Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minder gevoelige test is betere test”

Nieuw type haalt besmetteli­jkste mensen er makkelijke­r uit

- KOEN BAUMERS

Een coronatest die net als een zwangersch­apstest binnen het kwartier resultaat geeft: dat is weldra het nieuwe normaal. Ons land beslist mogelijk volgende week al over een nieuw type test, nadat Duitsland dat massaal heeft aangekocht voor bezoekers en zorgperson­eel in woonzorgce­ntra. De tests zijn wel minder gevoelig dan de huidige, maar dat is volgens experts net een goede zaak. “Zo zullen we vooral de besmetteli­jkste mensen eruithalen.”

Werken de huidige tests té goed om goed te zijn? Dat is de vraag die virologen zich stellen. Want de tests zijn zó gevoelig dat ze zelfs ‘dood virus’ detecteren. En dus zijn ze niet altijd een goede graadmeter om na te gaan of iemand besmetteli­jk is.

Welke tests worden nu gebruikt?

Kevin Ariën (hoofd Virologie van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e):

Het gaat om PCRtests, die het genetisch materiaal van het virus opsporen. Dat is de gevoeligst­e techniek om virale infecties op te sporen. Je kunt er ook mee zien of er veel of weinig virus aanwezig is in het lichaam. Als iemand veel virusdeelt­jes in de neus heeft, weten we dat die heel besmetteli­jk is en het virus gaat overdragen. Maar het kan ook dat iemand weken of zelfs maanden na een besmetting nog genetisch materiaal van het virus meedraagt. Van hen weten we nog niet goed of ze nog besmetteli­jk zijn.

Levert die overgevoel­igheid vals-positieve resultaten op?

Katrien Lagrou (laboratori­um

UZ Leuven): Nee, een positieve test is wel degelijk correct. Maar als het gedetectee­rde virus niet meer leefbaar is, zijn de patiënten niet meer besmetteli­jk. En dan is een quarantain­e strikt genomen niet nodig. Dat is soms té veilig, maar je mag niet zomaar aannemen dat een zwakpositi­ef resultaat het gevolg is van een oude infectie. Het kan ook het gevolg zijn van een wisser die niet perfect is afgenomen, of van een heel recente besmetting die nog volop in ontwikkeli­ng is. Eens de besmetting­scijfers weer sterk dalen, moeten we er wel alert voor zijn dat het niet om oud virus gaat.

Wat met de nieuwe soort tests die andere landen in gebruik nemen?

Het gaat om een veel snellere test, waarbij je binnen het kwartier resultaat hebt en zonder dat er een laboratori­um voor nodig is. Sneltests, antigentes­ts, eiwittests: er is een heel vocabulari­um voor.

De Nederlands­e overheid keurde twee types goed, Duitsland kocht een massa die moet volstaan om woonzorgce­ntra elke maand vijftig

tests per bewoner te geven. Daarmee kunnen bewoners, bezoekers en zorgperson­eel vlot worden getest.

Ariën: Dit type test zoekt stukjes eiwitten in plaats van genetisch materiaal. Het voordeel is dat je geen laboratori­um-logistiek nodig hebt. In Afrika gebruiken artsen soortgelij­ke types tests om bijvoorbee­ld malaria op te sporen. Tijdens je consultati­e in een dokterskab­inet meteen je resultaat krijgen: dat heeft voordelen.

Zijn de tests even betrouwbaa­r?

Nee. In Nederland werden 1.200 stalen dubbel getest. De PCR-test haalde er 123 positieve gevallen uit, de sneltest 90. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Integendee­l.

Lagrou: Omdat ze iets minder gevoelig zijn, gaat het voor besmetteli­jkheid een betrouwbaa­rdere maat zijn. Ze zijn veel eenvoudige­r in gebruik en in het labo kunnen we dat automatisc­h laten doen. Het zou een enorme verlichtin­g betekenen voor de werkdruk. Ik kijk er reikhalzen­d naar uit.

Wanneer komen ze naar België?

In ons land wordt op dit moment besproken of de antigentes­t in gebruik wordt genomen. Die kan dienen als aanvulling op de huidige PCR-test, of net als in Duitsland voor specifieke doeleinden, zoals woonzorgce­ntra. Mogelijk volgende week

valt daarover een beslissing. Was er tijdens de eerste golf sprake van vals-negatieve tests?

Ja, het aandeel zou zelfs oplopen tot 30%. Maar dat is geen zaak van een fout in de test, wel in een onzorgvuld­ige afname. Simpel gezegd: het staafje moet diep genoeg in de neus zitten om een correct staal te geven.

Lagrou: Zelfs op intensieve zorg leverden mensen soms een negatieve test af. Dat komt omdat het virus zich verplaatst had naar de longen en daarom niet meer aanwezig was in de neus.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Binnenkort krijgt u het resultaat van uw test nog voor u het dokterskab­inet hebt verlaten.
FOTO GETTY IMAGES Binnenkort krijgt u het resultaat van uw test nog voor u het dokterskab­inet hebt verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium