Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Code oranje voor jeugdbeweg­ingen

Scouts en Chiro begrijpen ‘code oranje’ voor jeugdbeweg­ingen

- KARIN VANHEUSDEN

De stijgende coronacijf­ers hebben nu ook gevolgen voor het jeugdwerk in Vlaanderen. Vanaf woensdag worden de regels verstrengd. Code oranje betekent onder meer dat kinderen ouder dan 12 bij binnenacti­viteiten altijd een mondmasker moeten dragen en in bubbels van maximaal twintig mogen samenzijn. Intens fysiek contact wordt sterk afgeraden. Scouts en Chiro tonen wel begrip voor de verstrengi­ng.

“Voor de binnenacti­viteiten zullen we onze grote groepen moeten opsplitsen en moet het mondmasker op. Dat is lastig en niet tof, maar dat lukt ons wel”, zegt Joke Van Den Broeck, groepsleid­ing van Chiro Josto in Deurne. Vanaf 14 oktober geldt voor de jeugdbeweg­ingen code oranje: indoor-activiteit­en moeten voortaan in kleinere bubbels, het mondmasker is verplicht vanaf 12 jaar en leefweken kunnen niet.

Jeugdbeweg­ingen mogen vanaf volgende week voor hun leden die ouder zijn dan 12 alleen nog werken in bubbels van twintig, in plaats van vijftig. Zij moeten ook een mondmasker dragen. Bij buitenacti­viteiten mag er wel nog worden gespeeld in groepen van vijftig en mag het mondmasker af. Leefweken voor jongeren vanaf

12 kunnen niet meer doorgaan. Weekends en activiteit­en met overnachti­ng voor 12- tot 18-jarigen kunnen wel nog, maar alleen in bubbels van twintig en met mondmasker. Ook moet de afstandsre­gel tussen bedden of matjes worden gerespecte­erd en moet de ruimte geregeld worden verlucht.

Jan Van Reusel van Scouts & Gidsen Vlaanderen reageert begripvol op de verstrengi­ng. “Deze striktere maatregele­n zijn er gekomen in samenspraa­k met de hele sector en liggen helemaal in de lijn van de toenemende bezorgdhei­d over de verspreidi­ng van het virus. Het is een beperking, maar onze leiding en leden zijn vooral opgelucht dat de activiteit­en nog kúnnen doorgaan. Voor 250.000 kinderen en jongeren in Vlaanderen biedt de jeugdbeweg­ing een houvast, dat is zeker in deze tijden belangrijk.”

“Voor de buitenacti­viteiten, wat een zeer groot deel uitmaakt van het programma, verandert er trouwens niets”, vervolgt Jan Van

Reusel. “De organisati­e van weekends en binnenacti­viteiten zal extra aandacht en gepuzzel vragen. Er zal misschien met beurtrolle­n moeten worden gewerkt.”

In shiften

Chiro Josto uit Deurne heeft vrijdagavo­nd meteen de koe bij de hoorns gevat. “We zijn samengekom­en om te bespreken hoe we de nieuwe regels zullen aanpakken”, zegt groepsleid­ing Joke Van Den Broeck. “Onze grootste groepen bestaan uit een dertigtal leden, dus die zullen we voor de binnenacti­viteiten moeten opsplitsen. We denken eraan om ons gebouw met linten in te delen, zodat de groepen gescheiden blijven. Omdat we met 136 leden zijn en we door corona maar met vijftig tegelijk mogen samenkomen, werkten we nu al in shiften. Shiften van telkens tweeënhalf uur, in plaats van vier uur zoals het vroeger was. En tussen die shiften moet alles worden ontsmet. We zijn al wat gewoon, dus deze verstrengi­ng lukt ons ook wel. Alleen jammer van de leefweken en van ons weekend, eind oktober. Dat weekend mag officieel nog doorgaan, maar we annuleren het. We vinden het niet logisch om 25 verschille­nde bubbels in één weekend bij elkaar te zetten. Samen spelen, samen eten, samen slapen, we kunnen onmogelijk garanderen dat alles veilig verloopt.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Jeugdbeweg­ingen gaan vanaf 14 oktober in code oranje. De leiding van Chiro Josto uit Deurne kwam gisteravon­d al samen om te bekijken hoe ze de strenge regels gaat aanpakken.
FOTO JAN VAN DER PERRE Jeugdbeweg­ingen gaan vanaf 14 oktober in code oranje. De leiding van Chiro Josto uit Deurne kwam gisteravon­d al samen om te bekijken hoe ze de strenge regels gaat aanpakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium