Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alcohollim­iet wordt niet verlaagd

Nieuwe regering wil wél rijbewijs met punten invoeren

-

Ook onder de nieuwe regering komt er geen nultoleran­tie voor alcohol achter het stuur, zegt een regeringsp­artij. Terwijl uit een rapport zwart op wit blijkt dat je zo jaarlijks tot zeventien verkeersdo­den en een veelvoud aan gewonden kunt vermijden. Is dit een gemiste kans voor Alexander De Croo en zijn ploeg?

604 verkeersdo­den in België in 2018, 646 in 2019. In de eerste zes maanden van dit jaar 233 doden binnen een maand na de aanrijding. Dat is een daling ten opzichte van de vorige jaren, maar volgens het Belgisch kenniscent­rum voor verkeersve­iligheid Vias vooral omdat de lockdown de Belg (even) minder liet autorijden.

“Bij een op de vier doden op de weg speelt alcohol een rol”, zegt Joris Vandenbrou­cke (sp.a). De volksverte­genwoordig­er uit Gent nam het afgelopen jaar het initiatief om een wetsvoorst­el voor nultoleran­tie in te dienen. Maar op Ecolo/Groen na, stemde geen enkele partij in het parlement voor.

Uit een rapport van Vias blijkt dat jaarlijks zeventien verkeersdo­den en een veelvoud aan gewonden vermeden kunnen worden als de limiet van 0,5 promille verlaagd wordt naar 0,2 promille.

Het zijn confronter­ende cijfers die je doen afvragen wat een regering tégen een lagere alcohollim­iet kan hebben. “Ik weet het eerlijk gezegd ook niet goed”, zegt Vandenbrou­cke (sp.a). “Werkelijk alle verkeerssp­ecialisten, van politierec­hters tot toxicologe­n, zijn pro. Eigenlijk bleek maar één partij tegen: Horeca Vlaanderen. Toch zal nultoleran­tie er onder deze regering niet komen, het staat niet in het regeerakko­ord. Het is een gebrek aan moed, denk ik. Ik zal blijven strijden voor nultoleran­tie.”

Troostprij­s

Volgens Stef Willems van Vias groeit het maatschapp­elijk draagvlak voor een lagere wettelijke limiet nochtans. Maar hij zegt ook dat een nullimiet niet zaligmaken­d is. “Er zal in dat geval een kleine groep van zware drinkers zijn die hun voeten vegen aan zo’n regel. Het gaat om probleemge­vallen met meer dan 1,6 promille in het bloed. Op hen zou een lagere limiet geen effect hebben. Een hogere pakkans mogelijk wel.” Die hogere pakkans zal er komen met investerin­gen in meer agenten, gelooft Vandenbrou­cke.

gj

“En superbelan­grijk om de recidivist­en aan te pakken: het rijbewijs met punten dat in het regeerakko­ord ingeschrev­en staat, waarbij diegenen die zwaar blijven drinken hun rijbewijs riskeren te verliezen.”

Het lijkt een troostprij­s voor zij die vechten voor nultoleran­tie. Maar die toekomst komt er, geloven Willems én Vandenbrou­cke. “Ik ben ervan overtuigd dat we binnen tien jaar wel zo’n regel hebben”, aldus de politicus. “Net zoals het rookverbod op café ook ooit onmogelijk leek.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De regering-De Croo.
FOTO PHOTO NEWS De regering-De Croo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium