Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oehoe met gescheurde vleugel vliegt weer rond

Vogelopvan­gcentrum laat herstelde uil weer vrij in de natuur

- ERIK VANDEWALLE

Zes weken geleden vloog een oehoe in de Stabroekse polder in prikkeldra­ad. Zwaargewon­d werd het dier overgebrac­ht naar het VOC in Kapellen. Nu is de oehoe helemaal hersteld. Vrijwillig­ers van het VOC gaven de grote uil zopas zijn vrijheid terug.

Vrijwillig­ers van het Opvangcent­rum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) brachten de gerevalide­erde oehoe naar de Sint-Jacobstraa­t. Middenin de Stabroekse polder werd de kist waarin hij werd vervoerd op straat gezet en geopend. Het dier wilde in eerste instantie zijn veilige omkadering niet verlaten. Toen de open natuur toch bleef lonken, sperde hij zijn grote vleugels en vloog de vrijheid tegemoet. Enkele kauwen die iets verder in een boom zaten, zagen de oehoe komen en maakten dat ze weg waren. Marcel Peeters van het VOC: “Ongeveer zes weken geleden kregen we een oproep over een zwaargewon­de oehoe. In het opvangcent­rum onderzocht een veearts het dier. Een van de vleugels was gescheurd en moest worden genaaid. Gelukkig bleken er geen gewrichten, pezen of zenuwen te zijn geraakt. Dat viel dus al bij al nog mee. Het dier moest natuurlijk wel revalidere­n”, zegt Marcel Peeters.

Storm

“De jongste weken stelden we verheugd vast dat het dier opnieuw zelfstandi­g begon te eten. Dus begonnen we zijn vrijheid voor te bereiden. Normaal zou hij een week geleden zijn vrijgelate­n, maar het stormweeke­nd liet dat niet toe. Dus mocht hij bij ons nog een weekje langer op krachten komen. Uiteraard hebben we het dier geringd, zodat we hem kunnen herkennen wanneer hij later nog eens wordt gevangen”, aldus nog Marcel Peeters.

Het is pas de derde keer in de 17 jaar dat het VOC bestaat, dat een oehoe werd binnengebr­acht. “We weten dat er in de buurt van het Stabroekse gemeentehu­is al enkele jaren een oehoe ronddwaalt. De kans dat het om dit dier gaat, is dan ook erg groot. Je moet rekenen dat een oehoe een territoriu­m nodig heeft van ongeveer 100 vierkante kilometer. Hier in de polder is er nog voldoende voedsel. We hebben al vastgestel­d dat er dit jaar meer hazen dan gewoonlijk zijn en dat heeft dan weer te maken met de hoge temperatur­en” legt Peeters uit. Ook in de nabijgeleg­en natuurgebi­eden Het Rood, het Kleine Schietveld en de Oude gracht werden al oehoes waargenome­n. Oehoes zijn niet dagblind en zien dus goed overdag. De uil kan urenlang muisstil zitten ‘roesten’ tot er een prooi langskomt. “Nog niet zo lang geleden was een oehoe eerder zeldzaam. Nu geraakt hij meer en meer ingeburger­d en binnen enkele jaren wordt hij bij ons een vaste gast”, voorspelt Marcel Peeters.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ??
FOTO ERIK VANDEWALLE
 ?? FOTO'S ERIK VANDEWALLE ?? Marcel Peeters van het VOC opent het poortje. Inzet: De oehoe is ribbedebie.
FOTO'S ERIK VANDEWALLE Marcel Peeters van het VOC opent het poortje. Inzet: De oehoe is ribbedebie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium