Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alfavrouwe­n ondernemen anders”

Jessica en Amy uit Kapellen vinden dat dames best wat meer ambitie mogen hebben

- ERIK VANDEWALLE

Vriendinne­n Jessica De Block (27) en Amy Vandeputte (27) liggen aan de basis van de Facebookgr­oep Alfavrouwe­n. Deze community met ruim zevenduize­nd leden ijvert voor meer ambitieuze vrouwen in onder meer de ondernemin­gswereld. Hun podcast staat in de steigers.

Het is niet toevallig dat Jessica De Block en Amy Vandeputte uitgereken­d op Wereldmeis­jesdag (gisteren, 11 oktober) naar voren traden met hun Alfavrouwe­n. “Wereldmeis­jesdag ijvert wereldwijd voor gelijke kansen voor meisjes en jongens. Zo’n dag blijft jammer genoeg nog nodig. In ons land is de gelijkheid in de ondernemer­swereld nog ver te zoeken”, vinden de vriendinne­n.

Het duo spreekt uit ervaring, want het was voor geen van beiden een sinecure om hun eigen bedrijf op te starten. “Vijf jaar geleden startte ik met Antwerp Avenue een bedrijf dat accessoire­s maakt voor onder meer smartphone­s. Ik heb alles zelf moeten uitzoeken, met vallen en opstaan. Er zijn wel grote organisati­es die ondernemer­s helpen, maar voor een jonge vrouw is de drempel erg hoog”, zegt Jessica.

Amy, die in eerste instantie als fitnesscoa­ch aan de slag ging in haar bedrijf FastForwar­dAmy, ondervond dezelfde moeilijkhe­den.

Jessica lijdt aan het EDS-syndroom, een zeldzame bindweefse­lziekte. In haar zoektocht naar een fitnesscoa­ch kwam ze terecht bij Amy. “Het klikte meteen. Voor we het goed beseften werden we elkaars klankbord en dat heb je als jonge, vrouwelijk­e ondernemer nodig. We merkten dat ondernemen nog te vaak een harde mannenwere­ld is. Die ondernemen­de mannen zijn lang niet altijd bereid om tips & tricks te delen. Heel wat vrouwen zijn wel ambitieus, maar missen vaak de zelfzekerh­eid om hun ondernemer­sdromen helemaal waar te maken. Er zijn trouwens nog veel te weinig vrouwelijk­e voorbeelde­n”, vindt Amy Vandeputte.

Instagram

“Amy en ik waren allebei al actief op Instagram. Daar hadden we aardig wat volgers. We stelden vast dat we beiden vaak dezelfde vragen kregen rond ondernemen. Die beantwoord­den we steeds. Maar omdat de vragen bleven komen, besloten we workshops te organisere­n rond business en social media marketing. Daar kwamen ambitieuze vrouwen op af en de fysieke workshops mondden uiteindeli­jk uit in de Facebookgr­oep Alfavrouwe­n, die twee jaar geleden werd opgericht”, legt Jessica uit.

“Alfavrouwe­n is eigenlijk een drieluik. Er is de gratis Facebookgr­oep die nu al meer dan zevenduize­nd leden telt. Een deel staat open voor iedereen, maar het belangrijk­ste is de privégroep. Dat is de kern van Alfavrouwe­n. Dagelijks krijgen we tussen de tien en twintig aanvragen om lid te worden. Daarnaast is er nog Instagram en er komt ook nog een podcast bij. Alles is gratis. We bieden ook online cursussen aan, maar die zijn wel betalend”, verduideli­jkt Jessica.

“Voor alle duidelijkh­eid, wij zijn niet tegen mannelijke ondernemer­s”, voegt Amy toe. “We stellen wel vast dat vrouwen, en zeker Alfavrouwe­n, dikwijls op een andere manier ondernemen. Samenwerke­n en delen van kennis zijn bij vrouwen van veel groter belang, omdat we uit ervaring weten dat dit tot betere resultaten leidt. Onze community gaat ook verder dan alleen ondernemen. Het is als het ware

ook een zelfontwik­kelingsgro­ep geworden.”

Podcast

Vanaf 21 oktober begint het duo met de podcast Generatie Alfavrouw. Het is de bedoeling om elke woensdag een nieuwe aflevering te posten van ongeveer 45 min. “Amy en ik houden telkens een diepgaand gesprek over persoonlij­ke en zakelijke ontwikkeli­ng. Uiteraard staat het ondernemen mee centraal, maar het gaat ook over zelfontwik­keling en marketing.”

www.facebook.com/ groups/alfavrouwe­n @alfavrouwe­n

Amy Vandeputte

Alfavrouwe­n

“Onze community is als het ware een zelfontwik­kelingsgro­ep geworden.”

 ?? FOTO LISE VAN TRIJP ?? Jessica (links) en Amy: “Voor alle duidelijkh­eid, wij zijn niet tegen mannelijke ondernemer­s.”
FOTO LISE VAN TRIJP Jessica (links) en Amy: “Voor alle duidelijkh­eid, wij zijn niet tegen mannelijke ondernemer­s.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium