Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het moet gretiger

-

Een wedstrijd die de Rode Duivels niet konden verliezen, verloren ze toch. Het deed ons denken aan die 52 in Zwitserlan­d twee jaar geleden. Ook toen vlot begonnen, op voorsprong gekomen, maar uiteindeli­jk te makkelijk in het verlies gespeeld.

Gemakzucht of hoogmoed mag niet in het elftal sluipen. Dat zou na de Zwitserse en Engelse les wel duidelijk mogen zijn. De Duivels staken ook op Wembley, ondanks de afwezighei­d van vijf basisspele­rs, qua talent boven hun tegenstand­er uit. Als je dan in het verlies wordt gespeeld, mag je dat jezelf aanrekenen.

Romelu Lukaku was de beste Belg. Goed in het samenspel, altruïstis­ch en een constant gevaar voor de Engelse defensie. Kevin De Bruyne overtuigde niet. We hadden meer verwacht. Tot aanvoerder gebombarde­erd, had hij ongebruike­lijk veel afval in zijn spel. Af en toe een geniaal pasje, dat wel. Maar die De Bruynestem­pel ontbrak. Hij leek bij zijn wissel een blessure aan te geven.

Dit is een sterke generatie, maar vijf basisspele­rs missen is toch wat veel. In defensief opzicht konden Jason Denayer en Dedryck Boyata zich staande houden, dus willen we in de afwezighei­d van Jan Vertonghen de oorzaak niet zoeken. Ook Timothy Castagne was een waardige vervanger voor Thorgan Hazard en hoeft zich weinig te verwijten. Hoewel Yannick Carrasco ook bij de betere Duivels was, werd Eden Hazard wel gemist. Uiteraard. Als De Bruyne de rust aan de bal niet kan vinden, is de geblesseer­de trukendoos van Real Madrid een belangrijk aflossings­punt. Ook om met een individuel­e actie de boel open te breken. Hetzelfde wat Dries Mertens betreft. Zijn dynamiek geeft de Duivels op de juiste momenten een boost. Eden en Mertens ontbraken.

De Rode Duivels waren zeker niet zwakker dan Engeland, maar ontgoochel­den omdat ze na de 21 geen hoger tempo ontwikkeld­en. Het lijkt alsof ze – het discours van Thomas Meunier en De Bruyne over het te zware programma indachtig – deze Nations League maar bijzaak vinden. Laten we hopen dat het dat is. Hetzelfde geldt voor de bondscoach, die bij zijn wissel evenmin bijster geïnspiree­rd leek. Vanaken of Trossard, de twee beste Duivels tegen Ivoorkust, kwamen meer in aanmerking om De Bruyne te vervangen dan Verschaere­n.

Toch opletten met die mindere dadendrang tegen toplanden. Eén zo’n misstap is op een EK of WK fataal. De Bruyne zei dat de Engelsen Europees kampioen of wereldkamp­ioen kunnen worden. Wij geloven dat niet. De Rode Duivels kunnen dat wel. Maar dan moeten ze er allemaal bij zijn en moet het gretiger.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium