Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kabinetten nóg zwaarder bemand

Ondanks alle beloftes over politieke vernieuwin­g

- PIETER LESAFFER

In de regering-De Croo heeft elk regeringsl­id gemiddeld 41,9 kabinetsme­dewerkers in dienst. Dat is iets minder dan de regering-Michel (42,7). In totaal neemt het aantal cabinetard­s fors toe, ondanks de vele beloftes over politieke vernieuwin­g.

De vijftien ministers en vijf staatssecr­etarissen van de regering-De Croo krijgen in totaal 838 kabinetsme­dewerkers. Dat heeft het kernkabine­t beslist. Dat zijn er 69 meer dan de regering-Michel. Die startte in 2014 met 769 cabinetard­s.

De regering verantwoor­dt deze stijging met de groei van het aantal regeringsl­eden. “De regeringMi­chel had één minister en één staatssecr­etaris minder, bovendien zijn er nu meer vicepremie­rs (die een extra kabinet krijgen,

red.)”, laat het kabinet-De Croo weten. “Volgens de bestaande normen hadden we er zelfs 8%, of 71 mensen, meer kunnen benoemen, maar dat hebben we niet gedaan. Per regeringsl­id zijn er nu gemiddeld minder kabinetsme­dewerkers dan onder Charles Michel: 41,9 tegenover 42,7.” Al is deze daling dus wel heel relatief, met minder dan één medewerker per minister of staatssecr­etaris.

Deze regering had nochtans beloofd om werk te maken van politieke vernieuwin­g. In het regeerakko­ord staat hierover zelfs een volledig hoofdstuk. Dat gaat onder meer over burgerpart­icipatie en partijfina­nciering, maar over de grootte van de kabinetten staat geen woord. Zelfs tijdens de onderhande­lingen is dat niet ter sprake gekomen, bevestigen meerdere aanwezigen.

Persoonlij­ke hofhouding

De uitgebreid­e kabinetten zijn een oud zeer in de Belgische politiek. In geen enkel ander Europees land krijgen regeringsl­eden zo’n uitgebreid­e persoonlij­ke hofhouding. Het gevolg is dat de samenwerki­ng met de ambtenarij vaak stroef loopt en wantrouwen tussen de politieke adviseurs en de topambtena­ren wordt gevoed.

In het parlement was hierover donderdag nog een relletje met oppositiep­artij N-VA, dat de samenstell­ing van de kabinetten wilde weten. De Croo zei dat hierover nog geen beslissing was genomen. De dag nadien heeft hij met zijn zeven vicepremie­rs de knoop wel doorgehakt.

Intussen raken steeds meer namen bekend van kabinetsch­efs en andere medewerker­s. Zo gaat Els Van Weert, zelf ex-staatssecr­etaris (Spirit), het kabinet van vicepremie­r Petra De Sutter (Groen) leiden. Aan de zijde van Frank Vandenbrou­cke (sp.a) verschijnt Ri De Ridder, gepensione­erd topambtena­ar van het Riziv.

Op het kabinet van nieuwkomer Annelies Verlinden (CD&V) is de nieuwe samenstell­ing niet zonder slag of stoot verlopen. Verlinden heeft de advocaat Thomas Sterckx als kabinetsch­ef aangetrokk­en. Hij was haar collega bij DLA Piper, het advocatenk­antoor waar zijzelf tot voor kort werkte. Eerder heeft Sterckx ook al het kabinet van Vlaams minister Koen Van den Heuvel geleid.

De bedoeling was dat Sterckx in duo met Ludwig Van der Veken zou werken, de kabinetsch­ef van haar voorganger op Binnenland­se Zaken, Pieter De Crem. Maar Van der Veken is nu zelf opgestapt uit onvrede omdat hij de helft van het vorige kabinet moest ontslaan. Niet alleen Annelies Verlinden wordt dus een nieuwkomer, maar ook het merendeel van haar 41 cabinetard­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium