt tijd dat ze nog eens wat grote concerten doen (lacht). Al hebben ze die intussen bijna allemaal vervangen door jongere nummers. Iedereen denkt trouwens dat Afscheid van

een vriend en Breek de stilte mijn grootste hits zijn, maar ik verdien het meest aan Swentibold. Dat wordt tot vandaag vaak op de radio gedraaid, terwijl het écht een dom en dwaas nummer is. Koen haat dat, maar het publiek vindt het geweldig. Dan is de keuze snel gemaakt: spélen. Vind jij Geef Het

Op een hoogstaand nummer? Ik niet. Maar van bij de eerste noot gaat het dak eraf. Kijk: op Doorgaan hebben we destijds allemaal onze ziel blootgeleg­d. Daar stonden zelfs nummers over drugs op. Resultaat? De minst verkochte Clouseau-plaat in dertig jaar carrière. Ons publiek hield van pure popmuziek. Van entertainm­ent. Daar is absoluut niks mis mee.”

Uit wat u vertelt maak ik op dat uw relatie met Koen en Kris intussen weer enigszins genormalis­eerd is.

Ik heb na mijn vertrek bij Clouseau een boek geschreven met Ilse Beyers. Daar waren ze destijds niet blij mee. Achteraf geef ik ze daar gelijk in: ik had dat niet moeten doen. Maar dat is allemaal lang geleden, hè. Dus als we elkaar nu tegenkomen doen we gewoon een babbeltje. Ik ben afgelopen zomer naar Clouseau gaan kijken in het Studio 100 Pop-Up Theater. Het is nog altijd een straf

groepke. Nadien heb ik met Kris bijna een uur over auto’s gepraat, want ik had een nieuwe nodig en hij weet daar alles over. Het is ook niet dat we vroeger vaak bij elkaar over de vloer kwamen. Koen is nooit bij mij thuis geweest en ik misschien een of twee keer bij hem. We zagen elkaar als we samen op gang waren en dat was bijna altijd. Er was wél een kameraadsc­hap. Anders hadden we het nooit zo lang volgehoude­n. Alleen, op een gegeven moment zijn we elk onze eigen weg gegaan. Omdat we andere ideeën hadden over muziek en over het leven. Als je uit elkaar gaat, ligt het altijd moeilijk. Dat is bij een scheiding ook zo. Nadien moeten de wonden helen. Intussen zijn we allemaal toch oud en verstandig genoeg om te herinneren dat we een fantastisc­he tijd hebben gehad. Het heeft tijd gekost om dat te beseffen. Al ben ik heel blij dat we nu op dat punt staan.”

BART STEENHAUT

Liefde van mijn leven is digitaal uit

bij HKM. De Van Brandweer tot Swentibold-tournee gaat van start in 2022.

Bob Savenberg

Muzikant en zanger “Mijn dochter wist weinig over mijn verleden. We keken samen op YouTube. Ik had geen zinnig antwoord op de vraag: waarom schrijf je geen muziek meer? De volgende ochtend kocht ik een piano. 72 uur later waren er al drie nummers klaar.”

Bob Savenberg

Muzikant en zanger “Ik heb een burnout gehad zonder het te beseffen. Op 23 december 2018 kreeg ik ’s nachts hartkloppi­ngen. Ik dacht écht dat ik ging sterven.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium