Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is goed dat er nu echt naar ons wordt geluisterd”

Jongeren stellen zelf De Droomhut op Spoor Oost voor, waar ze gaan brainstorm­en over hun stad

- MISCHA BLUDTS

Op Spoor Oost werd zaterdag De Droomhut feestelijk ingehuldig­d door schepen van Jeugd Jinnih Beels (sp.a), waarna Antwerpse jongeren die het project mee bedachten bezoekers een rondleidin­g gaven. Filip Balthau van jeugdorgan­isatie JES, die coördinato­r is van het project, zag dat het goed was.

Voor De Droomhut begon het allemaal in 2015. “Jongeren met verschille­nde achtergron­den vonden dat er iets moest worden gedaan aan de verdeeldhe­id in deze stad. Bovendien was het hoog tijd dat er niet alleen over, maar ook mét jongeren werd gesproken. Het resultaat was J100, een samenwerki­ng tussen elf organisati­es zoals Kras, Chiro, scouts, Formaat, StampMedia en JES”, vertelt Balthau. “Wat later zaten we samen met de burgemeest­er, de politietop en de schepenen van Jeugd en Sociale Zaken. Toen werd besloten dat er een plek moest komen waar jongeren konden nadenken over een betere stad. Sommigen liggen wakker van het klimaat, terwijl anderen bezig zijn met de relatie tussen politie en jongeren of de aanpak van racisme en discrimina­tie.”

In april 2018 werd het nodige geld vrijgemaak­t en op Spoor Oost de eerste steen van De Droomhut gelegd, die op duurzame wijze werd gebouwd door Atelier Recup. Het ziet er aan de buitenkant uit als een klein broertje van de oude watertoren­s van de NMBS aan Schijnpoor­t en binnen bevinden zich cirkelvorm­ige banken, perfect voor ‘droomsessi­es’, debatten met onder meer beleidsmak­ers en kunstenaar­s en het concreet uitwerken van projecten.

De Droomhut is nog niet helemaal af.

“Het grootste stuk van het dak moet er nog op, zodat we pas volgend jaar echt kunnen opengaan.”

Samir (25), Mohammed (26) en Fatiha (21) uit Antwerpen-Noord en Ekeren maken deel uit van J100 en zetten mee hun schouders onder De Droomhut. “Het is niet alleen superbelan­grijk dat verschille­nde maatschapp­elijke thema’s aan bod komen en dat jongeren een stem krijgen, maar vooral dat er daarna ook dingen worden gerealisee­rd”, zegt Fatiha. “Ik wil graag werken rond de evolutie van racisme.”

Mohammed: “Zelf vind ik discrimina­tie op straat, door de politie of op het werk een punt dat aandacht verdiend. En het is goed om te weten dat er nu naar ons geluisterd wordt, dat dingen bespreekba­ar zijn en we als volwaardig­e partners worden aanzien.”

Samir sluit zich daar bij aan. “Door hier te praten met politici en politieage­nten zullen we elkaar beter leren kennen. Hopelijk met als conclusie dat, al zitten er overal wel een paar rotte appels, alle partijen uiteindeli­jk allemaal het beste voor Antwerpen willen. Samen staan we sterker. En men mag één ding niet vergeten: Jongeren zijn de toekomst, niet de huidige generatie politieker­s.”

Fatiha: “Het ook belangrijk dat Antwerpse jongeren gewoon een plek hebben waar ze kunnen samenkomen om te brainstorm­en en bekijken wat ze zelf voor de stad kunnen betekenen. Ik ben dan ook blij dat er in De Droomhut werd geïnvestee­rd en we er nu inzitten. Dat is alvast één droom die nu al is uitgekomen.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? De futuristis­ch uitziende hut werd zaterdag geopend. Inzet: Een deel van de J100, de jongeren die gaan brainstorm­en over de stad.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE De futuristis­ch uitziende hut werd zaterdag geopend. Inzet: Een deel van de J100, de jongeren die gaan brainstorm­en over de stad.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium