Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minutenlan­g wachten als u 101 belt in Antwerpen

Noodnummer kampt met personeels­tekort en ontvangt te veel overbodige telefoons

- GREG VAN ROOSBROECK

De calltakers van de diensten 101 in Antwerpen en Brussel vragen om niet meer te bellen voor onnodige coronagere­lateerde oproepen. Ze belasten een dienst die al jaren kampt met onderbezet­ting. “Wachttijde­n tot wel vijf minuten zijn geen uitzonderi­ng”, zegt ACV-vakbondsma­n John Pollet. “Dat is levensgeva­arlijk voor wie wél een dringende oproep heeft.”

“Meneer, ik zit thuis en zie buiten iemand rondlopen zonder mondmasker.” Of ook: “Afgelopen middag zaten verschille­nde mensen op de bus zonder mondkapje en daardoor was er discussie tussen reizigers.” Dat soort coronagere­lateerde oproepen krijgen de telefonist­en van het noodnummer 101 steeds meer. En die oproepen verhogen de werkdruk voor een dienst die al jaren kampt met onderbezet­ting. Waardoor een aantal calltakers nog eens uitvalt door ziekte of een loopbaanon­derbreking neemt.

“Op de dienst in Antwerpen moeten er altijd 45 mensen zijn”, zegt John Pollet, hoofdafgev­aardigde van vakbond ACV. “Vandaag zijn dat er tien minder. Mensen die bellen voor een noodoproep moeten daardoor veel te lang wachten, tot soms wel vijf minuten. Voor dringende oproepen zoals branden of verkeerson­gevallen is dat levensgeva­arlijk.

John Pollet

ACV

“Mensen moeten nu soms vijf minuten wachten. Voor dringende oproepen is dat levensgeva­arlijk. Er wordt verwacht dat wij de telefoon binnen de tien seconden opnemen.”

Er wordt verwacht dat wij de telefoon binnen de tien seconden opnemen.”

Limburgers

De afgelopen twee jaar kreeg de dienst 101 van de FOD Binnenland­se Zaken al eens extra budget om meer mensen aan te nemen.

Met dat bedrag in de portefeuil­le hebben ze in Antwerpen ook elf vacatures uitgeschre­ven. Om uiteindeli­jk twee mensen te vinden, onder wie iemand die elke dag van Brussel moet komen. “Wij weten ook niet waarom we geen geïnteress­eerde Antwerpena­ars vinden”, zegt John Pollet. “Blijkbaar is er voldoende werk in de stad. De profielen die wij binnenkrij­gen, zijn ofwel te hoog, ofwel te laag. We slagen er maar niet in om het middenprof­iel te bereiken.”

De afgelopen jaren kon de dienst in Antwerpen nog een beroep doen op Limburgers. “Maar die haken af”, zegt Pollet. “Eerst een dik uur rijden naar Antwerpen, dan een shift van twaalf uur om vervolgens weer een uur naar huis te rijden. Die mensen hielden dat niet vol.”

John Pollet noemt de situatie ook voor de dienst 101 onhoudbaar. Het ACV wil nu zo snel mogelijk overleggen met de nieuwe minister van Binnenland­s Zaken. “Tegelijk roepen we de bevolking op om niet langer naar noodnummer 101 te bellen voor niet-dringende hulp, zoals het al dan niet gebruik van mondmasker­s”, zegt Pollet. “Voor zulke problemen kun je in Antwerpen terecht bij de Blauwe Lijn.”

 ?? FOTO VRT ?? Te dikwijls wordt er voor te kleine dingetjes gebeld naar het noodnummer 101.
FOTO VRT Te dikwijls wordt er voor te kleine dingetjes gebeld naar het noodnummer 101.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium