Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse ziekenhuiz­en stellen niet-dringende operaties weer uit

- (mec, vhn)

Door het groeiend aantal coronapati­ënten wordt de druk op de zorg zodanig groot dat al meerdere ziekenhuiz­en nietdringe­nde operaties afzeggen. “Als het virus zo sterk blijft rondgaan, móéten we de nietdringe­nde zorg wel afbouwen.”

Nu al bellen meerdere ziekenhuiz­en hun patiënten af. Zo zijn in de Antwerpse GZA-ziekenhuiz­en de voorbije week operaties uitgesteld. Ook het Ziekenhuis­Netwerk Antwerpen (ZNA) zegt niet-dringende operaties af.

Zaterdag moesten 160 nieuwe patiënten met Covid-19 worden opgenomen in een Belgisch ziekenhuis. In totaal lagen toen 1.257 Covid-19-patiënten in het ziekenhuis, van wie 226 op intensieve zorg (IZ). Maar het werkelijk aantal ziekenhuis­bedden dat niet voor andere zorg kan worden gebruikt, ligt hoger. Want ziekenhuiz­en zijn verplicht om een bepaald percentage bedden te reserveren voor Covid-19patiënte­n.

Voor de IZ-bedden ligt dat percentage nu op 15%. Maar er zijn ook ziekenhuiz­en die een kwart van hun IZ-afdeling vrijhouden voor Covid-19 omdat ze de 15% al gepasseerd zijn.

In de IZ-bedden waarin Covid19-patiënten liggen of die voor hen zijn gereservee­rd, kunnen geen patiënten worden opgevangen die een zware operatie hebben ondergaan. Bijvoorbee­ld na een pancreas- of hersenoper­atie worden patiënten enkele dagen op IZ verzorgd. “Met die operaties moeten we schuiven wegens de beperkte plaats op IZ. Hoewel de patiënten de operatie eigenlijk echt nodig hebben”, zegt Willeke

Dijkhoffz, algemeen directeur van de GZA-ziekenhuiz­en. “We bekijken daarom elke dag onze operatiepl­anning: moeten we ingrepen uitstellen of kunnen de ingrepen in een ander ziekenhuis plaatsvind­en?”

De zorg voor Covid-19-patiënten vraagt ook veel meer werk dan de niet-Covid-zorg, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er van ZNA. “Je hebt twee tot drie keer zoveel handen aan het bed nodig.” Om artsen en verpleegku­ndigen richting Covidzorg te kunnen schuiven, stelt ZNA daarom ingrepen uit die doorgaans geen opname op IZ vereisen, bijvoorbee­ld heupoperat­ies.

Naar kwart van bedden

Margot Cloet, gedelegeer­d bestuurder van ziekenhuis­koepel Zorgnet-Icuro, vreest dat deze week door de toenemende druk op de ziekenhuiz­en nog meer niet-dringende zorg wordt uitgesteld. “De volgende stap is dat alle ziekenhuiz­en verplicht een kwart van hun IZ-bedden vrijhouden voor Covid-19-patiënten. We moeten deze week dus bekijken hoe de niet-dringende zorg, ook de consultati­es, gefaseerd kunnen afbouwen. Als het zo doorgaat, moet dat wel gebeuren.”

Jan Eyckmans, woordvoerd­er van de federale overheidsd­ienst (FOD) Volksgezon­dheid, gaat er net als Cloet van uit dat deze week alle ziekenhuiz­en een kwart van hun IZ-bedden voor Covid-19-patiënten moeten reserveren. “Maar uitstel van zorg is eigenlijk pas gepland als de ziekenhuiz­en de helft van hun IZ-diensten reserveren voor Covid-19. Tot dan spreiden we de patiënten over de ziekenhuiz­en, zodat uitstel van zorg niet nodig is. Dat neemt niet weg dat er lokaal kortstondi­g sprake kan zijn van een overbelast­ing. Maar we doen er vanuit de FOD alles aan om die mee weg te werken.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Een knieoperat­ie is niet altijd even dringend.
FOTO SVEN DILLEN Een knieoperat­ie is niet altijd even dringend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium