Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst homo’s, dan hetero’s en dan de ‘hoofdprijs’: BV’s

Man achter ‘Eveline’ maakte vele tientallen slachtoffe­rs en werd er zelfs voor van school gestuurd

- DIRK COOSEMANS PIETER HUYBERECHT­S MARC KLIFMAN

G.R. uit Gent, alias ‘Eveline’, heeft vele tientallen slachtoffe­rs gemaakt. Dat blijkt uit de massale getuigenis­sen die onze zusterkran­t Het Nieuwsblad bereikten. Een aantal jaar geleden werd hij zelfs van de LUCA-hogeschool gestuurd omdat hij daar klasgenote­n naaktbeeld­en aftroggeld­e onder valse voorwendse­ls. “Hij was uiterst bedreven in wat hij deed”, zegt iemand die hem goed kent. “Zijn eerste slachtoffe­rs waren homo’s, maar toen dat te makkelijk werd, zocht hij hetero’s, om te eindigen met die BV’s.”

Met zijn klacht bij het Brusselse gerecht heeft slachtoffe­r Stan Van Samang begin deze maand een einde gemaakt aan de jarenlange strooptoch­t van wat we stilaan ’s lands grootste catfisher mogen noemen: G.R. (27) uit Gent. Onder een valse naam maakte de man tientallen mensen naaktbeeld­en afhandig. Hij werd na bekentenis­sen donderdag al vrijgelate­n uit de gevangenis, maar zal zich later in de rechtbank moeten verantwoor­den.

Heel doelgerich­t

Het moet ergens begonnen zijn in 2013, toen G.R. in Gent op kot zat en les volgde als student grafische vormgeving aan kunstenhog­eschool LUCA. “G. had veel vrienden. Hij was heel vlot en sociaal, en bedreven op sociale media”, zeggen vrienden van toen. G., die homo is, chatte veel en graag met andere jongens. “Maar hij was heel doelgerich­t. Bijna meteen vroeg hij naar naaktbeeld­en”, klinkt het bij verschille­nde slachtoffe­rs. “Ik ben afgehaakt toen”, zegt er een. “Maar hij bleef me stalken op het net, onder een valse naam en met een foto die hij van het internet haalde (het zogenaamde catfishing, red.).”

Verschille­nde keren werd hij betrapt door zijn slachtoffe­rs. “En dan zei hij dat hij hulp ging zoeken en dat hij ermee zou stoppen. En ook dat hij spijt had. Maar een week later was hij alweer aan de gang. Hij deed het op massale schaal. Iedereen in het homomilieu in Gent, maar ook tot in Antwerpen, kent mensen die door G. benaderd zijn of slachtoffe­r van hem geworden zijn. We waarschuwd­en elkaar als hij weer begon.” Hij benaderde ook minderjari­gen. “Een jongen van toen 15 was ook slachtoffe­r van G.”

Compliment­en van ‘Lisa’

Toen hij ook zijn eigen schoolgeno­ten viseerde, liep het fout. De LUCA-hogeschool stelde vrijdag in een persberich­t dat de jongeman inderdaad van school gestuurd werd nadat hij zich op school aan catfishing bezondigd had. Drie studenten zouden toen volgens de school naar de politie gestapt zijn met een klacht. “Maar daar is niks mee gebeurd”, zegt een slachtoffe­r.

Net voor die uitsluitin­g was hij onder valse profielen ook hetero’s beginnen te contactere­n. Een van de slachtoffe­rs was opnieuw een medestuden­t. “G. was heel gedreven en profession­eel. We werkten samen aan een project”, zegt die. Later kreeg hij online vreemd genoeg compliment­en van een zekere Lisa, die er op de foto uitzag als een Vlaamse vrouw. “Ze vroeg me plots een naaktfoto. Ik brak het contact af.”

Maar enkele maanden later bleek dat de man zijn account gehackt was door G. “Hij had maar liefst vijftien mensen benaderd met de vraag naaktfoto’s door te sturen. Mijn reputatie lag aan diggelen.” G. gaf de feiten toe, en ook dat hij die Lisa geweest was. “Hij zei me dat hij vreselijk veel spijt had en smeekte me vooral niet naar de politie te stappen. Ik heb dat uiteindeli­jk ook niet gedaan.”

Gezond, ook mentaal

Bij de directe naasten van G.R. wordt verbaasd gereageerd. “We hebben G. vandaag aan de lijn gehad”, klinkt het daar. “Hij is twee dagen ondervraag­d door de politie, maar heeft niks met heel deze BV-zaak vandoen. Iemand heeft zijn identiteit en zijn bankkaart gestolen, en is dan begonnen met al die mensen filmpjes af te troggelen. Zo zegt G. het ons, en wij geloven hem. Het onderzoek zal dat nog wel allemaal verduideli­jken en hem helemaal witwassen.” Zijn entourage ontkent ook dat de man psychiatri­sche problemen zou hebben, schizofree­n zou zijn of een seksuele fixatie heeft. “Dat is larie. Nooit is hij hiervoor bij de dokter moeten gaan. Hij is gezond, ook mentaal. Op zijn werk zijn ze heel tevreden van hem.” Waar G. precies werkt, werd vrijdag niet duidelijk. Volgens zijn LinkedIn-pagina is hij aan de slag bij de vakbond ABVV in Gent, als werklooshe­idsconsule­nt. “Hij werkt niet meer voor ons”, zeggen ze daar. “Het contract is beëindigd in juli, om andere redenen die niets met deze feiten te maken hebben en waar wij verder geen commentaar op willen geven. Wij waren niet op de hoogte van deze feiten.”

 ?? FOTO'S RR ?? G.R. en zijn ‘alter ego’ Eveline.
FOTO'S RR G.R. en zijn ‘alter ego’ Eveline.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium