Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen vergunning nodig voor geveltuin

- (mibl)

De stad deed eerder dit jaar een oproep om tegels uit te breken in ruil voor gratis planten. In totaal onthardden de Antwerpena­ars 3.740 m² aan koeren, speelplaat­sen of voortuintj­es. In ruil kregen zij in totaal 11.633 gratis plantjes, die zaterdag werden geplant.

Niet minder dan 496 particulie­ren en dertig organisati­es en scholen braken verharding­en uit en vroegen plantjes aan tijdens dit ontharding­sinitiatie­f. De grote belangstel­ling leert dat Antwerpena­ars graag groen aan hun voorgevel zien. Zo gaven 369 uitbrekers aan dat ze planten aan hun gevel zullen zetten. 117 mensen braken stenen uit in de achtertuin. Dat het nuttig is om scholen en organisati­es te betrekken bij ontharding­sacties, is duidelijk af te leiden uit het feit dat zij maar liefst 2.375 vierkante meter verharding uitbraken.

De stad wil het voor iedere Antwerpena­ar zo makkelijk mogelijk maken om zijn eigen omgeving te vergroenen. Zo moet er geen vergunning aangevraag­d worden voor een geveltuin. Iedere Antwerpena­ar mag er een aanleggen, als er een vrije doorgang van minstens 1,3 meter overblijft. Alle voorwaarde­n zijn te vinden op www.antwerpen.be/gevels.

Ontharden krijgt ook op verschille­nde manieren ondersteun­ing vanuit de districten. Zo zijn er bijvoorbee­ld groensling­ers in Borgerhout, bij Ding Dong Deurne, Berchem Buurt of de Buurtbouwe­rs in Wilrijk, allemaal initiatiev­en die lokaal aan meer groen werken.

Scholen en kinderdagv­erblijven kunnen dan weer rekenen op premies als zij met een klimaattra­ject starten, zoals de aanleg van een natuurspee­lplaats, of als zij instappen in het lerend netwerk dat zich richt op groenere buitenruim­tes aan kinderdagv­erblijven.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Marthe.
FOTO JAN VAN DER PERRE Marthe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium